kalumet Napisano 12 listopada 2011 #1 Napisano 12 listopada 2011 (edytowany) ocieplają mi teraz domczy takie wypełnianie szczelin między płytami styropianu pianką jest prawidłowe?tą szczelinę każę im wypełnić styro, bo to chyba za dużo pianki Edytowano 12 listopada 2011 przez kalumet (zobacz historię edycji)
tornado17 Napisano 13 listopada 2011 #2 Napisano 13 listopada 2011 Cytat ocieplają mi teraz domczy takie wypełnianie szczelin między płytami styropianu pianką jest prawidłowe?tą szczelinę każę im wypełnić styro, bo to chyba za dużo pianki Chałupę mam ocieploną styropianem 16 cm w całości grafitowym (z tego co widzę po zdjęciach ty też go masz). Pianka ma tą zaletę, że wnika we wszelkie szczeliny a styropian jak włożych to wyleci. Jak wkleisz to klej będzie mostkiem. Nieduzym ale ...Wszystkie dziury w styropianie uszczelniałą mi ekipa pianką (stwierdzili, że tyle pianki to na kilka chałup normalnie zużywają). Nie wiem, jak duży ma to wpływ na zmniejszoną utratę ciepła, ale wiem, że rachunki płacę niewielkie (ogrzewanie gazem ziemnym) w porównaniu do sąsiadów. Inna sprawa, że mam małą chałupę (170 m2 pow uż w tym 30 m2 garaż). Średnio płacę w sezonie grzewczym (co + woda użytkowa) ok. 800 zł za 2 miesiące (sąsiedzi 1500 -3 tys i więcej) Pozdrawiam,Jarek
kalumet Napisano 13 listopada 2011 Autor #3 Napisano 13 listopada 2011 Cytat Chałupę mam ocieploną styropianem 16 cm w całości grafitowym (z tego co widzę po zdjęciach ty też go masz). Pianka ma tą zaletę, że wnika we wszelkie szczeliny a styropian jak włożych to wyleci. Jak wkleisz to klej będzie mostkiem. Nieduzym ale ...Wszystkie dziury w styropianie uszczelniałą mi ekipa pianką (stwierdzili, że tyle pianki to na kilka chałup normalnie zużywają). Nie wiem, jak duży ma to wpływ na zmniejszoną utratę ciepła, ale wiem, że rachunki płacę niewielkie (ogrzewanie gazem ziemnym) w porównaniu do sąsiadów. Inna sprawa, że mam małą chałupę (170 m2 pow uż w tym 30 m2 garaż). Średnio płacę w sezonie grzewczym (co + woda użytkowa) ok. 800 zł za 2 miesiące (sąsiedzi 1500 -3 tys i więcej) Pozdrawiam,Jarek te szersze szczeliny raczej powinni wypełnić styro na maksa i zaizolować piankąa nie nawalić pianki do szczeliny, która ma parę cm szerokościkleju nie pozwoliłbym im pchać
Gość adiqq Napisano 13 listopada 2011 #4 Napisano 13 listopada 2011 chwila, chwila - klej byłby mostkiem, ale pianka nie...przeczytajcie sobie jakie parametry izolacyjne ma pianka - jak dobrze pamiętam, to podobnie jak styropian - więc jesli jest mostkiem, to niewielkim.Mam na myśli oczywiście klej to styropianu w piance.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 14 listopada 2011 #5 Napisano 14 listopada 2011 Wypełnienie szczelin w ociepleniu pianką jest jak najbardziej prawidłowe.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się