Skocz do zawartości

Budowa domu energooszczędnego

PERFEKKO

Recommended Posts

Napisano
Szanowni Klienci!

Przy realizacji budowy domu w naszym standardzie zapewniamy pełną obsługę, a w tym:

Zakup projektu typowego i wykonanie adaptacji projektu do pozwolenia na budowę lub projekt zamienny uwzględniający nasze rozwiązania (w przypadku kiedy posiadają Państwo już wybrany projekt wraz z prawomocnym pozwoleniem na budowę).
Wsparcie w procedurach mających na celu uzyskanie pozwolenia na budowę.
Pełne wykonanie przedmiotu umowy zgodnie z postanowieniami umowy, załącznikami do umowy, zasadami wiedzy i sztuki budowlanej i w poszanowaniu przepisów obowiązującego prawa oraz zgodnie z przyjętą technologią oraz projektem ostatecznym (po adaptacji).
Zapewnienie nadzoru technicznego poprzez zatrudnienie kierownika budowy oraz obsługi geodezyjnej nad realizowanym zadaniem inwestycyjnym, nadzór nad personelem w zakresie porządku i dyscypliny pracy oraz koordynowanie działań podwykonawców.
Utrzymanie ogólnego porządku na budowie, oraz:
a) oznakowanie terenu budowy,
b) nadzór nad bezpieczeństwem i higieną pracy,
c) ustawienie zaplecza przenośnego,
d) opłacania rachunków za zużycie prądu według taryf operatora,
e) opłacania rachunków za zużycie wody według taryf operatora.
Zakup z własnych środków materiałów budowlanych, transport, rozładunek i nadzór nad ich stanem ilościowym i jakościowym.
Naprawa wszelkich ewentualnych szkód wyrządzonych w trakcie realizacji niniejszej umowy osobom trzecim, a w szczególności sąsiadom.
Wykonanie umowy z materiałów i w ramach technologii przyjętych w projekcie budynku oraz ofercie i projekcie końcowym.
Przekazania audytu energetycznego wraz z pełną dokumentacją służącą do odbioru budynku i uzyskania pozwolenia na użytkowanie.
Wsparcie dla Inwestora w procedurach mających na celu uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku.

... realizacja budowy domu energooszczędnego pod klucz do 90 dni roboczych
z gwarancją na konstrukcję budynku wynoszącą 30 lat (*) ...
szczegółowe informacje: +48 698 951 900,
e-mail: info@perfekko.com

STANDARDY REALIZACJI

W naszej podstawowej ofercie znajdziecie Państwo trzy opcje budowy domu , różniące się parametrami technicznymi i standardem wykończenia, co umożliwia dopasowanie domu do konkretnych oczekiwań.

1) Perfekko Supro - w oparciu o materiały zastosowane w standardzie Perfekko stworzyliśmy rozwiązanie umożliwiające ustawienie w 90 dni domu o współczynniku przenikalności cieplnej ścian poniżej 0,15 W/m2*K i bezwładności cieplnej oraz masie ścian jak w budynku tradycyjnym. Osiągnęliśmy to dzięki zastosowaniu większej grubości ścian konstrukcyjnych i ocieplenia wełną mineralną. Dzięki temu wzrosła także masa budynku, co dodatkowo poprawiło i tak bardzo dobre właściwości akustyczne domów. Domy w standardzie Supro są wykończone wewnątrz płytą Fermacell której właściwości fizyczne dają pełną dowolność w zakresie wykończenia wnętrz.

DSC01446.jpg

Współczynnik przenikalności cieplnej U= 0,145 W/m2*K
Masa m2 ściany- około 160 kg
Roczne zapotrzebowanie na energię domu w standardzie Perfekko SUPRO to około 30-40 kWh/m2/rok
grubość: 434 mm

DSC01446.jpg

W związku z zastosowaniem ciężkiego wypełnienia ścian (keramzyt) oraz betonowych wylewek na posadzkach budynki Perfekko i Perfekko Supro charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami akustycznymi, podobnymi do budynków wykonanych w technologii tradycyjnej z użyciem materiałów takich jak ceramika i żelbet.

