Raffix Napisano 24 sierpnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 24 sierpnia 2007 witamprzede mną podjęcie decyzji co do materiału z jakiego wzniosę ściany.moje pytanie jest takie - czy budowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych z różnych materiałów to a) ogólnie przyjęta praktyka, b) dobry pomysł ?co do ścian zewnętrznych nie mam wątpliwości - zdecydowałem się na ceramikę. z informacji, które zebrałem wynika jednak, że jeśli chodzi o ściany wewnętrzne lepszym pomysłem będzie silikat. wszystkie jego zalety na czele z dużą dźwiękoszczelnością przemawiają do mnie. załózmy, że niższej ceny silikatu nie bierzemy pod uwagę.pomożecie? Link do komentarza
tornado17 Napisano 24 sierpnia 2007 Udostępnij #2 Napisano 24 sierpnia 2007 O gustach się nie dyskutuje.Buduję z silikatów. Nośna grubość 24 cm, długość 25 (wybrałbym teraz może długość 50 cm i na pionowe i poziome spoiny - mniejsze szpary na łączeniach).Działówki silikat grubości 12 cm (8 cm. za wiotkie) na pionowe i poziome spoiny. Dodam 1-2 cm. więcej ocieplenia i będę miał ciepło jak przy ceramice.Pozdrawiam,Jarek Link do komentarza
tmayster Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij #3 Napisano 13 grudnia 2007 Cytat witamprzede mną podjęcie decyzji co do materiału z jakiego wzniosę ściany.moje pytanie jest takie - czy budowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych z różnych materiałów to a) ogólnie przyjęta praktyka, b) dobry pomysł ?co do ścian zewnętrznych nie mam wątpliwości - zdecydowałem się na ceramikę. z informacji, które zebrałem wynika jednak, że jeśli chodzi o ściany wewnętrzne lepszym pomysłem będzie silikat. wszystkie jego zalety na czele z dużą dźwiękoszczelnością przemawiają do mnie. załózmy, że niższej ceny silikatu nie bierzemy pod uwagę.pomożecie? Połaczenie tych dwoch rodzajow mat jest bardzo dobre. Od zew zapewniona dobra izolacyjnosc cieplna, od srodka sylikacik - dzwiekochlonnosc. Zastanow sie jak chcesz polaczyc oba te mat w narozach, czy przez zastosowanie strzępi od sciany zew czy przez wpuszczenie co drugiej warstwy sciany wew w zew. ponadto jednak aspekt finansowy. powodzenia Link do komentarza
vip42 Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij #4 Napisano 14 grudnia 2007 a nie można nawiercić otworów w ścianie zewnętrznej, wprowadzić i zabetonować zbrojenie które następnie umieszczamy w śnianie wewnętrznej? to pozwoli na dowolne kształowanie wnętrza po wybudowaniu murów zewnętrznych. Czasem nie wszystko można zaplanować na etapie projektu (choć wiem że to najlepsze rozwiązanie) Link do komentarza
vip42 Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij #5 Napisano 19 grudnia 2007 czy powyższe mocowanie ścian jest ok? Link do komentarza
doktor Napisano 31 stycznia 2008 Udostępnij #6 Napisano 31 stycznia 2008 różne patenty wykonawcy mają na takie prace ... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się