stokrotka.35 Napisano 24 czerwca 2014 #1 Napisano 24 czerwca 2014 Uprawia ktoś może z forumowiczów popularne dzisiaj chodzenie z kijkami?
Gość mhtyl Napisano 24 czerwca 2014 #2 Napisano 24 czerwca 2014 Cytat Uprawia ktoś może z forumowiczów popularne dzisiaj chodzenie z kijkami? Stokrotka, ja od kilku ładnych lat uprawiam, co najmniej dwa razy w tygodniu po około 10 km.I nie używam jakiś bajeranckich kijków z marketu tylko zwykłe kijki z leszczyny.
stokrotka.35 Napisano 24 czerwca 2014 Autor #3 Napisano 24 czerwca 2014 Ja się dopiero tego roku zapaliłam do tego sportu ..... raz robię tylko 5, drugim razem 10, czy 15 km. Ale staram się by co najmniej 5 x w tyg. wyjść na kije
Gość mhtyl Napisano 24 czerwca 2014 #4 Napisano 24 czerwca 2014 Cytat Ja się dopiero tego roku zapaliłam do tego sportu ..... raz robię tylko 5, drugim razem 10, czy 15 km. Ale staram się by co najmniej 5 x w tyg. wyjść na kije Ja specjalnie wychodzić nie muszę, ba mi jeszcze za to płacą Tak, tak to jest moja praca. Jak już pisałem co najmniej dwa razy w tygodniu spaceruje sobie po torach kolejowych tzw obchód torów a że przy takim spacerku ręce bolą od machania nimi w powietrzu to zawsze jakieś kijoszka se wytnę i tak sobie "spaceruję"
Gość stach Napisano 25 czerwca 2014 #5 Napisano 25 czerwca 2014 Cytat zawsze jakieś kijoszka se wytnę i tak sobie "spaceruję" Ale w takim razie piszesz nie w tym temacie, co trzeba, bo piszesz nie o NORDING WALKING, ale o TORING WALKING
gry-darek Napisano 25 czerwca 2014 #6 Napisano 25 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Ale w takim razie piszesz nie w tym temacie, co trzeba, bo piszesz nie o NORDING WALKING, ale o TORING WALKING dobre U mnie również od groma tych kijkarzy widac a i moja połówka też wspomina byśmy zaczeli chodzic,ale to nie dla mnie - ja inne sporty wolę Edytowano 25 czerwca 2014 przez gry-darek (zobacz historię edycji)
bajbaga Napisano 25 czerwca 2014 #7 Napisano 25 czerwca 2014 Cytat Ale w takim razie piszesz nie w tym temacie, co trzeba, bo piszesz nie o NORDING WALKING, ale o TORING WALKING Kiedyś górale dziwili się, ze facet nie zauważył, że mu halny wywiał babę - teraz dziwią się, że biegnący nie zauważyli, że im narty ktoś podpierdzielił.
Gość stach Napisano 25 czerwca 2014 #8 Napisano 25 czerwca 2014 Moi swatowie, dużo podróżujący i chodzący po górach kupili sobie już ze trzy lata temu gdzieś za granicą wypasione kije, wszędzie ze sobą je zabierają, tyle tylko, że nadal są one zapakowane firmowo w piękne foliowe woreczki i nie opuściły one bagażnika samochodu od momentu zakupu, no, może na czas sprzątania samochodu... Można i tak , nieprawdaż...
gry-darek Napisano 25 czerwca 2014 #9 Napisano 25 czerwca 2014 Podobno zaczeli już mistrzostwa organizowac w tej dyscyplinie
Gość mhtyl Napisano 25 czerwca 2014 #10 Napisano 25 czerwca 2014 Cytat Ale w takim razie piszesz nie w tym temacie, co trzeba, bo piszesz nie o NORDING WALKING, ale o TORING WALKING Muszę pomyśleć, może założę taki temat
stokrotka.35 Napisano 25 czerwca 2014 Autor #11 Napisano 25 czerwca 2014 Słowacja - nasza załoga na zawodach w NW
Gość mhtyl Napisano 25 czerwca 2014 #12 Napisano 25 czerwca 2014 Eeeeeeeeeeee, to Ty już profesjonalistka w tej dziedzinie A jakie wyniki po tych zawodach?
gry-darek Napisano 26 czerwca 2014 #13 Napisano 26 czerwca 2014 Świat zwariował.Coś co na początku było tylko techniką treningu teraz stało się dyscypliną
Gość stach Napisano 26 czerwca 2014 #14 Napisano 26 czerwca 2014 Spoko, jeszcze nie olimpijską dyscypliną Są zawody w różnych dyscyplinach: w kapsle, pluciu na odległość, rzucie beretem, itp
Gość stach Napisano 26 czerwca 2014 #16 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat "sportową" mogłem dopisać Dobrze, że ta sportowa jest w cudzysłowie
gry-darek Napisano 26 czerwca 2014 #17 Napisano 26 czerwca 2014 teraz w cudzysłowie, a za parę lat może być jedną z dyscyplin na IO
gajka Napisano 26 czerwca 2014 #18 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat teraz w cudzysłowie, a za parę lat może być jedną z dyscyplin na IO Ja chodze z kijkami, głównie ze względu na moją mamę.Dla niej to idealny sport. Nie obciążą stawów, a jednocześnie dostarcza niezbędnej dawki ruchu.
