Skocz do zawartości

Historia edycji

Kashue

Kashue

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Oczywiście pomysł zlecenia fachowcowi brzmi dobrze, aczkolwiek nie każdy fachowiec dostosował się do nowych urządzeń z bardziej zaawansowaną automatyką, dodatkowo moja poprzednia instalacja również była zrobiona przez "fachowca" , a na rurze do zbiornika wyrównawczego miałem zawór różnicowy, co chyba nie jest zgodne z przyjętym standardem i normami dla instalacji CO. Więc moim zdaniem fachowiec, fachowcowi nie równy, w związku z czym przed rozmową z taką osobą , chciałbym posiadać już odpowiednią wiedzę.

Schemat kotła i zaworu 4D jest zgodny z sugerowanym przez producenta kotła i sterownika, ja jedynie chciałem go doposażyć w dodatkowe mieszacze by móc korzystać z harmonogramów dobowych. W domu posiadam 3 strefy w których przebywam w różnych godzinach i chciałem korzystać z obniżeń temperaturowych dla tych obszarów.

Oczywiście mógłbym dla całej instalacji CO użyć 1 pompy za zaworem 4D, a temperaturę regulować termostatami w grzejnikach podłączonymi do jakiegoś systemu kontroli.

I ten sterownik na kotle nie zgłupieje od tych czujników?

Nie zgłupieje, pewna ilość czujników pełni jedynie funkcję informacyjne, aczkolwiek w powyższym schemacie ilość czujników jest raczej optymalna dla narysowanej konfiguracji.

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie co do mojego schematu, wskazanie błędów.

Pozdrawiam

PS.

Proszę również, wybaczyć mi błędy w opisie elementów instalacji CO, niestety moja wiedza jest raczej ukształtowana na elektrykę/automatykę i IT , więc posiadam spore braki z zakresu ogrzewnictwa.

witkowski_schemat.PNG

schmat_plum.PNG

Kashue

Kashue

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Oczywiście pomysł zlecenia fachowcowi brzmi dobrze, aczkolwiek nie każdy fachowiec dostosował się do nowych urządzeń z bardziej zaawansowaną automatyką, dodatkowo moja poprzednia instalacja również była zrobiona przez "fachowca" , a na rurze do zbiornika wyrównawczego miałem zawór różnicowy, co chyba nie jest zgodne z przyjętym standardem i normami dla instalacji CO. Więc moim zdaniem fachowiec, fachowcowi nie równy, w związku z czym przed rozmową z taką osobą , chciałbym posiadać już odpowiednią wiedzę.

Schemat kotła i zaworu 4D jest zgodny z sugerowanym przez producenta kotła i sterownika, ja jedynie chciałem go doposażyć w dodatkowe mieszacze by móc korzystać z harmonogramów dobowych. W domu posiadam 3 strefy w których przebywam w różnych godzinach i chciałem korzystać z obniżeń temperaturowych dla tych obszarów.

Oczywiście mógłbym dla całej instalacji CO użyć 1 pompy za zaworem 4D, a temperaturę regulować termostatami w grzejnikach podłączonymi do jakiegoś systemu kontroli.

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie co do mojego schematu, wskazanie błędów.

Pozdrawiam

PS.

Proszę również, wybaczyć mi błędy w opisie elementów instalacji CO, niestety moja wiedza jest raczej ukształtowana na elektrykę/automatykę i IT , więc posiadam spore braki z zakresu ogrzewnictwa.

witkowski_schemat.PNG

schmat_plum.PNG

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Karolczyk98 Czy dobrze przyjąłem takie parametry więźby? Szerokość 8cm Wysokość 14cm Odległość pomiędzy krokwiami 70cm Murłata 8cmx14cm
    • Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne    Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne   
    • Wspólnota, budynek z 2010 roku, gazowa kuchenka, podgrzewacz znajduje się na klatce, ale czy jest gazowy 🤷‍♂️.
    • I sprawa załatwiona. Kupiłem po prostu pierwsze lepsze u producenta profili razem z profilami, także nie pomyślałem, żeby kupić płaskie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • A ja to bardzo polubiłem, odstresowuję się przy takiej robocie, macham sobie kielnią, a że mam dobre proporcje zaprawy, to i 5cm nieraz narzucę. Sufit już gorzej, dlatego szukam jakiegoś dobrego siuwaksu. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...