map147 Napisano 9 sierpnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 9 sierpnia 2007 Witam,Mam pytanie co do sposobu izolacji poziomej samych ścian fundamentowych, na których pójdą lada tydzień mury. W planie mam standardowe 2 razy papa na lepiku. Wybrałem papę ICO PAL - V60S35 termozgrzewalną. Chciałem wstępnie zagruntować beton dysperbitem i teraz:czy papa ma iść bezpśrednio na zagruntowana pdłoże, czy też dodatkowo dać na podłoże i pomiędzy papy jeszcze lepik na gorąco?Z jeden strony czytałem opinie, że papa jest tylko zbrojeniem do izolacji, a nie izolacją i nie powinna być sama kładziona, a z drugiej strony nie wiem czy czasem termozgrzewalne nie są tak przygotowane, że rozgrzewający się asfalt tworzy właśnie tę ochronę. Chciałbym z oczywistych przyczyn zrobić to porządnie i być pewnym, że za kilka lat wilgoć tędy nie podejdzie na ściany.PozdrawiamMariusz Link do komentarza
Redakcja Napisano 10 sierpnia 2007 Udostępnij #2 Napisano 10 sierpnia 2007 W przypadku izolacji ścian fundamentowych zastosowanie lepiku do klejenia papy nie jest potrzebne. Izolacja ta chroni bowiem jedynie przed podsiąkaniem kapilarnym wody z gruntu, i po dociśnięciu ścianami zewnętrznymi zapewnia wystarczającą szczelność. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się