53 minuty temu, MTW Orle - osuszanie budynków napisał:pójść do marketu ja do muszkieterów
Konkretny adres proszę!
Oczywiście przyjmuję, skoro jesteście pewni, że beton akumuluje ciepło jak szamota.
Ale z tego wynika,że ten układ ma duża bezwladność - tzn. że dlugo się rozgrzewa.
A przecież ogrzewanie podłogowe polega raczej na stalej niskiej temperaturze (piec akumulacyjny ma wysoka temp.)- powiecie - duża powierzchnia - tak, ale czas nagrzewania dużej masy betonu temp. 27 st czy 30 napewno trwa długo.
A w markecie podczerwień idzie z góry anie z podłogi.
Wolałbym oddzielić podczerwień promienników wiszacych - i osobno folie czy maty w podłodze czy ścianie. wydaje mi sie , że może tam być jednak różnica w dzialaniu.
Ale nie upieram się, bo na razie zgłębiam temat.
Ogólnie najważniejsze w promiennikach podczerwieni jest, czy rzeczywiście jest to najoszczędniejsze elektryczne źródło - a znalazłem gdzieś badanie niemiecki, które mówi o korzyściach ekonomicznych promienników w stosunku do ogrzewania gazem w kościołach. Więc warto drażyć temat.
I pytanie nie w temacie: Czy wam też się zaznacza (jak przy CTRL+A) tekst, gdy piszecie ą (tzn A + ALT)????