Ale może nie mieć prawa do wyrównywania terenu. Jeśli spowoduje tym zalewanie innych działek to grozi mu odpowiedzialność karna.
https://www.prawo.pl/biznes/czy-na-nawiezienie-ziemi-wymagane-jest-pozwolenie,154579.html
Służebność była ustanowiona u notariusza, poprzedni właściciele ja ustanowili z sąsiadem nie wiem dlaczego skoro od zawsze miał swój wjazd. Teraz on zaczął budować dom i wyrównuje teren właśnie korzystając z drogi mojej i swojej tez. Jest głuchy na wszystkie prośby, ma prawo i juz, tak twierdzi.
przydałby się szkic
w sądzie wieczystoksięgowym możesz poprosić o kopię wniosku o ustanowienie tej służebności, decyzji ustanawiającej służebność, nie wiem jak z wglądem w całość dokumentacji w tym temacie
a tak odnośnie tej drogi sądowej, dobrych rad, to to wszystko będzie musztardą po herbacie, bo drogę zrujnuje (co to za sprzęt, na potrzeby czego jeździ)
bez większych obaw bym zablokował drogę, czy w całości, czy częściowo, to do decyzji autora
bo tak się przyjęło w naszym kraju, że grzeczność odbierana jest jako słabość, a milczenie (niereagowanie) jako zgodę