RozwińWażna informacja z WZ: "Obszar dla, którego ustala się warunki zabudowy nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, [...]"
To jest informacja że odrolnienie nie jest potrzebne.
Działka z wydanymi WZ ma już zmienione swoje przeznaczenie.
Płaci się za wyłączenie gruntów spod produkcji rolnej. I tak właśnie mówiłam. Mhtyl Ty serio masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
RozwińPrzynajmniej w kuj-pom, gdzie jesteśmy, nie można odrolnić sobie kawałka ziemi pod dom, jeżeli jest to działka o małej powierzchni około 1000m2, bo urzędnicy od razu będą wiedzieli, że reszta nie będzie rolnicza/sadownicza czy inna. W związku z tym, musielibyśmy odrolnić całość za łączną kwotę (pierwsza i 10 lat) ponad 55 tys
Dlatego mówiłam że w różnych urzędach różnie interpretują. U mnie liczona jest tylko powierzchnia trwale wyłączona czyli ta pod zabudową i kostką brukową. Jeśli taka powierzchnia przekracza 500m2 płacisz powyżej tej powierzchni. Urzędnicy nie mogą sobie zadecydować że wyłączają całą działkę ponieważ większość działki dalej stanowi teren czynny biologicznie.
RozwińTo porada dla wszystkich, którzy kiedyś tu wejdą, a będą w podobnej sytuacji - bierzcie wszystko na spokojnie i pytajcie się/dzwońcie do urzędów - Oni nie gryzą tylko trzeba konkretne pytania zadawać.
A to potwierdzam w pełni - lepiej iść do tych którzy się tym zajmują na codzień a nie czytać w takich kwestiach forum które pełne jest "specjalistów".
RozwińGuzik z pętelką ma rację. Płaci się za odrolnienie, kto jak to ale Ty żebyś tego nie wiedział???
A sprawa dotyczyła między innymi tego że jak dostaje się WZ to ziemia jest już odrolniona, tak twierdziła mądra główka a ja mówiłem że tak nie jest i nie ważne czy to klasa ziemi III czy V przy WZ odralniać trzeba zawsze, natomiast wyłączać z produkcji rolnej nie w każdym przypadku.
A ty dalej mieszasz temat. Oni musieliby zapłacić ale ta kwota to za wywyłączenie gruntu spod produkcji rolnej. Co mają odralniać czyli zmieniac przeznaczenie działki na cele nierolnicze i nieleśne jak maja WZ z cudownym cytatem :::
RozwińWażna informacja z WZ: "Obszar dla, którego ustala się warunki zabudowy nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, [...]"
Jeśli właściciel dostał warunki zabudowy na grunty klasy III to znaczy że miał spełnione przesłanki wymienione w ustawie które pozwalają taki grunt zwolnić z konieczności zmieniania jego przeznaczenia na cele nierolnicze i nieleśne. A wyłączenie gruntow spod produkcji rolnej to inna bajka załatwiana przed pozwoleniem na budowę. I w tym przypadku nie zgodziłabym sie z interpretacją przez urzędników że całą działkę wyłączą ponieważ w ustawie jest mowa o "gruntach pod budynkami".