Skocz do zawartości

Kotły na ekogroszek

kubis1973

Recommended Posts

Witam

Buduje dom 260 m2 powierzchni użytkowej chce do niego zakupić kocioł na ekogroszek z dodatkowym rusztem i mam kilka typów w kolejności jakiej według mnie są najbardziej interesujące :

1. Klimosz LING DUO
  2. DEFRO DUO UNI
  3. HKS Lazar Eko Perfekt
  4. Zębiec KPP DUO
  5. SAS ECO

wiem że wszystko zależy także od dobrego serwisu , a takiego podobno nie ma np : Buderus.
Proszę o pomoc co wy macie , z czego jesteście zadowoleni i co proponujecie. Drugi temat jaki najlepszy proponujecie zasobnik na ciepłą wodę.
Dodatkowo nie wiem co z podgrzaniem wody latem, używać kotła ? pytanie czy opłacalne czy lepiej kupić podgrzewacz na gaz ?

• 7 miesiące temu...
Witam!

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum i chciałem się przywitać.
icon_mrgreen.gif

Wątek nie wybrałem przypadkowo, nazwa kotły na ekogroszek nie jest mi obca zawodowo.

icon_lol.gif
Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie nastawy kotła na ekogroszek z modelem sterownika Geco, Argon2CWU, Titanic, ew. Tango firmy Foster (tutaj trochę starsze moje wiadomości...).. Ognik PID-II, Puma, Cobra czy też RT09pid, w tym temacie mogę pomóc w wolnej chwili....

Chcecie zapytać jakiej mocy kocioł należy dobrać do danej powierzchni użytkowej, postaram się pomóc.

Zalogowałem się tutaj szukając kultury dyskusji i chcąc realizować swoje hobby, które jednocześnie jest moim zawodem.

Licząc na miłą wymianę zdań i poglądów w temacie kotłów na tzw. ekogroszek pozdrawiam serdecznie
To może cosik podpowiesz. Mam Defro Optima Komfort + Nowa Linia z PID. Obsługuje on czyli sterownik dwie pompy - c.o. i c..w.u. a moje pytanie czy zamiast sterować c.w.u można podłączyć pod sterowanie pompy do połogówki.
Cytat

To może cosik podpowiesz. Mam Defro Optima Komfort + Nowa Linia z PID. Obsługuje on czyli sterownik dwie pompy - c.o. i c..w.u. a moje pytanie czy zamiast sterować c.w.u można podłączyć pod sterowanie pompy do połogówki.

Masz sterowanie firmy TECH, nie mam z nim większych doświadczeń i mam do nich podejście jak pies do jeża....
Model, który testowałem bardzo dawno to st81zpid i wówczas nie wystawiłem mu wysokich ocen w swojej drabince.

Teoretycznie tryby CWU róznych sterowań są następujące:
- praca równoległa
Tutaj zadajesz coś na niby bojler, ale ważniejsza jest nastawa kotła, czyli jak na wyjście CWU zadasz 60st.C a na kotle na CO będzie 50st.C, to powyżej tych 50st.C układu cWU nie nagrzeje. Jak zadasz na C.O> 60 a na CWU 50, to teoretycznie przy 50st.C CWU powinno zostać wyłączone

- priorytet CWU -to wskazuje, że pierwszeństwo ma bojler. Najczęściej zatem najpierw ładuję wyjście CWU na temp. zadaną jednocześnie rozłączając układ C.O. na stałe do nagrzania CWU lub C.O. ma pracę skokową..

Problem najpoważniejszy to zabezpieczenia, jak z jakiś powodów temp. wzrośnie powyżej alarmu ustalonego dla danego sterowania, to np. powyżej 80st.C startują pompy C.O. i CWU dla rozładowania nadwyżki mocy. Z tego względu uważam, że sterowanie tym wyjściem podłogówki jest raczej niebezpieczne.

Powinieneś podłogówkę sterować zaworem mieszajacym, ewentualnie wspomaganym przez jakiś sterownik zaworu, wiem,że część instalatorów stosuje tutaj elektronikę o nazwie Frisko, towaru jednak nie znam... Fachowa rozmowa z dobrym instalatorem jest tutaj wskazana icon_smile.gif
Tak to jest sterownik TECH.Czyli można sterować.Natomiast jeżeli chodzi o sterowanie to jest zawór mieszający oraz głowica termostatyczna z kapilarą i coś tam jeszcze (nie pamiętam ) więc o "przejechanie" temperatury nie ma obawy. Z instalatorem też już była przeprowadzona rozmowa (co i jak mam kupić) jedynie wahał się właśnie co do sterowania podłogówką zamiast c.w.u. ( wg niego nie powinno być problemu, jedynie wartości temp się zmienią bo c.w.u. ma zadaną wyższą temp natomiast podłogówka niższą) , mi też się wydaje logiczne to co on mówił ale lepiej zapytać i się upewnić. Kto pyta nie błądzi icon_mrgreen.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...