Skocz do zawartości

wykańczanie poddasza użytkowego


tomasz45

Recommended Posts


dach jest odeskowany, przykryty papą i oczywiście dachówką. co do ocieplenia poddasza jest ono zrobione z podwójnej 15 cm wełny. chodzi tu głównie, że między wełną a odeskowaniem jest dylatacja ok. 3 cm i wychodzi ona bezpośrednio na zewnątrz budynku, gdzie nie jest ona zabezpieczona podbitką zewnętrzną-okapową. Zaznaczę że budynek ten jest na peryferiach miasta i panują tam silne wiatry. Podejrzewam, że wiatr nawiał śniegu pomiędzy wełną a deskami. Temperatura wewnętrzna budynku roztopiła śnieg, co spowodowało mostki termiczne w efekcie przemarznięcie.
Czy wełna, która była przemoknięta i przemarznięta nie straciła swoich własności?
Proszę o szybką odpowiedźicon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

dach jest odeskowany, przykryty papą i oczywiście dachówką. co do ocieplenia poddasza jest ono zrobione z podwójnej 15 cm wełny. chodzi tu głównie, że między wełną a odeskowaniem jest dylatacja ok. 3 cm i wychodzi ona bezpośrednio na zewnątrz budynku, gdzie nie jest ona zabezpieczona podbitką zewnętrzną-okapową. Zaznaczę że budynek ten jest na peryferiach miasta i panują tam silne wiatry. Podejrzewam, że wiatr nawiał śniegu pomiędzy wełną a deskami. Temperatura wewnętrzna budynku roztopiła śnieg, co spowodowało mostki termiczne w efekcie przemarznięcie.
Czy wełna, która była przemoknięta i przemarznięta nie straciła swoich własności?
Proszę o szybką odpowiedźicon_smile.gif


Po pierwsze masz szczelinę wentylacyjna a nie dylatacje. Jeżeli wełna przemoknie coś tam traci ze swoich właściwości.W Twoim przypadku szanse na to ,że wiatr nawiał Ci śnieg jest znikome a wręcz powiedziałbym niemożliwe,ale cóż cuda się zdarzają.
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...