2) Perfekko - standard zaprojektowany by spełnić wymagania stawiane nowoczesnemu domowi energooszczędnemu, z naciskiem na naturalne pochodzenie zastosowanych materiałów oraz komfort mieszkańców. Główne składowe konstrukcji - drewno, keramzyt, wełna mineralna i płyty Fermacell zapewniają doskonałe parametry budynku pod względem przenikalności cieplnej i ochrony przed hałasem. Jednocześnie znaczna masa ścian oraz zastosowanie betonowych posadzek zapewnia dużą bezwładność cieplną budynku- co poprawia komfort mieszkańców zarówno latem- gdyż dom wolniej się nagrzewa jak i zimą- gdyż wolniej ulega wychłodzeniu.

DSC01446.jpg

Współczynnik przenikalności cieplnej U= 0,19 W/m2*K
Masa m2 ściany- około 130 kg
Roczne zapotrzebowanie na energię domu w standardzie Perfekko to około 50-60 kWh/m2
grubość: 324 mm

3) Technologia szkieletowa zgodnie z opracowaniem Z500 - Standard ten został opracowany aby zapewnić błyskawiczną realizację ekonomicznych budynków. Konstrukcję drewnianą wypełnia wełna mineralna a płyta OSB stanowi usztywnienie konstrukcji. Dzięki zachowaniu wysokiej kultury przygotowania produkcji i montażu nasze domy posiadają bardzo dobre właściwości energetyczne i gwarantują komfort użytkowania przez długie lata.

DSC01446.jpg

Masa m2 ściany - około 45 kg
grubość: 235 mm

... realizacja budowy domu energooszczędnego pod klucz do 90 dni roboczych
z gwarancją na konstrukcję budynku wynoszącą 30 lat (*) ...
szczegółowe informacje: +48 698 951 900,
e-mail: info@perfekko.com

W ofercie Perfekko Polska sp. z o.o. znajdziecie Państwo również:

realizacja zadań budowlanych w technologii tradycyjnej (projektowanie i budowa domów jednorodzinnych, obiektów przemysłowych, obiektów publicznych, kompleksowe remonty)
projektowanie i wykonawstwo wnętrz
remonty, przebudowy i modernizacje
zastępstwo inwestycyjne: wyszukiwanie gruntów pod budowę, prace projektowe koncepcyjne i realizacyjne, pozwolenia na budowę, pozwolenia na użytkowanie, kredytowanie, wykonawstwo ogólnobudowlane
obsługa deweloperów
akcje promocyjne i działania sprzedażowe (produkcja reklamy: wizualizacje, zdjęcia do reklam, filmy reklamowe, foldery, ulotki) na rzecz Inwestorów Korporacyjnych i Deweloperów

