Dzień dobry,
Robię generalny remont poddasza i jeśli coś jest do naprawy to teraz jest czas kiedy należy to zrobić. Słupy generalnie w dobrym stanie od 20 lat stoją mimo tego że część bez podparcia deską ani nawet bez izolacji od betonu natomiast jeden budzi umiarkowany niepokój jak na zdjęciach. Złuszczył się i nie wiem czy to przez to że nie ma deski a beton wyjątkowo nierówny czy to już jakaś degradacja materiału. Zdjąłem luźne fragmenty i zostało jak na zdjęciach, pewnie po centymetr mniej z dwóch stron ze słupa 13x13 pierwotnie. Drrwno suche nie ma zapachu. Myślę czy po prostu nie zainpregnować i nie zostawić jak jest czy nie wymienić chociaż to już poważną ingerencja. Reszta słupów jest ok. Z drugiej strony po oddaniu wylewki i gk to już po ptokach. Proszę o porady.
Witam
Wprowadziłem się niedawno do nowego domu z pokryciem dachowym na rąbek ( długie arkusze). Sypialnie mam na poddaszu od strony południa i przy zmianach temperatury ( wschodzi zachodzi słońce ) dach potrafi ładnie zagrać, dzieje się to głównie w godzinach porannych/przedpołudniowych i kiedy słońce wychodzi i zachodzi zza chmur. Trochę się tym niepokoje. Da się coś z tym zrobić ?
https://www.dropbox.com/scl/fi/zpxz7dumd0weve9hjox58/20250831_131910.mp4?rlkey=8rrlgtxheoiwd1ei5q3r64y01&st=0272n0ho&dl=0
Szukam sposobu na wzmocnienie drzwi do piwnicy w bloku.
Deweloper zrobił je w najtańszy możliwy sposób. Są wykonane z blaszki, a ościeżnica - także z blaszki. Trzyma się jedynie na piance i zaprawie. Z pewnością da się włamać do piwnicy przy użyciu wkrętaka.
Nie ma nawet jak zakotwiczyć ościeżnicy, bo ta ledwo jest w otworze. Może coś podpowiecie.