Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam !

Tak jak w temacie, szykuję generalny remont pokoju. I mam kilka problemów , mam nadzieję że coś poradzicie.
1. Problem z tapetą na ścianie gipsowej, ( na ścianie są dwie tapety jedna , a potem przyklejona druga). Jak się tego pozbyć, czym to usunąć? Ściana ma być malowana.
2. Grzyb na ścianach ( nie wielki ) ale zaczyna się rozrastać i „wchodzić” na panele, jak pozbyć się tego dziadostwa. Próbowałem różnymi preparatami z reklam ale nic nie dawało , grzyb pojawia się po paru tygodniach znów.

Z góry dzięki za odpowiedzi!!!
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witaj

ja całkiem niedawno też przerabiałam temat zdejmowania tapet, kupiłam preparat do tego celu w sklepie Fluggera, niestety nie pamiętam nazwy, ale jak zapytasz na pewno będą wiedzieli o co chodzi icon_smile.gif

pozdrawiam
Napisano
Cytat

1. Problem z tapetą na ścianie gipsowej, ( na ścianie są dwie tapety jedna , a potem przyklejona druga). Jak się tego pozbyć, czym to usunąć?

Moczyć tapetę, moczyć, moczyć (można z dodatkiem środka zwiększającego penetrację, tak jak radzi karla*) i zrywać, pomagając sobie szpachelką. Jeśli tapeta była wykańczana czy zdobiona watstwą jakiejś folii, trzeba ją mechanicznie zerwać, pokaleczyć rogiem szpachelki albo nożykiem tak, aby dało się namaczać papierowy podkład tapety
i moczyć, moczyć i zrywać icon_rolleyes.gif Nie ma możliwości, żeby przy tym nie uszkodzić powierzchni ściany - musisz liczyć się z tym, że konieczne będzie gipsowanie tej ściany przed malowaniem icon_rolleyes.gif

Cytat

2. Grzyb na ścianach ( nie wielki ) ale zaczyna się rozrastać i „wchodzić” na panele, jak pozbyć się tego dziadostwa. Próbowałem różnymi preparatami z reklam ale nic nie dawało , grzyb pojawia się po paru tygodniach znów.

Grzyb na ścianie, jeśli JUŻ jest - to nigdy nie jest NIEWIELKI - on JUŻ jest ZA DUŻY!!!

