Skocz do zawartości

Historia edycji

Elfir

Elfir

3 godziny temu, Ideas napisał:

nie jest centralnie w narożniku :)

komora nie jest nad szafką, tylko własnie przy oknie, patrz 2:12 :) nawet okapnik nie jest nad szafkami. Tak, jest servo pod zlewem. Rzeczywiście lekka lipa z tą listwą połączeniową :/

Chodzi o to, że jak ktoś pracuje przy zlewie, to niewygodnie drugiej osobie podejść wypłukać szklankę.

Nie lubię umieszczania sprzętów w miejscu, gdzie nie ma swobodnego dostępu z dwóch stron.

Gdyby to była moja kuchnia, umieściłabym zlew bliżej miejsca, gdzie stoi na wizualizacji mikser. 

Ale pewnie okno za nisko i kran by przeszkadzał?

Solange - ja nie mam szafek wiszących:)

Elfir

Elfir

3 godziny temu, Ideas napisał:

nie jest centralnie w narożniku :)

komora nie jest nad szafką, tylko własnie przy oknie, patrz 2:12 :) nawet okapnik nie jest nad szafkami. Tak, jest servo pod zlewem. Rzeczywiście lekka lipa z tą listwą połączeniową :/

Chodzi o to, że jak ktoś pracuje przy zlewie, to niewygodnie drugiej osobie podejść wypłukać szklankę.

Nie lubię umieszczania sprzętów w miejscu, gdzie nie ma swobodnego dostępu z dwóch stron.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nazwa pomieszczenia nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma obowiązku robić drzwi zewnętrznych ani do kotłowni, ani do pomieszczenia gospodarczego, w którym jest kocioł gazowy. Patrząc na rzuty i wizualizacje to projektant zaplanował w tym miejscu drzwi raczej ze względów estetycznych. Na wizualizacjach z pracowni są one nawet przeszklone. Ale ze względu na przepisy nie  ma obowiązku robienia w tym pomieszczeniu drzwi zewnętrznych. Nie jest wymagane nawet okno. Zresztą kocioł gazowy zgodnie z przepisami można umieścić nawet w kuchni albo łazience. Jeżeli standardowa zgoda od projektanta obejmuje możliwość rezygnacji z drzwi w tym miejscu to nie ma problemu. W innym przypadku trzeba ją od projektanta uzyskać indywidualnie.   Trzeba koniecznie pamiętać o jednej rzeczy odnośnie montażu. Wentylacja pomieszczenia z kotłem gazowym może być dowolna, także zrobiona jako mechaniczna z rekuperatorem tylko po łącznym spełnieniu 2 warunków: 1. Kocioł ma zamkniętą komorę spalania; 2. Kocioł jest przyłączony do koncentrycznego systemu powietrzno-spalinowego (rura w rurze). Przy czym odprowadzenie może być wykonane zarówno ponad dach, jak i przez ścianę zewnętrzną. We wszystkich innych przypadkach wentylacja w pomieszczeniu z kotłem musi być grawitacyjna.   
    • Zasadniczy problem polega na tym, że wannę można oprzeć tylko na takiej solidnej i sztywnej obudowie, jaka opisał Podczytywacz. Każda inna powinna być zrobiona na niezależnym stelażu, który będzie tylko osłaniał wannę, ale nie będzie przez nią obciążony. 
    • Przy zakupie planów jest zgoda na zmianyy, zapewne masz na mysli projektanta który będzie robiła adaptację? Zakładajac że można zmienić nazwę tego pomieszczenia jak to wpływa na moje pytanie?
    • Przede wszystkim musisz zapytać projektanta. Przynajmniej tego, który wykonuje plan zagospodarowania działki, bo oni często mają zgodę projektantów obiektu na wprowadzanie w planach zmian.
    • Cześć jestem nowy na tym forum jak i na początku drogi budowy własnego domu jednorodzinnego (wolnostojącego), potrzebuje porady, wybór padł na ten projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szyszkowcach-10-e-m606266e8ff536 Ogrzewanie: kocioł gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny + ogrzewanie podłogowe+ rekuperacja Według google i chata gpt, moc kotła na taka kubaturę to 20-25kW Jesli zmienię kotłownie na etapie adaptacji na pom. gospodarcze lub pom. techniczne i moc kotła nie przekroczy 21kW (czy tam 25kW)+Kocioł wpisany jako "urządzenie grzewcze w pomieszczeniu technicznym/ gosp." Może nie być drzwi wejściowych zewnętrznych do kotłowni?  Jak to obecnie wygląda w świetle obowiązujących przepisów? Oczywiście zachowując odpowiednią wentylacje w takim pomieszczeniu nie zależnie jak sie będzie nazywała.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...