Witam
Dziękuje za tak duże zainteresowanie.
Otóż stary piec dawał spokojnie radę. A ten nowy to osiąga temperaturę 80-90 stopni bardzo szybko.
Zmieniliśmy pompy z powrotu na zasilanie oraz zmieniliśmy instalacje czyli woda z pieca od razu idzie do bufora i po drugiej stronie bufora jest wyjście u góry i pompy pobierają ciepłą wodę. Ale kiedy się włączą to powrót od razu miesza wodę tzn pompy mają taką moc że powrót jest wypychany do góry i temperatura skacze w górę i dół. A na piecu wciąż jest 80-90 stopni.
To max na zasilaniu ze strony bufora gdzie pompy biorą wodę było 57 stopni...
Piec jest mocny na naszą istalację. BO na starym piecu (kopciuchu) było może z 70 stopni max.
Według mnie Ladomat blokuje przepływ wody z powrotu gdzie te 2 pompy są dużo mocniejsze nawet na małym biegu. I laddomat nie zdąży wpompować tyle wody z kocioła co te 2 pompki je odbierają, a mamy jeszcze 2 mniejesze to już w ogóle będzie tragedia,
Również mam problem że powroty w grzejnikach są zimne nawet po przeróbce. I chodzi o powroty na grzejnikach które są oddalone najdalej od pieca. Góry grzejników grzeją a doły są zimne.
Oglądałem na YT że taki sam piec potrafi nagrzać 4 bufory czyli 6000Litrów!!
Co na tym filmie jest zastosowane? Bo nie widzę ladomatu? Tylko pompę która pompuje.
Dziękuje.