Skocz do zawartości

Jaki komin ceramiczny ?

Recommended Posts

Witam !
Jestem na etapie zakupu komina, mam do wyboru Schiedel, Presto, IBF, ceny katalogowe nie odbiegają od siebie bardzo. kilkaset zł na jedny kominie 7m/wys.
Nie wiem na który się zdecydować, jest kikla różnic co do tych systemów np:
Schiedel Rondo nie ma pustej przestrzeni pomiędzy wkładem a pustakiem ma izolację szczelną , IBF ma kanały i izolację, Presto nie ma izolacji ma dystanse i pustą przestrzeń. Każde rozwiązanie ma zalety i wady, ciekawę dla mnie jest Presto w którym powiertze wenytluje kanał komina. Schiedel ma końcówkę ceramiczną do samego wylotu, Presto i IBF końcówkę mają chyba z kwasówki.
Czy może ktoś podzielić się fachową opinią lub dośwadczeniem.
Pozdra=awiam budujących.

P.S A może jednak tradycyjnie z cegły icon_smile.gif
No właśnie, mam ten sam dylemat.

Komin wntylacyjny + komin do kominka + komin do pieca na gaz ziemny.

Podobno nie ma różnicy pomiędzy tymi markami. Podobno robi dużą różnicę.

A i jeszcze podobno w kominie do pieca na gaz ziemny wkład z szamotu wystarczy, nie trzeba dawać blachy kwasówki. I to mnie zastanawia bardzo.
potrzebuję 2 kominy, jeden do kominka tutaj chcę dać fi 20, drugi do kotła raczej na paliwa stałetutaj fi 18.
każdy z producentów ma 2 rodzaje kominów, uniwersalne i na paliwa stałe, ale różnica jest chyba tylko w tym że uniwersalne mają odprowadzenie na ściek.
komin na paliwa stałe jest dużo tańszy i mam pytanie czy w razie potrzeby do takiego komina można zastosować np piec gazowy?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• spytalem chatagpt   Schemat poprowadzenia rur kanalizacyjnych przedstawiony na ilustracji wygląda poprawnie w ogólnych założeniach, jednak istnieje kilka kwestii technicznych, które warto sprawdzić lub poprawić, aby zapewnić prawidłowe działanie instalacji: 1. Średnice rur Pralka i kabina prysznicowa (Ø 40 mm): Rury Ø 40 mm są wystarczające dla odprowadzenia wody z pralki oraz prysznica, o ile odległość do pionu nie jest zbyt duża (zaleca się maksymalnie do 3–5 m). Umywalka (Ø 50 mm): Średnica Ø 50 mm jest odpowiednia, ale można zastosować Ø 40 mm, ponieważ umywalka generuje stosunkowo mały przepływ. Główna rura do pionu (Ø 50 mm): Rura Ø 50 mm łącząca różne odpływy (pralka, prysznic, umywalka) jest odpowiednia. Pion Ø 110 mm jest standardem dla toalet i głównego odpływu. 2. Spadki rur Prawidłowy spadek to 1-2% (1-2 cm na każdy metr rury). Należy sprawdzić, czy wszystkie odcinki rur na schemacie mają zachowany odpowiedni spadek w kierunku pionu. 3. Szczelność i odpowietrzenie Brak wzmianki o odpowietrzeniu instalacji – jest ono kluczowe dla zapobiegania cofaniu się zapachów i problemów z przepływem. Jeśli pion Ø 110 mm ma wyprowadzenie odpowietrzające (np. na dach), to problem jest rozwiązany. Wszystkie połączenia muszą być szczelne i zaizolowane, szczególnie w przypadku łączenia rur o różnych średnicach. 4. Ryzyko cofania się wody Odpływy z pralki i prysznica łączą się z główną rurą (Ø 50 mm). Jeśli pralka wypuszcza dużą ilość wody pod ciśnieniem, istnieje ryzyko cofania się wody do kabiny prysznicowej. Aby tego uniknąć: Użyj syfonu z zaworem zwrotnym przy pralce. Zachowaj różnicę wysokości odpływów. 5. Skrócenie rur Im krótsze odcinki poziome, tym mniejsze ryzyko zatorów. Na schemacie odległość pralki od pionu wygląda na większą – warto upewnić się, że rura ma wystarczający spadek na całej długości. Podsumowanie Schemat może działać poprawnie, ale wymaga uwzględnienia kilku detali: Upewnij się, że spadki są odpowiednie. Rozważ zastosowanie syfonów z zaworem zwrotnym. Sprawdź, czy pion ma odpowietrzenie. Zachowaj minimalne odległości i unikaj zbędnych zagięć w rurach. Jeśli te kwestie zostaną spełnione, instalacja powinna funkcjonować prawidłowo. ------------- warto korzystać Ja osobiście wybrałbym rozwiązanie 2
    • To chyba bylaby swietna przyneta dla duuuuuzego zuka gnojaka        Hmm... 
    • Podstaw kleszczom przynętę, na przykład taką  
    • O zerowaniu kleszczy teoretycznie wiem prawie wszystko, i nie chce tego sprawdzac w praktyce. I przestancie mnie straszyc, bo w koncu kupie se cos takiego:             
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...