mirekjj Napisano 15 lipca 2013 Udostępnij #1 Napisano 15 lipca 2013 Witam,Z uwagi na to, że przy zakupie mieszkania zrobilem duży błąd i kazalem zlikwidowac grzejnik ktory w planie był przypisany w przedpokoju (mialem zrobic szafe na buty) jestem zmuszony wrócic do pierwotnego planu i wlasnie tam zamontowac kaloryfer, Chcialbym przedluzyc instalacje z malego pokoju rurą alupex, puszcze ja w scianie, z tym akurat żaden problem.Pisze panowie do was, bo jedyny problem jaki napotkalem, to nie wiem jaki trójnik zapodać do tych jak ja to nazywam "rurek ozdobnych" , poniżej przesylam zdjęcie i prosze podpowiedziec, jak zrobic to najprościej aby dolożyć do tej złączki ktora mam oryginalnie wyjdzie na PEX.Prosze o pomoc, jesli uda mi sie to zrobić, po podpowiedziach od Państwa, napewno wstawie tutaj fotki z efektem koncowy.Prosze o porady!! wygląda to tak:Prosze o pomoc. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 lipca 2013 Udostępnij #2 Napisano 15 lipca 2013 Wstawienie trójnika w podłączenie z rurek miedzianych można zrobić metodą lutowania lub jeśli jest dość miejsca przy użyciu trójników zaciskanych, wymaga to jednak dostosowania odgałęzienia do podłączenia rur PEX, a zestaw najlepiej dobrać bezpośrednio w sklepie hydraulicznym. Link do komentarza
mirekjj Napisano 15 lipca 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 lipca 2013 Szanowny Panie, Czy mogłbym prosić o przykładowy link z pasującym dla mnie trójnikiem? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 lipca 2013 Udostępnij #4 Napisano 15 lipca 2013 Na odległość nie da się skonfigurować zestawu przyłączeniowego, zwłaszcza że w sklepach asortyment elementów bywa mocno ograniczony i na miejscu trzeba kombinować, jak dopasować poszczególne części (średnica rur, i gwintu, długość "wstawki" itd.). Najprościej dobrać zestaw lutowany - wystarczy trójnik, kawałek rurki i końcówka gwintowana. W podłączeniu zaciskanym trzeba uwzględnić długość trójnika (aby zmieścił się miedzy podłoga a istniejącym podłączeniem do grzejnika z pewnym zapasem) a odgałęzienie musi mieć gwint dostosowany do złączki dla rur PEX np. poprzez przejściówkę z rurą miedzianą. Asortyment kształtek dostępny jest na stronach hurtowni, ale w praktyce elementy dobiera się na miejscu z uwzględnieniem wymagań wymiarowych podłączenia. Link do komentarza
mirekjj Napisano 15 lipca 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 lipca 2013 Niestety chyba nie uda mi sie samemu zrobic tej czynnosci, podjechalem do castoramy ale nie udalo mi sie znaleźć zadnej złaczki czy trójnika o jakim tutaj mowa, a pan z obslugi byl chyba bardziej bez wiedzy niz ja.... :( :( :( Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się