Skocz do zawartości

rekuperator w stacji transformatorowej

Recommended Posts

Napisano
Witam,na mojej działce zakład energetyczny planuje postawić stacje transformatorową.Pytanie brzmi-Czy istnieje możliwość wykorzystania energii cieplnej z takiej stacji?Poniżej załączam post z forum sprzed kilku lat opisujący takie działanie,niestety nie wiem ile w tym prawdy gdyż najzwyczajniej się na tym nie znam.Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Robisz tak:
dogadujesz się z ZE
ocieplasz budynek stacji (robisz projekt itd..)
wstawiasz w domu rekuperator i powietrze wywiewane z domu dmuchasz kanałem podziemnym do stacji a na wywiewie ze stacji stawiasz parownik pompy ciepła powietrze- woda.

efekt ? masz przez cały rok ciepło w domu i ciepłą wodę prawie za darmo !!!! (koszty roczne!! ok 600zł ) taka stacja produkuje ok 7-10 kw energii cieplnej!

Nic tylko korzystać!!!

Na nas sąsiedzi się patrzyli jak na kosmitów, mina im zrzedła jak zobaczyli koszty ogrzewania domu 200m2 i cwo

energii jest tyle latem że planujemy budowę basenu grzanego właśnie tą stacją

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek. Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek.
    • Panowie wracam jeszcze do tematu bo nie mogę tak tego zostawić takie szpary się zrobiły .Jak bym jakoś zdemontował listwy podbitkowe(tylko nie wiem czy będzie takie proste bo były pistoletem pneumatycznym na małe gwoździki dawane) i wtedy co wszystkie odkręcić i na nowo jakoś dać ,ewentualnie dodać jakaś deskę pod koniec żeby nie było widać jakaś mniejsza jak zostanie szpara ? https://zapodaj.net/plik-Myeo0HggeR
    • Pisz, pisz… Tylko ja na taki odległy termin nie jestem w stanie na 100 % powiedzieć, że będę. Na pewno 1 i 2 łikend odpada, bo jeden z braci jedzie wtedy na urlop, więc we dwoje zostajemy z opieką nad mamą…
    • Ok, a Struś dlaczegóż niezapisany na listę? Wpisać?  
    • Napisałam do niej już wcześniej (i do Ryśka też 🤭) - Rysiek już zameldowany, od Bożenki zero odzewu. Ale napiszę jeszcze raz.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...