wavs Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij #1 Napisano 23 lutego 2016 Jak w temacie - znajomy pyta, jakie mogą być przybliżone koszty wykonania dachu. Ma ktoś jakieś świeże dane? Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij #2 Napisano 23 lutego 2016 Hmm, nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Przede wszystkim - jaki kształt ma dach? Jakieś dodatkowe elementy, typu lukarna? Czym ma być kryty - gontem, blachodachówką, dachówką? To wszystko ma wpływ na cenę... Link do komentarza
wavs Napisano 23 lutego 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 23 lutego 2016 Faktycznie, nie napisałem. Dach dwuspadowy, chyba bez żadnych udziwnień, kryty bodaj dachówką ceramiczną. Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij #4 Napisano 23 lutego 2016 A jaka powierzchnia? Tu np. forumowicz pisze o 40 tys. zł (przybliżony koszt krycia dachówką ceramiczną dachu po pow. 100 m2):https://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&a...st&p=498354Może ktoś ma inne wyliczenia? Link do komentarza
Qubacen Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij #5 Napisano 23 lutego 2016 Ja płaciłem:- robocizna 55zł za m2 (194m2) - i tak jak się umówiłem z ekipą tak wzięli 55*194- materiały 18000 + drewno na więźbę (ale tego już dokładnie nie pamiętam)województwo świętokrzyskie dane z 2013r z tym, że większość fachmanów wołała wtedy od 75 do 85 za metr2A cha, nie napisałem: dachówka betonowa Link do komentarza
wavs Napisano 26 lutego 2016 Autor Udostępnij #6 Napisano 26 lutego 2016 No to zależy ile kosztowało to drewno na więźbę, ale widzę, że 35-40 tys. całość może kosztować. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 lutego 2016 Udostępnij #7 Napisano 26 lutego 2016 Chcesz aby Ci tu wróżyli z fus.Nie podałeś okolicy gdzie ten dach ma powstać, jaki ten dach ma spadek, ile kominów, ile okien dachowych, czy krokwie mają być heblowane a końcówki frezowane itdSam nie wiesz jaki ten dach jest a chcesz aby ktoś Ci napisał ile będzie kosztował, sorki ale bądź poważny jak chcesz aby Cię tu traktowali poważnie. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 26 lutego 2016 Udostępnij #8 Napisano 26 lutego 2016 Cytat Jak w temacie - znajomy pyta, jakie mogą być przybliżone koszty wykonania dachu. Ma ktoś jakieś świeże dane? Rozwiń u mnie 10 tysięcy Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 26 lutego 2016 Udostępnij #9 Napisano 26 lutego 2016 (edytowany) Dach czterospadowy 230m2,dachówka ceramiczna angobowana z rynnami 18tys.zł,robocizna 14tys.zł,więźba 8m3 ok.5tys.zł,pierdoły,gwoździe,kątowniki itp.1tys.zł+2 wyłazy dachowe jakieś 0,6tys.zł i folia paroizolacyjna ok.0,5tys.zł.Koszt 1m2=165złBudowa 2013r Edytowano 26 lutego 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
wavs Napisano 29 lutego 2016 Autor Udostępnij #10 Napisano 29 lutego 2016 Dzięki za konkretne odpowiedzi. Link do komentarza
Fifi123 Napisano 15 listopada 2016 Udostępnij #11 Napisano 15 listopada 2016 Cytat Dach czterospadowy 230m2,dachówka ceramiczna angobowana z rynnami 18tys.zł,robocizna 14tys.zł,więźba 8m3 ok.5tys.zł,pierdoły,gwoździe,kątowniki itp.1tys.zł+2 wyłazy dachowe jakieś 0,6tys.zł i folia paroizolacyjna ok.0,5tys.zł. Koszt 1m2=165zł Budowa 2013r Rozwiń Wydaje mi się to dosyć dużo, ale może takie są ceny... zresztą nie jestem ekspertem. Zastanawiam się natomiast czy lepiej wybrać dachówkę ceramiczną czy cementową? A może lepsza byłaby blachodachówka? Pozdrawiam! Link do komentarza
