Witam serdecznie moja Mama jest na kupnie dzialki budowlanej na ktorej znajduje sie domek wygladajacy na letniskowy i tak tez sluzyl obecnemu jeszcze wlascicielowi ktory uzytkuje go od lat jest to murowany domek o lacznej pow zabudowy19m2 niestety budynku nie ma na mapkach informacji przestrennej oraz geo portalu starostwa powiatowego wlasciciel twierdzi ze nigdy nie bylo potrzeby zglaszania budynkow do 35m2 i kazdy mogl sobie wybudowac taki domek .. dowiedzialem sie jednak w wydziale geodezji ze istnieje mapka ewidencyjna na ktorej jest zarys budynku ale budowa jest uznana za rozpoczeta i tyle ze po jej zakonczeniu nalezy zrobic inwentaryzacje itd
Pytanie moje brzmi czy czasem nie zostala moja Mama wprowadzony w blad przez wlasciciela i i czy to mozliwe zeby nie wiedzial ze budowa trwa ( wczoraj uaktualnil mi i potwierdzil ze nabyl dzialke z budynkiem w stanie surowym i sam sbie go wykonczyl zglosil tylko ze nic sie nie zmienilo pod wzgledem podastkow w urzedzie i placi podatek od budynku gospodarczego ...... wiec nie mam pojecia czy budynek legalnie stoi na dzialce i czy nie bedzie nieprzyjemnosci i problemow po zakupie takiej dzialki .typu rozbiorka lub wyski koszt adaptacji itd legalizacji prosze o pomoc jesli ktos sie orientuje w temacie