Skocz do zawartości

Ikea Planner

Czapi

Recommended Posts

Napisano
Jakie macie doświadczenia z tym programem?Czy zamówione meble trzymają sie wymiarów podanych w tym programie?Juz od dawna kombinuję sobie kuchnię w nim, ale ostatnio musiałam sporo pozmieniać w wymiarach i mam dylemat. Meble generalnie stawia się w jakiejś odległości od ściany a na to blat(zrównany ze ścianą).Jak to jest w tym programie-czy on uwzględnia tę przestrzeń-jesli tak to jakąś konkretna wartość??Bo jak dla mnie to nie bardzo.....W sumie to bardzo ważne jak ustawia sie meble w kształt litery "U" Wiecie coś na ten temat???
Napisano
Mojego kolegi córka zamawiała całą kuchnie wraz z osprzętem w IKEA,i z opowieści właśnie korzystała z jakiegoś programu ale na miejscu w sklepie i po złożeniu zamówienia i przywiezieniu mebli (w paczkach) i AGD przyjechała ekipa montażystów do skręcania owych mebli.Zajęło im to trzy dni i skasowali 1500 zł ale meble pasowały jak ulał.
Wiec może zamiast męczyć się samej udaj się do sklepu Ikea i tam fachowiec Ci zaplanuje.
Napisano
Niestety to tak nie działa, w Ikei kuchnie trzeba zaprojektowac samemu a pracownicy na miejscu co najwyzej moga doradzic i przygotowac zamowienie - nikt nie zaprojektuje kuchni od a do z, niestety taką mają politykę w tym temacie. jeśli chodzi o same szafki jeśli dobrze kojarze Ikea montuje je bez przerwy od ściany bo są głębsze.

pozdrawiam
Napisano
Tak. Ja robiłem projekt kuchni w tym programie. Na forum jest mój temat o projekcie kuchni. Wymiary w programie są ok. Jak coś źle zrobisz planer dodaje uwagę odnośnie błędu jakiego popełniłeś lub przestrogę.

Dodatkowo możesz wziąć z Ikei usługę pomiarowania (100 zł) przyjadą wymierzą doradzą.

Jak masz jakieś pytania wal śmiało

Tu masz link do mojego dziennika odnośnie kuchni icon_smile.gif

https://forum.budujemydom.pl/Projekt-kuchni...572#entry364572
Napisano
Ja z samym projektowaniem nie mam problemu, już dawno korzystam z tego programu, kuchnię juz mam zaprojektowaną.Tylko właśnie to ale:po poszperaniu na róznych forach okazało się że meble Ikea są przystosowane do całkowitego dosunięcia do ściany.Niestety to mnie zaskoczyło.Byłam pewna że jakaś przerwa jest tam "ujęta".Z tyłu szafek, nisko mam rurkę z gazem-to pierwszy dylemat.Powinna wejść poniżej nóżek.Ale widząc instrukcję składania mebli-te nózki też są umieszczone dość blisko "pleców" szafki.I cała moja koncepcja stoi pod znakiem zapytania.
Napisano
Cytat

Ja z samym projektowaniem nie mam problemu, już dawno korzystam z tego programu, kuchnię juz mam zaprojektowaną.Tylko właśnie to ale:po poszperaniu na róznych forach okazało się że meble Ikea są przystosowane do całkowitego dosunięcia do ściany.Niestety to mnie zaskoczyło.Byłam pewna że jakaś przerwa jest tam "ujęta".Z tyłu szafek, nisko mam rurkę z gazem-to pierwszy dylemat.Powinna wejść poniżej nóżek.Ale widząc instrukcję składania mebli-te nózki też są umieszczone dość blisko "pleców" szafki.I cała moja koncepcja stoi pod znakiem zapytania.

Są przystosowane ale ja zawsze brałem ten zapas na panel wykończeniowy itp.. Tak samo po 2,5cm z każdej strony na zabudowę czterdziestki piątki. Z docinkami i otworami nie było problemów. Chłopaki po docinali i wszystko pasowało. Wybrałem montaż IKEI -50% bo wiem, że sam bym nie powiesił tych szafek.
Napisano
Cytat

Są przystosowane ale ja zawsze brałem ten zapas na panel wykończeniowy itp.. Tak samo po 2,5cm z każdej strony na zabudowę czterdziestki piątki. Z docinkami i otworami nie było problemów. Chłopaki po docinali i wszystko pasowało. Wybrałem montaż IKEI -50% bo wiem, że sam bym nie powiesił tych szafek.

