Skocz do zawartości

taras na gruncie

Gość

Recommended Posts

Napisano
Jak prawidłowo wykonać wylewkę na tarasie na gruncie?
Słyszałem, że nie wystarczy wylać tylko zwykłego betonu w deski, trzeba zrobić specjalne warstwy, aby taras nie zapadł się, albo nie popękał.
Gość Redakcja__
Napisano
Budowa tarasu na gruncie - zwłaszcza, gdy będzie on pokrywany płytkami ceramicznymi - wymaga wykonania stabilnej płyty konstrukcyjnej. Zależnie od wysokości nad poziomem terenu, płytę tarasową opiera się bezpośrednio na gruncie lub na betonowym fundamencie. Płyta na gruncie powinna być posadowiona na wyrównanej piaskowej podsypce o grubości conajmniej 15 cm. Od strony budynku należy wykonać dylatację oddzielającą konstrukcję tarasu od ścian zewnętrznych. Płytę tarasową wylewa się z betonu conajmniej B 15 i zbroi siatką z prętów 6 - 8 mm. Grubość płyty nie może być mniejsza niż 10 cm, a jej powierzchnię trzeba ukształtować ze spadkiem ok. 1,5 % od budynku. Na płycie należy ułożyć izolacje przeciwwilgociową, która zapobiegnie kapilarnemu podsiąkaniu wody z gruntu, co może doprowadzić do niszczenia powierzchni gdy woda zamarznie. Izolację taką może być papa, folia płaska lub tłoczona (kubełkowa), zaprawy wodoszczelne lub tzw. płynna folia. W przypadku ułożenia izolacji papowej lub z folii konieczne będzie jej dociśnięcie płytą betonową o grubości conajmniej 4 cm z zabetonowaną siatką przeciwprężną. Płyta ta powinna być podzielona dylatacjami na pola o wymiarach 3 x3 m. Natomiast na zaprawach wodoszczelnych i płynnej folii można bezpośrednio układać nawierzchnię z płytek ceramicznych.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Prawidłową budowę tarasu opisujemy w najnowszym numerze BD 7-8. Szczegołowo pokazujemy, jak izolować taras od ściany, jak zbudować taras na garażu i odpowiadamy, kiedy bezwzględnie trzeba go ocieplić.
Zapraszamy do lektury.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ja zrozumiałam, że na takiej głębokości są.  Wg WZ nie. Rzeka w odległości ok. 3km od działki.  Edit: płynie jeszcze mały kanał 600m od działki.
    • Muł i mady są na głębokości 2,7 oraz 3,5 m (wyżej jest coś innego), czy są do takiej głębokości? To zasadnicza różnica, bo w przypadku domu bez piwnicy najważniejszy jest grunt do głębokości 2 m lub mniej.  Mady to gleby powstałe z naniesionych osadów rzecznych . Mogą sporo się różnić, bo bywają zarówno piaszczyste, jak i zawierające dużo próchnicy, lżejsze lub ciężkie ilaste. Bez znajomości ich dokładniejszej charakterystyki trudno powiedzieć na ile będzie to stabilne podłoże.  Czy to nie jest jakiś teren zalewowy? Bo mady to generalnie gleby powstające z nawarstwienia tego co rzeka przynosiła w ramach kolejnych wylewów. Muł też ma zwykle podobne pochodzenie. Ale to mogą być równie dobrze osady bardzo stare i obecnie nie ma nawet rzeki w pobliżu. 
    • Wie ktoś? Od ubiegłego roku ani widu, ani słychu, ani kukuryku. Wniosek zgłoszony, uznany za prawidłowy, przyjęty i... cisza. Może pieniądze gdzieś '"wyszły" i teraz ministerstwo czeka aż wrócą? Jak można tak lekceważyć ludzi? Jak się człowiek dzień spóźni z opłatą, to wielkie larum, procenty karne... A tu? Mamy was w doopie, mówi nam państwo. I miesiącami milczy.  A procenty na kredycie lecą.
    • Witam. Mam na oku działkę budowlaną. Dwa dni temu były robione badania geotechniczne i na ten moment sprawa wygląda tak, że w dwóch na trzy odwiertach wyszedł muł na głębokości 3,5m i 2,7m. W ostatnim z odwiertów były mady. Wody gruntowe na głębokości 2,5m. Na razie to tylko strzępki danych podanych na dzień po badaniu. Czekamy na dokumentację od geologa, ale jednak nieco mnie to zmartwiło - zwłaszcza te mady (nie wdawał się w szczegóły). Generalnie gość mówił, że dom da się postawić, ale trzeba wymienić muł, raczej zrobić płytę fundamentową. Na razie na opinię, jak wspomniałam, jeszcze musimy poczekać parę dni. Wiem, że bez konkretów ciężko coś wywróżyć. Niemniej, czy ktoś z obecnych miał styczność z takimi glebami i jest w stanie uchylić nieco rąbka tajemnicy, jak z takim fantem sobie poradził? Przekopałam wiele grup/forum i o ile o mule coś tam dało się wyczytać, tak na temat mad nie ma kompletnie nic. Z góry dzięki.  
    • A jak jest z grubością blachy? Pytam ze wzglądu na fakt, że w wielu przypadkach blacha stanowiła element instalacji piorunochronnej, a przy zmniejszaniu jej grubości ta rola staje się mocno wątpliwa. Rzekłbym nawet, ze "jednorazowa" 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...