Po pierwsze ten komin powinien sprawdzić kominiarz. W jakim jest stanie i czy nadaje się na kanał dymowy. Zaczyna się sezon grzewczy, czyli sezon zaczadzeń.
Po drugie, piecyk trzeba bezpiecznie podłączyć do komina. W pełni wykuć otwór na wielkość czopucha pieca, wyrównać go i uszczelnić połączenie.
Trzecia sprawa, równie ważna, to doprowadzenie powietrza. NIe znając sytuacji nie sposób powiedzieć, czy wystarczą nawiewniki w oknach i inne nieszczelności budynku żeby zapewnić je w dostatecznej ilości. Jeden z kanałów w kominie można wykorzystać na doprowadzenie powietrza do pomieszczenia, wtedy założyć tam kratkę wentylacyjną z możliwością przymknięcia.
Po czwarte, w pomieszczeniu z piecykiem potrzebny jest czynny kanał wentylacyjny (wyciągowy). Prawdopodobnie do tego może posłużyć trzeci kanał kominowy.
Po piąte. Kanały w piwnicy trzeba zamknąć. Proponuję zrobić tam wyczystki.