Ja się troche wkopałam.Zabrakło mi po ułożeniu płytek 2cm na jednej ściance aby zmieścić to co zaprojektowałam icon_confused.gif
Na bokach mam pewne "luzy" a ściana pod oknem akurat jakoś tak była na styk.Nie wziełam pod uwagę że te 2cm zabiorą płytki.A składać to i tak byśmy sami składali, ze względu na ograniczone juz teraz mocno fundusze.Może uda mi się coś zakombinować aczkolwiek będzie ciężko-mam przed soba widmo szafek na wymiarrrr..... icon_evil.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam.   W dobie rozwoju cyfryzacji i wykorzystywania sztucznej inteligencji czy byłoby ułatwieniem wykorzystać tego typu modele do stworzenia programu do analizy zapisów MPZP ?   Byłby to inteligentny system wspomagania projektowania, który dzięki autorskiemu, wytrenowanemu modelowi AI samodzielnie analizuje miejscowe plany zagospodarowania (MPZP) oraz załączone mapy i rysunki projektowe (PZT, AB). Na tej podstawie – w pełni automatycznie i zgodnie z aktualnymi przepisami prawa budowlanego – generuje kompletne opisy techniczne projektu zagospodarowania terenu oraz architektoniczno-budowlanego. Program nie tylko skraca czas przygotowania dokumentacji nawet o kilkadziesiąt godzin, ale też eliminuje ryzyko przeoczenia kluczowych zapisów planu. Dodatkowo sam wychwytuje potencjalne potrzeby uzgodnień (np. odstępstwa od MPZP), a inwestorom błyskawicznie podpowiada realne możliwości zabudowy danej działki. Krótko: Program automatyzuje żmudną analizę i pisanie – projektant zyskuje czas na to, co naprawdę ważne.   Każdy projektant budowlany doskonale zna ten scenariusz: przed przystąpieniem do projektowania trzeba spędzić długie godziny na wertowaniu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, wyłuskiwaniu z niego kluczowych parametrów, a następnie ręcznie pisać opisy techniczne, które muszą być zgodne z rozporządzeniami, a jednocześnie kompletne i czytelne. To żmudna, powtarzalna praca – i mimo ogromnego doświadczenia zawsze istnieje ryzyko, że przeoczy się jakiś zapis, niewłaściwie zinterpretuje linię zabudowy lub pominie konieczność uzyskania dodatkowego uzgodnienia. Program ten powstałby po to, by projektant mógł zająć się tym, co naprawdę ważne – projektowaniem. To pierwsze na polskim rynku narzędzie, które łączy w sobie analizę dokumentów planistycznych, automatyczne generowanie kompletnej dokumentacji projektowej oraz inteligentną weryfikację zgodności z przepisami – wszystko oparte o autorski, wytrenowany model sztucznej inteligencji   Ten program to nie tylko inteligentna analiza MPZP i automatyczne generowanie opisów technicznych – to również kompletne środowisko do zarządzania całym procesem projektowym, od pierwszego szkicu aż po uzyskanie decyzji administracyjnej. Program umożliwia zapisywanie i archiwizowanie poszczególnych projektów wraz ze wszystkimi utworzonymi rysunkami, dokumentami, analizami i wygenerowanymi opisami – wszystko w jednym, uporządkowanym repozytorium z pełnym wersjonowaniem plików i historią zmian.   Projektant zyskuje przejrzysty wgląd w stan każdego zlecenia, a dodatkowe narzędzia monitorowania czasu pracy pozwalają rejestrować rzeczywisty nakład godzin na poszczególne etapy, co ułatwia nie tylko planowanie, ale też rozliczanie projektów z inwestorem. System zostałby zaprojektowany wokół trzech głównych faz realizacji inwestycji: pierwsza to etap koncepcyjny i zawarcie umowy – gromadzone są tu wstępne analizy, warianty zagospodarowania i decyzje o wyborze kierunku; druga to właściwy proces projektowania wraz z uzyskiwaniem wszelkich uzgodnień (opinie, warunki techniczne, zgody sąsiadów czy konserwatora zabytków) – na tym etapie nie tylko pomaga wygenerować dokumentację, ale też przypomina o wymaganych uzgodnieniach wynikających z analizy MPZP; trzecia faza obejmuje kompletowanie wniosków i uzyskiwanie zgód administracyjnych – pozwolenia na budowę, zgłoszenia,– a program prowadzi użytkownika przez niezbędne formalności, przechowuje korespondencję z urzędami i śledzi terminy. Dzięki temu zarówno projektant, jak i inwestor mają pełną kontrolę nad harmonogramem, wiedzą na jakim etapie znajduje się inwestycja, ile czasu już pochłonęła i co jeszcze pozostało do zrobienia. Taki program przestałby być wyłącznie narzędziem do analizy i pisania – staje się cyfrowym asystentem całego procesu budowlanego, który porządkuje pracę, eliminuje chaos dokumentacyjny i pozwala sprawniej przeprowadzić inwestycję od pomysłu do realizacji.   co sądzcie ?
    • Zawsze było, jest i będzie tak, że kto ma kasę to kupuje w promocji, a kto kasy nie ma i czeka, to kupuje po cenach najwyższych, finansując przy okazji dawne i przyszłe promocje. Nieważne jaki to jest towar. Każdy. Z tym, że zawsze winny jest Tusk.
    • a AI pytałeś? to jest ostatnio w modzie osobiście bym sprawdził co sprzedający sprzedawał a kupujący kupował, tu chyba jest clou problemu   moim zdaniem pozostaje własna studnia i szambo, z pewnością na bakier z przepisami, ale to już głębszy temat, jest MPZP? masz WZ? nie? więc co jest w studium?   no i wklej coś więcej niż swoją działkę, bo ona sama nic nie mówi; okolicę i sieci w okolicy
    • W drodze brak mediów , sąsiad z tyłu nie udzielił zgody na przeciągnięcie przez jego działki wody do mojej , ani z lewej strony ani prawej nie ma dostępu do wody.
    • Autor był, ale się nie odniósł więc 1. WZ może powiedzieć - sp... 2. MPZP - j.w. 3. powierzchnia działki w kontekście p#6 - j.w. 4. tak wydzielona działka, bez dostępu do mediów? NFW 5. ktoś tu ściemnia 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...