Skocz do zawartości

Ochrona przeciwpożarowa domku

latafker_12

Recommended Posts

Napisano
Chciałbym rozeznać się w co powinienem zaopatrzyć nowowybudowany dom, żeby spełnić normy przeciwpożarowe. Chodzi mi nie tylko o przepisy prawne ale też o to żeby móc ugasić jakiś niewielki pożar czy mu zapobiec. Odpada jakiś system zraszania bo dom jest na wykończeniu poza tym ile takie coś kosztuje. Chodzi mi o podstawową ochronę po prostu. Kojarzą mi się gaśnice, czujniki. Tylko jakie i ile? Coś jeszcze oprócz tego?
Napisano
Jak chcesz poważnie pomyśleć o jakiejś ochronie ppoż dla domu to najważniejszy będzie czujnik dymu (najlepiej nie jeden), może jakaś gaśnica (nie z tych najmniejszych ale też nie za duża). No i najważniejsze w tym wszystkim: dokładne sprawdzenie instalacji. Ale jak mówisz, że dom nowy to pewnie przerabiałeś to. Powodzenia
Napisano
a jeśli chodzi o gaśnice to da się je gdzieś zamówić w necie? Mam jeszcze trochę załatwiania z końcówką budowy więc wolałbym to zrobić jak najszybciej i bez jeżdżenia
Napisano
wystarczy dowolny sklep internetowy z gaśnicami. Porównaj tylko ceny oczywiście. No i wybierz ten typ gaśnicy który Ci odpowiada. Tak samo z czujnikiem. Ew. możesz spróbować na allegro
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
z kupowaniem gaśnicy w allegro bym uważał, ale ja to bym ze wszystkim najchętniej uważał :P niemniej nic mi nie zastąpi rozmowy ze znającym się na rzeczy sprzedawcą, który wypyta o parę szczegółów i doradzi co trzeba. Inna sprawa że sporo teraz takich którzy się nie znają a próbują doradzać.
Napisano
I jak odróżnić tego znającego się na rzeczy, od tego udającego lub sprawiającego złudzenie, że się zna na rzeczy icon_confused.gif
Napisano
  Cytat

I jak odróżnić tego znającego się na rzeczy, od tego udającego lub sprawiającego złudzenie, że się zna na rzeczy icon_confused.gif

Rozwiń  

Sprzedawca sprzedawcy nierówny, na samym allegro jest handlowców multum, a poza tym są jeszcze sklepy internetowe. Do wyboru do koloru. Poza tym system komentarzy z allegro wcale nie jest zły i pozwala przeprowadzić wstępną weryfikację
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Sprzedawca sprzedawcy nierówny, na samym allegro jest handlowców multum, a poza tym są jeszcze sklepy internetowe. Do wyboru do koloru. Poza tym system komentarzy z allegro wcale nie jest zły i pozwala przeprowadzić wstępną weryfikację

Rozwiń  

no w sumie tak chociaż nadal wolę w sklepie u producenta (wiem że ogniochron ma taki) albo w stacjonarnym sklepie bhp. Wtedy jestem bardziej pewny że dostanę to, czego chcę. W ogóle nie ufam za bardzo zakupom w internecie chociaż niby już się powinienem przyzwyczaić.
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Są rzeczy, które o wiele lepiej kupować w zwykłym sklepie, zwłaszcza jak się na czymś nie znamy.. Ale gaśnicę, jak już mamy wybraną spokojnie możemy kupować w necie. Co do ryzyka, że coś się uszkodzi w transporcie, to jest tak ze wszystkim. Poza tym jak masz sklep ppoż czy BHP w pobliżu, to nie ma co się zastanawiać, ale jak trzeba specjalnie podjeżdżać po to, to nie ma sensu. 

Napisano
  Dnia 25.11.2016 o 13:48, labron-james napisał:

no w sumie tak chociaż nadal wolę w sklepie u producenta (wiem że ogniochron ma taki) albo w stacjonarnym sklepie bhp. Wtedy jestem bardziej pewny że dostanę to, czego chcę. W ogóle nie ufam za bardzo zakupom w internecie chociaż niby już się powinienem przyzwyczaić.

