moi znajomi mieli coś takiego od nieszczelnych rurek ogrzewania podłogowego /pękały na kolankach, za duże ciśnienie wody było ustawione i po zmniejszeniu problem przestał się pojawiać /
Pytanie do posiadających wiedzę.
Wypatrzyłem dzisiaj na niektórych odnogach mojej jodły biały nalot.
Podejrzewam mszyce albo ochojnika.
Jak potwierdzić co to takiego i jak to zwalczać.
Prysznic z Mospilanu zrobiłem, ale nie jestem pewien co to za szkodnik i co zastosować skutecznie.
@Elfir może coś wypatrzy i doradzi?
Musiał być jakiś powód.
U mnie służebność w księdze wieczystej była zapisana w jezyku niemieckim, pochodziła z roku 1938.
Dowiedziałem się od sąsiadów, że wtedy każdy posiadał jakieś owce, krowy i tym kawałkiem wyprowadzali zwierzęta na swoje łąki, znajdujące się za moją dzisiejszą nieruchomością.
Dzisiaj nikt krów i owiec nie posiada, a na łąkach wybudowano autostradę, więc pewnie można ten stary zapis zlikwidować, ale nie ma już potrzeby.
Skoro jest służebność, może się tamtędy przemieszczać.
Ale już jego goście czy ktokolwiek inny - niekoniecznie .
O ile wiem to nie ma prawnych zakazów uniemożliwiających postawienie ogrodzenia na granicy działki. Pod tym względem obecność okien w tej ścianie (od strony granicy) także nie jest problemem. Tym bardziej jeżeli płot będzie ażurowy (siatka, panele), który nie ogranicza dostępu światłą.
Jedno zastrzeżenie - w tej części działki, w takiej odległości od okien, nie będzie można wyznaczyć miejsc parkingowych (stanowisk postojowych dla samochodów). To sprzeczne z § 19 Warunków Technicznych. Autor wątku wspomina zaś o możliwości parkowania tam samochodów.