mhtyl - czy autorka zapytała "jak wykonać wiatę"? Nie. Zapytała, kto by jej zbudował. Czyli nie planuje robić tego sama. A tym samym musi liczyć się z kosztami robocizny a nie tylko materiału.
Ja też tego bym nie zrobiła - ani nie mam narzędzi, ani samochodu do wożenia długich dech, ani miejsca na działce, by rozłożyć się z materiałem, ani nikogo do pomocy.
Na jakiej podstawie oceniasz z góry możliwości nabywcze autorki zapytania?
Jeśli bym szukała aluminiowej wiaty/pergoli, to ta oferta by mnie zainteresowała.
Mam porównanie z cenami takich pergoli, bo na targach jestem co roku i kilka lat temu, gdy to była nowość (system zadaszenia z materiału sterowany elektrycznie, żaluzjowe ścianki), ceny były trzykrotnie wyższe. Kombinowałam z moim wykonawcą jak zrobić to taniej, ale aby utrzymać wysoki poziom estetyczny i techniczny nijak nie byliśmy w stanie wycenić poniżej 15-18 tyś. Spawanie aluminum, malowanie proszkowe, szycie plandeki - jak nie masz zakładu który robi od A do Z, to wożenie od fachowca do fachowca materiału podnosi koszta.
Poszłam raz z zaprzyjaźnioną właścicielką firmy zakładającej ogrody (w tym mojego projektu) na Gardenią. Oglądamy produkty producenta architektury ze stali nierdzewnej. Daje nam cenniki. Ja oddaję, bo mówię, że mi się nie przyda, zbyt wysokie ceny jak na moich klientów. A właścicielka firmy w śmiech i mówi, że od ręki niektórzy jej klienci to wezmą.
Z tym płotem to dla klienta też cena była zaporowa i kombinowaliśmy coś podobnego, ale taniej.
Niemniej chodzi o to, że skoro są producenci (i to nie jeden) w takich cenach, są też nabywcy w takich ilościach, by produkcja się opłacała.
Więc nie ma co z góry zakładać, że coś jest za drogie dla drugiego człowieka.
Autorka linkowanego bloga sama się "babrała" pracami w domu.