Skocz do zawartości

Powierzchnia użytkowa

Recommended Posts

Napisano

"Powierzchnię pomieszczeń lub ich części o wysokości w świetle równej lub większej od 2,20 m należy zaliczać do obliczeń w 100%, o wysokości równej lub większej od 1,40 m, lecz mniejszej od 2,20 m – w 50%, natomiast o wysokości mniejszej od 1,40 m pomija się całkowicie".

Jak należy rozumieć zwrot zaliczać do obliczeń w 100% bądź 50%?

Napisano

Dosłownie. Licząc powierzchnię użytkową (np. do podatku od nieruchomości) pomieszczenia o wysokości równej i większej od 2,20 m wylicza się do niej w całości, a pomieszczenia albo te ich fragmenty, które mają wysokość między 1,40 i 2,20 m w połowie. Jeśli na poddaszu mamy np. 20 m2 pod skosami, o wysokości między 1,40 a 2,20 to do powierzchni użytkowej liczymy 20 m2 x 50% = 10 m2.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dla mnie same rolety w domu to trochę jak w biurze – zbyt surowo. Ja u siebie mam rolety na noc, ale na dzień założyłam proste, gładkie firany bez żadnych wzorków i to zupełnie zmienia klimat na plus. Jeśli ktoś szuka czegoś nowoczesnego, co nie zbiera kurzu tak jak te stare, grube firany, to polecam zerknąć na nelli pl. Mają tam gotowe zestawy w stylu minimalistycznym, które wyglądają bardzo lekko. Sam sklep też miło mnie zaskoczył – wysyłka właściwie w 24h z ich własnego magazynu, więc nie trzeba czekać tygodniami na szycie. Przy wykończeniu domu, gdzie wszystko się spóźnia, taka terminowość to rzadkość. Sklep ma certyfikat Trusted Shops, więc zakupy są bezpieczne. Moim zdaniem to najlepszy kompromis między przytulnością a nowoczesnością.
    • Ja u siebie odpuściłam rolety, bo dla mnie w domu robi się wtedy zbyt biurowo. Zostałam przy firankach, ale takich nowoczesnych, gładkich, bez żadnych wzorków. Jeśli nie chcesz mieć 'u babci w salonie', to zerknij sobie na stronę nelli pl – mają tam fajne gotowce w stylu minimalistycznym. Ja brałam od nich gładkie woale i są super, bo w ogóle nie przytłaczają pokoju. Największy plus był taki, że wysłali mi to właściwie od ręki (magazyn mają w Polsce, więc paczka była u mnie na drugi dzień). Przy wykańczaniu domu, gdzie wszystko się spóźnia, to był dla mnie szok, że coś przyszło na czas. Sklep sprawdzony, mają te certyfikaty bezpieczeństwa Trusted Shops, więc brałam bez strachu. Moim zdaniem firany dają jednak więcej przytulności niż same rolety.
    • Lekko poszerzyć szczelinę, żeby dało się tam wcisnąć wężyk od puszki z pianką niskoprężna. Zabezpieczyć krawędź ramy okna taśmą.  Lekko zwilżyć wodą z rozpylacza całą szczelinę, także w głębi muru.  Piankę zaaplikować z umiarem, żeby pęczniejąc nie zdeformowała okna.  Po stwardnieniu pianki, ucinamy jej nadmiaru nożem i usuwamy taśmę z ramy okna.  Zamiast zagipsowania lepiej pokryć szczelinę akrylem wyciskanym z kartusza. W przeciwieństwie do silikonu akryl można malować. Do tego nie pęka on tak jak spoina z gipsu.   Opisałem całość najprościej jak umiem.  
    • Urzędnik ze starostwa ma rację. Tu najpierw potrzebna jest decyzja o warunkach zabudowy. Przy braku planu zagospodarowania przestrzennego to dopiero w WZ określane jest czy w ogóle dopuszczalna jest jakakolwiek zabudowa. To niejako pierwszy etap. Dopiero kolejnym jest procedura zgłoszenia opisana w ustawie prawo budowlane.  Tak przy okazji, najbezpieczniej jest ten blaszak zgłosić jako budynek gospodarczy. Chociaż wobec braku związania z gruntem w zasadzie nie jest to budynek, raczej obiekt budowlany. Ale opisana ww prawie budowlanym procedura dotyczy budynków. Jak się trafi ktoś bardzo czepliwy w starostwie to nie będzie chciał w tym trybie przyjąć zgłoszenia na coś co we wniosku nazwano inaczej niż budynkiem. 
    • W sytuacji gdy nie do końca wiadomo jaki materiał jest w którym miejscu pod wylewką oraz jaka jest wytrzymałość samej wylewki, najbezpieczniejsze będzie nieco mniej typowe rozwiązanie. Mianowicie przecinamy wylewkę szlifierką kątową wokół całej płyty stalowej, na której ma stanąć piec. W efekcie, nawet jeżeli izolacja pod płytą zostanie nieco sprasowana pod obciążeniem to w żaden sposób nie spowoduje to szkód. Reszta wylewki podłogowej nie będzie miała pęknięć itp.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...