Mikha Napisano 1 września 2007 #1 Napisano 1 września 2007 Podczas obserwacji prac budowlanych na jednej z budów nasunęła mi się zupełnie teoretyczna możliwość - sprawa błędu w budowie - np. na skutek złego wytyczenia fundamentów przez geodetę czy też w wyniku błędu ekipy budowlanej przy murowaniu fundamentów lub złego wysunięcia murów poza obręb fundamentu.Zatem mam pytanie:czy istnieje jakaś tolerancja błędu budowlanego wynikającego ze złego postawienia murów np. o 2 - 5- czy 10 cm ?
mela Napisano 2 września 2007 #2 Napisano 2 września 2007 Cytat Podczas obserwacji prac budowlanych na jednej z budów nasunęła mi się zupełnie teoretyczna możliwość - sprawa błędu w budowie - np. na skutek złego wytyczenia fundamentów przez geodetę czy też w wyniku błędu ekipy budowlanej przy murowaniu fundamentów lub złego wysunięcia murów poza obręb fundamentu.Zatem mam pytanie:czy istnieje jakaś tolerancja błędu budowlanego wynikającego ze złego postawienia murów np. o 2 - 5- czy 10 cm ? Siemka,tolerancji to chyba nie ma w takim zakresia,takiej normowej.Po geodecie błędy wykonawców zależą od tolerancji inwestora i ewentualnie sąsiadów/stoi z miarką za płotem i robi pomiary czy jest w/g normy odległość od jego działki-syndrom Kargula/Całuski
Agatamin Napisano 1 listopada 2007 #3 Napisano 1 listopada 2007 Mówimy o błędzie który przesuwa całość konstrukcji budynku czy niedokładnym dopasowaniu reszty budynku do fundamentów? bo w tym wypadku może nam dom runąć na głowę pewnego dnia.
Mikha Napisano 1 listopada 2007 Autor #4 Napisano 1 listopada 2007 Chodziło mi o błąd który mógłby spowodować wyłącznie niewielkie zwiększenie wymiarów domu (np o 2- 10 cm).
Redakcja Napisano 5 listopada 2007 #5 Napisano 5 listopada 2007 Tolerancje wymiarowe podczas prac budowlanych należy rozpatrywać w dwóch kategoriach - technicznej i prawnej. W pierwszym przypadku normy dopuszczają tolerancje wymiarów zewnętrznych +/- 4 cm , natomiast w kategoriach prawnych nie jest to precyzyjnie określone.
Agatamin Napisano 18 listopada 2007 #6 Napisano 18 listopada 2007 Rozumiem. Zdarza mi się słyszeć o krzywych , nie trzymających pionu ścianach stąd to pytanie.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się