Grzyba tylko chemicznie nie da się wyeliminować - najwyraźniej w tym pokoju jest mizerna wentylacja, cyrkulacja powietrza i ogrzewanie... Musisz się temu przyjrzeć - jest tu kilka tematów temu poświęconych - znajdź i czytaj, no i zastosuj tam przedstawione rady.
Na Twoim miejscu te panele - jeśli są nie klejone, tylko na "clicki" - oznaczyłbym położenie paneli, szczególnie tych docinanych pod scianami (naklej kawałki taśmy malarskiej i opisz każdy kawłek, zrób zdjęcie) i rozebrał i gdzieś na kupce zabezpieczył (po wysuszeniu i chemicznym struciu grzyba). Wtedy bezpiecznie będziesz mógł moczyć sciany przy zdejmowaniu tapety, nie bojąc się, że woda podejdzie pod panele i dostarczy dodatkowej wody, potrzebnej do rozwoju grzyba i pleśni. Tapet bez "wielkiego moczenia" nie zerwiesz. Po całym remoncie szybko, w ciągu godziny, dwóch położysz z powrotem panele.
Może się okazać, że panele nie nadają się do ponownego położenia icon_confused.gif to wtedy powiększą się koszty remontu...
Napisano
Powyżej masz kilka ciekawych rad i odnośników,warto poczytać i po prostu zastosować się do nich. Minęło także trochę czasu,wiec może napiszesz jak tam remont i czy uczyniłeś jakies postępy?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• witam,  Planujemy budowę domu M-90. W jakiej lokalizacji Pan buduje ? 
    • A skąd taki wniosek?   Przecież   
    • To chyba można odciąć przynajmniej dopływ ciepłej i zimnej wody do rozdzielaczy na piętrze? Tych obsługujących niedokończoną łazienkę.  Na tym etapie samo odcięcie nie zlikwiduje problemu. Ale chodziło mi o możliwość rozdzielenia tej używanej oraz nieużywanej części instalacji, odkażenie jej i uniknięcie problemów na przyszłość.  Skoro są tam rozdzielacze to przecież jest możliwość zamknięcia poszczególnych zaworów na rozdzielaczach, tych obsługujących nieużywane, zaślepione odcinki rur.  Skoro cała woda w instalacji śmierdzi (ciepła i zimna) to znaczy, że ostatecznie trzeba będzie zdezynfekować wszystkie rury. Bakterie się tam rozprzestrzeniły i jak gdziekolwiek zostaną to znów się namnożą. Przypuszczam, że cyrkulacja jest zrobiona od zbiornika c.w.u. do rozdzielaczy z ciepłą wodą? Ile jest tam rozdzielaczy? Czy są osobne rozdzielacze do łazienki na górze? Na początek proponuję zamknąć zawory na rozdzielaczach obsługujące tę niedokończoną łazienkę. Pozostawić je zamknięte. Podnieść temperaturę na zbiorniku c.w.u. do maksimum. Minimalnie odkręcić wszystkie krany z ciepłą wodą. Niech ledwo ciekną, ale niech w ten sposób gorąca woda przepłucze je chociaż z pół godziny. Potem sprawdzamy, czy to coś pomogło. To są rzeczy proste, które można zrobić bez ingerencji w instalację.  Następny etap, jeżeli okaże się konieczny, to sprawdzenie wszystkich filtrów, odłączenie zmiękczacza, zrobienie dezynfekcji termicznej również instalacji wody zimnej.  
    • Dzień dobry, W tym konkretnym układzie, czyli na pełnym deskowaniu, membrana wysokoparoprzepuszczalna (MWK) nie jest potrzebna. Jej głównym zadaniem jest odprowadzanie pary wodnej z ocieplenia, gdy to jest ułożone między krokwiami, a nie ma pełnego deskowania. Prawidłowym i zalecanym rozwiązaniem jest zastosowanie papy podkładowej. Papa tworzy szczelną warstwę, która chroni deskowanie oraz resztę konstrukcji dachu przed zacinającym deszczem czy śniegiem. To właśnie ona pełni rolę wstępnego krycia.   Dlatego, w tym przypadku, warstwy powinny układać się w następującej kolejności, licząc od konstrukcji dachu: - pełne deskowanie (np. płyty OSB/deski) - papa podkładowa - kontrłaty (min. 40x50 mm) - łaty (np. 32x100 mm, rozstaw 20-30 cm) - blacha na rąbek   Wentylacja połaci Ponieważ papa jest materiałem szczelnym, prawidłowa wentylacja jest absolutnie kluczowa dla trwałości dachu i zapobiegania zawilgoceniu. Należy zapewnić stały przepływ powietrza w szczelinie wentylacyjnej, która znajduje się pod blachą. Wlot powietrza powinien być zapewniony w okapie. Najlepiej sprawdzi się tu perforowana podbitka, która umożliwi swobodny dostęp powietrza do szczeliny. Szczelina wentylacyjna jest tworzona przez kontrłaty i musi mieć wysokość min. 4-5 cm. Powietrze przepływa wzdłuż całej połaci, od okapu do kalenicy, odprowadzając wilgoć i nagromadzone ciepło. Wylot powietrza musi znajdować się w kalenicy. Ponieważ papa nie pozwala na swobodny przepływ, konieczne jest zamontowanie kominków wentylacyjnych. Zapewnią one ujście dla wilgotnego powietrza, co ochroni konstrukcję dachu przed degradacją. Szczegóły w instrukcji montażu paneli: => https://pruszynski.com.pl/pobierz/#file-52 _______________ Panele dachowe na rąbek PD-510 Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/panele-dachowe-blacha-na-rabek-stojacy/
    • Sprzedam na fakturę w atrakcyjnej cenie nowe pompy ciepła Air Falcon wraz z akcesoriami firmy OCHSNER Pompy i wszystkie elementy są składowane w magazynie, w przypadku zainteresowania ofertą mogę zorganizować transport na terenie PL. Nie zapewniam montażu. Zainteresowanych zapraszam serdecznie do kontaktu na PRIV.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...