Zapraszamy do korzystania z naszej oferty. Gwarantujemy kompleksową ofertę dla Inwestorów Prywatnych i Inwestorów Korporacyjnych oraz Deweloperów.
Zapewniamy konkurencyjne ceny.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Spróbuję wybronić pomysł, o którym wspomniałem w 13 poście i powtórzyć to, co usłyszałem od praktyka z wieloletnim stażem w ociepleniach poddaszy.   Każdy rodzaj membran ma różne parametry i sprawą ważną i oczywistą jest tu paroprzepuszczalność. W artykule który podałeś jest napisane  "nie robić szczeliny" ale to dotyczy tych membran z "wysokim" poziomem paroprzepuszczalności a przecież producenci mają różne wartości swoich produktów. Warto sprawdzić jakie parametry ma membrana u Ciebie i będzie wszystko jasne. Paroprzepuszczalność membran podawana jest w g/m²/24h (w gramach na metr kwadratowy na dobę). Można też użyć współczynnika oporu dyfuzyjnego Sd, którego wartości podawane są w metrach. Im wyższa jest paroprzepuszczalność membrany, tym niższy poziom współczynnika Sd. Z tego co pamiętam, nie powinien być wyższy niż 0,04 m. Wszystko to się sprawdza kiedy membrana jest czysta i nie niezapylona a wełny mineralne pylą, i to sporo i wtedy parametry mogą się zmienić. Inna rzecz, to jeśli pod membranę położysz "wełnę mineralną skalną", to  w pewnych newralgicznych miejscach, kiedy wilgoć utrzymuje się tam dłuższy czas (okres jesień-zima-wiosna), może pojawić się pleśń.  Nie ma tego problemu, gdy zastosujesz "wełnę mineralną szklaną".   Sumując, artykuł nie jest błędny. Jeśli masz odpowiednią membranę i dodasz do tego wełnę mineralną o odpowiednich wartościach, to jeśli nie zrobisz szczeliny wentylacyjnej, to też będzie prawidłowo.   Mój post to była sugestia praktyka i jako sugestię to traktuj. Ostatecznie finalną decyzję podejmiesz sam.  
    • Już głupieję. Nie wiem czy Twoja sytuacja jest taka sama jak moja kiedy ja mam folię a Ty masz deski.   Dosłownie chwila poszukiwań:   Link: https://receptynadom.pl/miedzy-membrana-dachowa-welna-mineralna-zrobic-szczeline-wentylacyjna/#:~:text=Membrany dachowe są przepuszczalne dla,bezpośrednio%2C bez żadnej szczeliny wentylacyjnej.     Czyli rozumiem na tej stronie błędnie piszą? Czy nadal coś źle rozumiem? Zacytowany fragment chyba jest jasny.      
    • Zgadzam się, zgodnie ze sztuką  najprawdopodobniej jest postawiona konstrukcja dachowa ale ocieplenie poddasza to inna para kaloszy. Ja wspomniałem o: czyli szczelinie umiejscowionej po dolnej stronie ("poniżej") membrany dachowej a powyżej warstwy wełny. Tu podaje fotkę jak wygląda ta szczelina przed położeniem pierwszej warstwy wełny.   Na zdjęciu zamiast membrany jest deskowanie ale ale to jest bez znaczenia. Wełna od góry opiera się na sznurkowaniu i powyżej powstaje szczelina, gdzie mówiąc krótko hula powietrze i wyciąga wilgoć z wełny mineralnej.  Ta szczelina "musi" mieć otwarte na zewnątrz wlot i wylot na dole i powyżej ocieplenia.   Nie o tym pisałem. To całkiem inna wentylacja.
    • Nie jestem budowlańcem więc w wielkim uproszczeniu: Jest krokiew. Na krokwi od zewnątrz jest ta folia membranowa. Później są jakieś łatwy/kontrłaty (nie wiem jak to się zwie) ponabijane i potem na to jest blachodachówka. Ogólnie można wsadzić tam rękę i czuć, że między folią, a blachą jest kilka centymetrów więc nie ma problemu. Więc odstęp między folią, a blachą jest. Zresztą o tym napisałem w pierwszym poście, że folia jest, a jak jest to raczej założyłem, że jest realizowane zgodnie z sztuką. Dach do tego momentu był robiony przez firmę dekarską zgodnie z projektem.   A nie doczytałem.... Między membraną od strony blachy, a wełną jest wymagana szczelina? No to faktycznie tego nie uwzględniałem. Jest szczelina między blachą, a membraną. Czytałem też, że od wewnątrz jak daje się taką srebrną folię odbijającą paroizolacyjną to tam też powinno być 15-30mm szczeliny. Jednak o szczelinie między wełną, a membraną nie pomyślałem. Ma tam być?   Po zapytaniu AI: Czy między wełną mineralną, a folią membranową na dachu powinna być szczelina?  
    • A czy inwestor nie zapomniał tu o szczelinie wentylacyjnej między membraną a wełną mineralną, biegnącą wzdłuż krokwi ? Szczelina taka, standardowo około 3 cm. jest raczej wymagana, jeśli nie chce się mieć zawilgotniałej wełny mineralnej. Jeśli miałaby jednak być, to przy wysokości krokwi ok. 15 cm. nie będzie dość miejsca na takiej grubości warstwę wełny między krokwiami a tylko na ok. 12 cm.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...