donab Napisano 25 lutego 2012 Udostępnij #1 Napisano 25 lutego 2012 witam forumowiczów mam pytanie odnosnie kosztów budowy, zamierzam wybudowac domek do 100m2 na stan surowy otwarty, reszta by była robiona z meżem i rodziną wiadomo ze do pewnych prac nie są potrzebni fachowcy jesli ktos z rodziny sie zna na tym. chodzi mi o to czy do 200 tys dałabym rade juz zamieszkac w takim zwyklym nieskomplikowanym dwuspadowym domku zamieszkac. to jest przykladowy domek http://projektydomow.domiporta.pl/sz5_z71.htm mam jeszcze kilka wybranych projektów ale jak narazie to jestem przekonana na ten domek. prosze o odpowiedzi:) Link do komentarza
jeanette_v Napisano 25 lutego 2012 Udostępnij #2 Napisano 25 lutego 2012 podłączam się do pytania. Link do komentarza
donab Napisano 25 lutego 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 lutego 2012 Cytat podłączam się do pytania. jakos nikt nie odpowiada:)) Link do komentarza
vega1 Napisano 25 lutego 2012 Udostępnij #4 Napisano 25 lutego 2012 dacię rade. Raczej. I jak już chcecie ten temat rozwijać to tu:https://forum.budujemydom.pl/Nasze-Domki-za...html&st=700 Link do komentarza
alabasteragart Napisano 25 lutego 2012 Udostępnij #5 Napisano 25 lutego 2012 Jezeli będziecie wykańczać bez szaleństw to na pewno tak. Znajomi budowali podobny domek do waszego, zmieścili się w 200 tys. Link do komentarza
Karlsen Napisano 26 lutego 2012 Udostępnij #6 Napisano 26 lutego 2012 Wydaje mi się, że kosztorys zamieszczony na stronie nie zawiera cen instalacji. Moim zdaniem systemem gospodarczym, mając już własne meble i wyposażenie (np. piekarnik, lodówka, płytka kuchenna) można się zmieścić w tej kwocie, ale będzie to wymagało rezygnacji z "dobre na tanie". A takie postępowanie może się po latach zemścić. Dlatego przesadnie nie oszczędzajcie na ociepleniu domu, bo to później zaprocentuje na rachunkach, wydajcie więcej na dobre materiały wykończeniowe, to będą służyły przez wiele lat. Lepiej zawsze założyć większy wydatek i zostać z wypchanym portfelem, aniżeli założyć mniej i stanąć przed domem wykończonym tylko do wysokości parteru.Doliczcie jeszcze koszty ogrodzenia, wykonania podjazdu, tarasu itp. - tego w kosztorysie nie znajdziecie.Powodzenia. Link do komentarza
Teonet Napisano 27 lutego 2012 Udostępnij #7 Napisano 27 lutego 2012 Spokojnie w danej kwocie można się zmieścić. Trzeba tylko umiejętnie to wszystko rozplanować i robić wszystko z głową. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się