Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Eksperci Viessmann

Strefa Projektanta i Architekta - Viessmann.pl

Recommended Posts

Witam!

Zapraszamy po nowości dostępne na stronie www.viessman.pl!

 

Przygotowaliśmy specjalną Strefę Projektanta i Architekta.

Do dyspozycji oddajemy m.in.: kalkulatory doborowe, schematy hydrauliczne, dane techniczne, zeszyty fachowe.

Zapraszamy też do zapoznania się z ofertą programu lojalnościowego ViProjektant!

Systemy grzewcze marki Viessmann stanowią optymalną odpowiedź na indywidualne wymagania w szerokim spektrum zastosowań. Nowoczesne metody konstrukcji i produkcji zapewniają najwyższą jakość. Z przygotowanymi przez nas materiałami, Twoje koncepcje instalacji będą profesjonalne!


Zapraszamy TUTAJ

 

Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Wygląda na to, że jest to piec do spalania węgla, a nie do ogrzewania domu... Poważnie pomyśl - a nawet zadziałaj, żeby wymienić piec na nowy (tylko nie wiem jaki przy tej instalacji i obowiązujących przepisach ) - szybko Ci się "zwróci" poprzez wielkie ograniczenie ilości spalonego węgla... przecież teraz palisz tony węgla...  
    • Nie ma co tu gdybać, piec do wywalenia i kupno nowego, odpowiedniego do powierzchni użytkowej oraz przeróbka instalacji c.o. na cieńsze rurki bo w tej chwili masz więcej wody w rurach aniżeli w piecu. Wiem, że to jest spory wydatek ale jeżeli chcesz stracić majątek na opał to nie kupuj nowego kotła. Nie wiem ile masz m2 do ogrzewania ale zakładam że na pewno ponad 150 m2 i jak widać na fotkach to piec jest za mały. I jeszcze podaj jaką masz temperaturę na piecu gdy piec się rozchajcuje na dobre i jaka jest temperatura powrotu, podejrzewam że tego nie mierzyłeś więc poświęć jedno popołudnie i zmierz.
    • Dziękuję bardzo za tak wiele odpowiedzi!

      Piec znajduje się oczywiście w piwnicy, a nad piwnicą są dwa piętra do ogrzania. Dom ma około 30 lat, i nie jest ocieplany. Poprzedni, a właściwie wciąż obecni właściciele domu nie są także w stanie udzielić mi zbyt wielu informacji. Po prostu zawsze trzeba było do tego pieca schodzić co godzinę. Artykuły, takie jak np co znalazłem na pewnej stronie, że nie sztuką jest zawalić cały piec węglem, odpalić i 24h mieć spokój i ciepło, ale że tak naprawdę trzeba niedużo opału dać, aby powietrze "miało gdzie hulać"  i schodzić co 6 godzin. To brzmi dla mnie jak kompletna magia. Ponieważ nawet jeśli ja załaduję cały piec węglem - od rusztu, po samą górę pieca, po dwóch godzinach w domu zacznie się ochładzać, termometr na piecu będzie pokazywał z 35 stopni, i jeszcze być może trochę żaru będzie przez kolejne 15min, zanim się kompletnie wypali. Tylko przy takim ogrzewaniu można zbankrutować. Serio, ze zdumieniem patrzę na te wszystkie wpisy. Bo gdzie 12, czy w ogóle 24 godziny, a gdzie 2?

      Do kotła nie było nic dokupywane, jak został zrobiony, taki stoi. Dołączam zdjęcia, być może coś Wam się uda z nich wywnioskować, a przynajmniej taką mam nadzieję.
      W kotle, jak już ostygł i popiół jest gotowy do wybrania - zdecydowanie znajdują się w nim resztki węgla, drewna. I to całkiem niemało.


       
    • To ja próbuję. Dodałem 2 przymiotniki, żeby było Ci łatwiej  i wyszła głupota 
    • Zewnętrzna, o ile Cię dobrze zrozumiałam.
  • Popularne tematy

×