Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
A jak nawet zrobią i nie zmniejszy to tego hałasu, kto im zapłaci wtedy rekompensatę? Ze względu na trend instalowania odpływów liniowych, czyli kabin prysznicowych bez brodzika, oraz dużych deszczownic, które generują większy hałas podczas kąpieli. Kto ich zmusi do montażu zwykłej kabiny z brodzikiem akrylowym, zamontowania małej słuchawki prysznicowej i zmniejszania strumienia wody w trakcie kąpieli? Redukcja hałasu w przypadku kabin prysznicowych z odpływami liniowymi i dużymi deszczownicami, zwłaszcza jeśli zależy nam na komforcie użytkowania łazienki. Izolacja akustyczna podłogi: Podczas montażu odpływu liniowego warto zastosować maty wygłuszające lub specjalne pianki akustyczne pod warstwą wylewki. Materiały te tłumią dźwięki uderzającej o posadzkę wody. Jeśli podłoga jest już wykończona, można rozważyć dodanie cienkiej warstwy izolacyjnej pod płytkami (np. maty korkowe), choć wymaga to większego remontu. Wybór odpowiedniej deszczownicy: Niektóre modele deszczownic są zaprojektowane z myślą o cichszym przepływie wody – warto szukać takich z systemami redukcji szumu lub mniejszymi otworami, które rozpraszają strumień. Regulacja ciśnienia wody za pomocą zaworu może również zmniejszyć hałas – zbyt wysokie ciśnienie często potęguje dźwięk. Modyfikacja odpływu liniowego: Odpływy liniowe mogą generować hałas, gdy woda uderza bezpośrednio w metalowe elementy. Rozwiązaniem jest instalacja syfonu z wkładką tłumiącą lub pokrycie okolic odpływu materiałem absorbującym dźwięk. Regularne czyszczenie odpływu zapobiega turbulencjom wody, które mogą zwiększać hałas. Ściany i otoczenie: Jeśli łazienka ma twarde, odbijające dźwięk powierzchnie (np. płytki ceramiczne), warto rozważyć dodanie elementów wygłuszających, jak panele akustyczne w mniej eksponowanych miejscach. Ściany można wyłożyć materiałem o lepszej izolacyjności akustycznej. Pianka lub dyfuzor na deszczownicy: Niektóre deszczownice można wyposażyć w nakładki rozpraszające strumień wody, co zmniejsza siłę uderzenia o podłoże i tym samym redukuje hałas.
-
to znowu tak z ciekawości, na podstawie czego PINB wydał taką decyzję, tj jakie jest uzasadnienie - wklej
-
źle mnie zrozumiałeś decyzja o nakazaniu jest od Dyrektora powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego i jest to screen/scan z listu z PINBU. ekspertyzy w ogóle nie załączyłem tutaj(jedynie spis treści).
-
cóż, to ekspertyza, nie decyzja (dodam - administracyjna) więc pomimo, że brzmi to groźnie tj "nakazuję", to pan rzeczoznawca może sobie nakazywać, a sąsiad takie nakazy olać jak się uprze z ciekawości - jakie dowody?
-
tak ten dokument: ogólnie ma on 6 stron, i jest w nim napisane co i jak mają zrobić i to pod nadzorem kogoś z uprawnieniami. ocena i analiza dowodów, podstawy prawne, uzasadnienie itd.
-
-
Popularne tematy