Rozwiń  

Gaśnice ogniochron widziałem w paru miejscach ale nie wiedziałem że mają swój sklep. Jest tam coś taniej niż gdzie indziej czy tak samo?

Napisano

Nie wiem, z czym porównujesz. Ja korzystałem z jakichś promocji jak kupowałem, w normalnych cenach chyba jest podobnie jak w innych sklepach. A ty gdzie kupowałeś i za ile na przykład była taka zwykła 1kg proszkowa?

• 4 tygodnie temu...
Napisano

No nie kupowałem, dopiero pytałem o sklep. Ale posprawdzałem i da się kupic zwykłe kilogramówki za około 40 zł. Tylko nie umiem znaleźć info o tym, ile może w przyszłości kosztowac napełnianie i serwisowanie, ale chyba niedużo. I tak najtaniej będzie dla proszkowej i tak.

Napisano

Gasnice proszkowe to jest jedyny sensowny wybór. Cała reszta jest tak droga, że musiałaby chyba świecić laserami i śpiewać, żeby się opłacało. Rozumiem, że niektóre jak pianowe nadają sie do trochę innych rodzajów pożarów, ale jak widzę co tam nie którzy polecają to ręce opadają. Najzwyklejsze gaśnice gasza tak samo, a ze później zostawiają bałagan to cóż. lepszy bałagan niż zgliszcza

• 4 tygodnie temu...
Napisano

Zgadzam się w całej rozciągłości. Do domku jednorodzinnego 2-3 gasnice po 2kg ze zwykłym proszkiem w zupełności wystarczy. Będzie niedrogo i bezpiecznie, pod warunkiem że domownicy będą wiedzieli jak tego uzyć. Co wcale nie jest oczywiste.

Napisano
  Dnia 26.10.2016 o 12:48, JasłoBUD napisał:

Jest też sklep strażacki w necie, sprawdź jak z cenami, bo porównania nie robiłem. Poza tym powiedz mi, czego się NIE DA zamówić w necie?

Rozwiń  

Tak mi się przeciągnęła budowa (końcówka, taa) że dopiero teraz mogłem wrócić do tematu. Ale widzę że parę ciekawych porad się w międzyczasie pojawiło. Ja też nie będę wychdoził przed szereg. Wydatków miałem dość, więc biorę proszkową gaśnicę.

• 4 tygodnie temu...
Napisano
  Dnia 19.04.2017 o 10:04, trzyb napisał:

Zgadzam się w całej rozciągłości. Do domku jednorodzinnego 2-3 gasnice po 2kg ze zwykłym proszkiem w zupełności wystarczy. Będzie niedrogo i bezpiecznie, pod warunkiem że domownicy będą wiedzieli jak tego uzyć. Co wcale nie jest oczywiste.

Rozwiń  

I to jest o wiele lepsze rozwiązanie niż wydanie jakichś dużych pieniędzy na supergaśnice albo nie daj boże trzymanie jednej choćby i sześciokilogramowej gaśnicy w domu. Potem coś się stanie na piętrze albo w garażu i stracisz masę czasu na dotarcie do gasnicy. O ile w ogóle będzie sens próbować.

• 2 tygodnie temu...
Napisano

Ja parę lat temu zacisnąłem zęby i kupiłem dwie gaśnice (najtańsze proszkowe), żeby pokazać żonie i synowyi, jak się tego używa. Wydalem na  to jakieś 80 zł ale przynajmniej wiedzą, jak obsłużyć gaśnicę. Jeśli któreś z nich dzięki temu zareaguje prawidłowo, to oszczędzimy znacznie więcej niż te wydane pieniadze.