Gość mhtyl Napisano 26 czerwca 2014 #19 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat Ja chodze z kijkami, głównie ze względu na moją mamę.Dla niej to idealny sport. Nie obciążą stawów, a jednocześnie dostarcza niezbędnej dawki ruchu. No, należy się szacun za pomoc mamie A co chodzenia to chodzenie a chodzenie z kijkami jest różnica, nieraz widuję jak chodzą sobie Panie (dziwne bo Panów jeszcze jakość nie widziałem ) to kijki ciągną za sobą niby zwłoki albo flegmatycznie wymachują nimi, więc nie wiem po co chodzą, chyba tylko dla lansu
stokrotka.35 Napisano 26 czerwca 2014 Autor #20 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat A co chodzenia to chodzenie a chodzenie z kijkami jest różnica, nieraz widuję jak chodzą sobie Panie (dziwne bo Panów jeszcze jakość nie widziałem ) to kijki ciągną za sobą niby zwłoki albo flegmatycznie wymachują nimi, więc nie wiem po co chodzą, chyba tylko dla lansu W mojej grupie akurat na tych zawodach na Słowacji / fotka / było dwóch panów i 6 pań ... tak, że i panowie u nas często chodzą.A co do machania czy ciągnięcia kijów ......jeśli uprawiają nordic na zasadzie wyjścia z domu i pobycia w plenerze ze znajomymi to nie robi to różnicy jak się chodzi.Co innego gdy się chodzi często i na długie dystanse to technika ma duże znaczenie
Gość mhtyl Napisano 26 czerwca 2014 #21 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat W mojej grupie akurat na tych zawodach na Słowacji / fotka / było dwóch panów i 6 pań ... tak, że i panowie u nas często chodzą.A co do machania czy ciągnięcia kijów ......jeśli uprawiają nordic na zasadzie wyjścia z domu i pobycia w plenerze ze znajomymi to nie robi to różnicy jak się chodzi.Co innego gdy się chodzi często i na długie dystanse to technika ma duże znaczenie No, a jakieś miejsce na pudle zajęliście A co do chodzenia to rekreacyjnie mogą chodzić na spacery, technika jest potrzebna czy długie czy krótkie dystanse coby odpowiednie części ciała,mięśnie pobudzić a takie spacerowanie to tylko zamula Bynajmniej tak mi się wydaje.
gajka Napisano 26 czerwca 2014 #22 Napisano 26 czerwca 2014 Cytat No, należy się szacun za pomoc mamie A co chodzenia to chodzenie a chodzenie z kijkami jest różnica, nieraz widuję jak chodzą sobie Panie (dziwne bo Panów jeszcze jakość nie widziałem ) to kijki ciągną za sobą niby zwłoki albo flegmatycznie wymachują nimi, więc nie wiem po co chodzą, chyba tylko dla lansu Wiem, że gdyby nie ja to mama by się nie ruszyła ;)A co do techniki, to zaczynałysmy na zajęciach z instruktorem. Pokazał nam co i jak i teraz juz chodzimy same, myślę, że w miarę poprawnie ;)
OMuzyka9876 Napisano 22 lipca 2014 #23 Napisano 22 lipca 2014 Strasznie irytuje mnie słynny "nordic walking". Może to kwestia tego, że sport ten stał się niesamowicie popularny w ciągu zaledwie 2-3 lat i ludzie dostali szału jakiegoś. Ar.
stokrotka.35 Napisano 7 października 2014 Autor #24 Napisano 7 października 2014 W ostatnią niedziele u mnie w gminie oficjalnie otwarto 3 trasy do NW, na 6, 11 i 18 km.Teraz przynajmniej będziemy chodzić po utrzymanych szlakach.
Dacheo1979 Napisano 18 grudnia 2015 #25 Napisano 18 grudnia 2015 Cytat W ostatnią niedziele u mnie w gminie oficjalnie otwarto 3 trasy do NW, na 6, 11 i 18 km.Teraz przynajmniej będziemy chodzić po utrzymanych szlakach. Ja polecam weekendowy wypad do Tlenia w Bory Tucholskie na nordic-walking. Tutaj się nachodzisz aż do utraty tchu.
lokers Napisano 19 kwietnia 2016 #26 Napisano 19 kwietnia 2016 Ja nie uprawiam tego rodzaju sportu, ale często widuje takie osoby, choć teraz już rzadziej niż chociażby rok temu, które z kijkami przemierzają chodniki miasta. Najczęściej są to starsze panie. Chyba moda na to już przemija, ale w sumie, z tego co czytałem, jest to bardzo zdrowy sport i nawet pomaga w odchudzaniu: http://www.alces.pl/czy-nordic-walking-pozwala-schudnac/. Wszyscy się śmiali z tych kijków, ale wyczytałem, że pierwotnie było to jedno z podstawowych ćwiczeń wśród zawodowych narciarzy, więc jak dla mnie ten sport zasługuje na pełną rehabilitację.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się