Skocz do zawartości

Ile kW powinien mieć kocioł?

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Mam pytanie.
Ile kW powinien mieć kocioł na ekogroszek do ogrzania 110m2 powierzchni mieszkalnej i ok 30m2 piwnicy.
Jaki kocioł z zasobnikiem polecicie?

Dom jest w zabudowie szeregowej, 3 kondygnacje ( 55+55+30), jest ocieplony styropianem 10cm.

Dziękuję za pomoc.
pozdr
Maciej
Napisano
a czy to musi być koniecznie kocioł ? Ja mam wolno stojący dom 130m i grzejniki konwektorowe elektryczne o mocy łącznej 6kw na cały dom tanio czysto i bezobsługowo
Napisano
  Cytat

a czy to musi być koniecznie kocioł ? Ja mam wolno stojący dom 130m i grzejniki konwektorowe elektryczne o mocy łącznej 6kw na cały dom tanio czysto i bezobsługowo

Rozwiń  

Jaki poniosłeś koszt? i ile średnio kosztuje Ci sezon grzewczy?

Pozdrawiam
Napisano
gaweł - ty masz dom śzkieletowy, chyba lepiej docieplony niz kolega.

grucha - kocioł dobiera sie na podstawie projektowego obciążenia cieplnego (zresztą każde urządzenie grzewcze) - dodatego dodatkowo zapotrzebowanie na CWU (w zalezności od ilości osób)
Dla nowo budowanych domów te projektowe obciążenie cieplne jest w okolicach max 8-9kw
Ale to wszystko trzeba dokładnie policzyć
Napisano
Budynek w którym mieszkam został wybudowany w 83r., ma okna jednokomorowe plastikowe, rury CO miedziane i grzejniki typu conwektor.
CWU mam z '' junkersa''. kocioł ma mi służyć tylko do ogrzania domu.

Z pozdrowieniami
Napisano
no teraz jest więcej informacji. Brakuje mi jeszcze grubości izolacji pod piwnicą (pewnie brak) i izolacji dachu. z obu stron są sąsiednie domy? czy dom końcowy?
Napisano
Izolacji w piwnicy jest na suficie 10cm styropian, niestety na dachu leży tylko papa.
Dom jest środkowy ale po jednej stronie nie ma sąsiada, stoi jak pustostan.
Dom jest ocieplony 10 cm styropianem.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...