• 3 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Komentarz dodany przez Pan dobra rada: Zanim kupicie pompę ciepła, naprawdę warto zajrzeć na stronę rankingpomp.pl – można tam porównać różne modele, zobaczyć opinie innych użytkowników i sprawdzić, co najlepiej sprawdzi się w konkretnym domu. Ja tak zrobiłem i dzięki temu uniknąłem nietrafionego zakupu. Duża pomoc przy wyborze!
    • Komentarz dodany przez Artur: Zamontowałem pompę ciepła z dofinansowaniem z programu “Czyste Powietrze” i po dwóch sezonach mogę śmiało powiedzieć, że była to dobra decyzja. Wybrałem sprawdzony model, montaż poszedł sprawnie, a rachunki za ogrzewanie spadły zauważalnie. Dom dobrze ocieplony, więc pompa daje radę nawet zimą. Cały proces z dotacją też przebiegł bez większych problemów. Jeśli ktoś się zastanawia – warto działać, póki program jeszcze trwa.
    • Oczekujesz niższych rachunkach za energię, cieplejszym domu i solidnym wsparciu finansowym na modernizację? Program "Czyste Powietrze 2025" otwiera przed właścicielami domów zupełnie nowe możliwości, a produkty KRISHOME - od okien po bramy garażowe - spełniają wszystkie wymagania. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/a/115391-program-czyste-powietrze-2025-kompletna-stolarka-krishome-jako-twoj-bilet-do-dofinansowania
    • Prof. Łukasz Łuczaj, botanik z Uniwersytetu Rzeszowskiego, co roku zachęca, by nie kosić trawy wiosną. W tym roku poszedł o krok dalej, zaapelował na portalach społecznościowych, by zakazać używania kos i kosiarek spalinowych na cztery wiosenne tygodnie. Na swoim profilu na Facebooku napisał: "Nasza planeta potrzebuje radykalnych działań. Bioróżnorodność terenów nieleśnych potwornie spadła w ostatnich latach. Zanikły bogate w gatunki łąki i pastwiska zamiast tego większość terenów trawiastych w Polsce to albo trawniki koszone nisko co tydzień nawet, albo zarośla zupełnie niekoszone porośnięte inwazyjną nawłocią kanadyjską".   Zwrócił uwagę na hałas, który produkujemy, używając kosiarek spalinowych: "Wręcz nie da się żyć po prostu w miejscowościach, gdzie zabudowa jest gęstsza: co chwilę słychać warkoczące kosiarki". Zaproponował wprowadzenie zakazu koszenia jakichkolwiek terenów, także traktorami, do 1 czerwca. Jak uzasadnił "umożliwi to odrodzenie się Flory Łąkowej, zwiększenie bioróżnorodności trawników i zwiększy ilość pokarmu dla ptaków. Stworzy także kryjówki dla owadów".   Profesor przypomina, że nisko skoszony trawnik jest niemal martwym ekosystemem: "W bardzo krótko skoszonej trawie rozwija się tylko kilka gatunków pospolitych kwiatuszków i kilka gatunków traw. Tak krótka trawa nie może też być pokarmem dla gąsienic motyli, a takie organizmy jak mrówki czy koniki polne nie mogą się schować przed ptakami". I apeluje: Wzywam polski rząd do delegalizacji kos spalinowych i kosiarek elektrycznych. - Delegalizacja maszynowych kosiarek także umożliwi odrodzenie się zwyczaju koszenia kosą ręczną. Mechaniczne dozwoliłbym jedynie dla rolników, którzy wykaszają większe tereny, ale tylko po 1 czerwca. Okres do 1 czerwca powinien być wypełniony śpiewem ptaków, a nie warkotem kosiarek - podkreśla.   Na Zachodzie Europy i w Ameryce jest ruch, który nazywa się "No Mow May", czyli "Maj Bez Koszenia". Bardzo wiele szkody robi się majowym koszeniem, kiedy trawa dopiero rośnie. Takie koszenie jest bardzo inwazyjne, szczególnie kiedy jest powtarzane. Ono eliminuje wiele gatunków. Gdybyśmy pozostawili trawę do czerwca, zakwitłyby w niej złocienie, firletki, jaskry, bodziszki, dzwonki, a tak mamy mało zróżnicowany i ubogi garnitur gatunków: mniszek, kilka gatunków do niego podobnych, kilka gatunków koniczyny i traw. W tym roku jest taka wielka susza, a ludzie niemiłosiernie koszą już trawę, na razie nic nie odrasta.
    • Takie trzy żarłacze pasiaste wyłowiłem wczoraj z oczka.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...