Skocz do zawartości

Historia edycji

zenek

zenek

Dnia 6.02.2017 o 00:29, retrofood napisał:

Kiedyś byly takie lampy, kwoki do wychowu kurcząt. Ciekawe, czy mozna to jeszcze kupić.

Oczywiscie że są. Czytałem że to najbardziej efektywny sposób przekształcenia prądu w ciepło. Żywotność tych najlepszych 5000 h. Jak znajdę artykuł, dodam linka - ciekawy był , właśnie m.in. porównanie efektywności  różnych źródeł.

A dlaczego pytasz?

Dnia 12.02.2017 o 21:14, MTW Orle - osuszanie budynków napisał:

promieniowanie podczerwone jest wyrzucane i odbija się od wszystkiego co się w pomieszczeniu znajduje .

no nie wiem - odbijane,czy przyjmowane? Jak coś wystawie na słońce, to sie nagrzewa - oczywiście jest rożny stopień przyjmowania tego promieniowania/ciepła, ale jednak. Gdyby odbijało całkiem, to by nie przyjęło. 

Z opisów wynika, że jednak to przedmioty są nagrzewane, ściana - stąd złudzenie, odczucie wyższej temperatury, niż jest - to też jest lansowane jako komforti oszczędność.

zenek

zenek

Dnia 6.02.2017 o 00:29, retrofood napisał:

Kiedyś byly takie lampy, kwoki do wychowu kurcząt. Ciekawe, czy mozna to jeszcze kupić.

Oczywiscie że są. Czytałem że to najbardziej efektywny sposób przekształcenia prądu w ciepło. Żywotność tych najlepszych 5000 h. Jak znajdę artykuł, dodam linka - ciekawy był , właśnie m.in. porównanie efektywności  różnych źródeł.

A dlaczego pytasz?

Dnia 12.02.2017 o 21:14, MTW Orle - osuszanie budynków napisał:

promieniowanie podczerwone jest wyrzucane i odbija się od wszystkiego co się w pomieszczeniu znajduje .

no nie wiem - odbijane,czy przyjmowane? Jak coś wystawie na słońce, to sie nagrzewa - oczywiście jest rożny stopień przyjmowania tego promieniowania/ciepła, ale jednak. Gdyby odbijało całkiem, to by nie przyjęło. 

Z opisów wynika, że jednak to przedmioty są nagrzewane, ściana - stąd złudzenie, odczucie wyższej temperatury, niż jest.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...