mmaciej Napisano 29 listopada 2016 Udostępnij #12 Napisano 29 listopada 2016 to różnie, zależy czego oczekujesz czy ma byc dach stromy czy płaski, dzisiaj sporo osob robi tez dachy zielone vo wg mnie jest fajnym rozwiazaniem. Bauder robi takie zielone dachy, roślinność jest blisko, mozna sobie zrobic wyjscie na dach i posiedziec na trawce Link do komentarza
kostkaM Napisano 2 grudnia 2016 Udostępnij #13 Napisano 2 grudnia 2016 Cytat u mnie 10 tysięcy Rozwiń !0 tysięcy? TO chyba na garażu:) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 grudnia 2016 Udostępnij #14 Napisano 2 grudnia 2016 Cytat !0 tysięcy? TO chyba na garażu:) Rozwiń Za 0 tysięcy to nawet na garażu nie położysz. Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 6 lutego 2017 Udostępnij #15 Napisano 6 lutego 2017 Być może nie wszyscy znają tę sekcję na stronie budujemydom.pl - aktualne stawki wykonawców pokryć dachowych: https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/lazienka/a/576-grzejniki-lazienkowe-ogrzeja-i-ozdobia Link do komentarza
martor Napisano 5 maja 2017 Udostępnij #16 Napisano 5 maja 2017 Jesli dach dwuspadowy to jeszcze kwestia jaka dachówka zostanie użyta. Jeśli jakaś płaska montowana z przesunięciem, to trzeba liczyć dodatkowo dachówki połówkowe i elementy szczytowe, lub dachówki skrajne, co mocno podniesie koszt. Można też wykonać obróbki szczytów z blachy. Następnie kwestia samego materiału.. czy wybierze się ten za 30zł za m2 czy ten za 90zł. Pozostaje jeszcze kwestia czy dach będzie miał pełne deskowanie, papę, czy może membranę dachową. WYkonastwo też ma widełki cenowe. Także dach może wyjść 25k zł, albo 95k zł. Link do komentarza
wavs Napisano 31 maja 2017 Autor Udostępnij #17 Napisano 31 maja 2017 Dnia 5.05.2017 o 08:19, martor napisał: Jesli dach dwuspadowy to jeszcze kwestia jaka dachówka zostanie użyta. Jeśli jakaś płaska montowana z przesunięciem, to trzeba liczyć dodatkowo dachówki połówkowe i elementy szczytowe, lub dachówki skrajne, co mocno podniesie koszt. Można też wykonać obróbki szczytów z blachy. Następnie kwestia samego materiału.. czy wybierze się ten za 30zł za m2 czy ten za 90zł. Pozostaje jeszcze kwestia czy dach będzie miał pełne deskowanie, papę, czy może membranę dachową. WYkonastwo też ma widełki cenowe. Także dach może wyjść 25k zł, albo 95k zł. Rozwiń Wkurzają mnie takie odpowiedzi. Oczywistym jest, że chodziło mi o przybliżony koszt wykonania dachu. Jak ktoś ma ochotę to może sobie położyć nawet złoto na chałupie, ale jednak normą to nie jest:) Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 31 maja 2017 Udostępnij #18 Napisano 31 maja 2017 To prawda, ale nawet wybierając ten sam rodzaj pokrycia, można zapłacić zupełnie inną cenę. Bez problemu znajdziemy dachówkę ceramiczną za 30-40 zł/m kw., ale i za dwukrotnie więcej. Te ręcznie formowane kosztują nawet ponad 200 zł/m kw. Podobne różnice występują w przypadku blachy dachowej. Oczywiście pokrycie to nie jedyny element kosztorysu dachu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się