hipopotam77 Napisano 27 września 2010 Udostępnij #1 Napisano 27 września 2010 (edytowany) Witam serdecznie. Mam pytanie do forumowiczów, a propos urządzenia kuchni. Myślę o układzie L, pod oknem powiedzmy zlewozmywak, ale co dalej? Jak uważacie jakie jest najlepsze rozwiązanie, no i przede wszystkim jak zabudować ten kanał wentylacyjny w kuchni o rozmiarze 45 cm. Po prostu liczę na Waszą pomoc. Gdzie mógłbym usytuować lodówkę, piekarnik, zmywarkę i resztę? Edytowano 27 września 2010 przez hipopotam77 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
sepoy Napisano 29 września 2010 Udostępnij #2 Napisano 29 września 2010 Można przenieść płytę na miejsce zlewozmywaka, a zlew pod okno. Półki próbowałbym ustawić w kształcie podkowy (U).Pierwszy człon w przejściu pełnił by funkcje jadalni.Jeżeli L to wnękę możnaby zabudować do linii półek płytami gk, lub zabudować ją częściowo frontem identycznym jak półki mebli. Link do komentarza
hipopotam77 Napisano 30 września 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 września 2010 Ciekawy pomysł, tylko mam jeszcze jeden problem co zrobić z grzejnikiem pod oknem? Przenieść, zlikwidować, czy może zabudować kuchnią? Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 września 2010 Udostępnij #4 Napisano 30 września 2010 Cytat Ciekawy pomysł, tylko mam jeszcze jeden problem co zrobić z grzejnikiem pod oknem? Przenieść, zlikwidować, czy może zabudować kuchnią? To mieszkanie masz w bloku, za ścianą kuchni masz inne pomieszczenie z sąsiedniego mieszkania, ogrzewane (pośrednio, bądź bezpośrednio ) przez sąsiada, ściana więc nie jest "chłodzącą", dlatego grzejnik - wiem to z doświadczenia - będziesz na 99,9% miał zakręcony i praktycznie niepotrzebny. Nawet w mocno mroźne dni, po nocnym schłodzeniu pomieszczenia, po zagotowaniu czajnika wody na herbatę, czy kawę temperatura otoczenia wzrośnie do niemal komfortowej - czyli grzejnik ten możesz spokojnie zlikwidować. Przed trzema laty przy okazji remontu i wymiany mebli kuchennych właśnie tak zrobiłem i nie miałem ani przez moment myśli, że "można było go jednak zostawić". A zrobiło się dodatkowo miejsce na jeszcze jedną szafkę - a nigdy ich nie jest za dużo Link do komentarza
hipopotam77 Napisano 30 września 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 września 2010 Stach masz absolutną rację, też nad tym myślałem. Z tym, że grzejnik pod oknem jest na ścianie zew. na rysunku tego wyarźnie nie widać, natomiast kuchnia jest otwarta na salon, myślisz naprawdę likwidować?... Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 września 2010 Udostępnij #6 Napisano 30 września 2010 Cytat Stach masz absolutną rację, też nad tym myślałem. Z tym, że grzejnik pod oknem jest na ścianie zew. na rysunku tego wyarźnie nie widać, natomiast kuchnia jest otwarta na salon, myślisz naprawdę likwidować?... Tym bardziej masz miejsce na ruch powietrza i nocne i zimowe schłodzenie będzie nieodczuwalne, ja z czystym sumieniem radziłbym go zlikwidować, ale decyzję musisz sam podjąć Robię remonty kuchni i wyposażam je w nowe meble i ostatnio, po ociepleniu bloków w całym mieście, właściwie wszyscy klienci decydują się na usunięcie grzejnika kuchennego Link do komentarza
hipopotam77 Napisano 30 września 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 września 2010 Masz rację, dzięki za pomoc:) Nie jestem fachowcem, więc postanowiłem zapytać, w końcu kto pyta nie błądzi. Nie ukrywam, że bez tego grzejnika będę miał o wiele łatwiej i przyjemniej:) Link do komentarza
sepoy Napisano 30 września 2010 Udostępnij #8 Napisano 30 września 2010 Jeżeli chodzi o to, czy przy tak otwartej kuchni musisz mieć w niej ogrzewanie, to potwierdzam, ze niekoniecznie. Sam przerabiałem ogrzewanie w bloku i mam zabudowane w kuchni tylko 2 żeberka - są one od zawsze wyłączone na zero.Ale przed pochopnym zdemontowaniem grzejników przestrzegam. Warto upewnić się wcześniej u administratora budynku (spółdzielni) czy likwidacja kaloryferów w pomieszczeniu nie spowoduje problemów przy rozliczaniu ciepła przy pomocy wewnętrznych podzielników. Link do komentarza
hipopotam77 Napisano 30 września 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 30 września 2010 Dzięki sepoy, nie omieszkam oczywiście zapytać jaki to będzie miało wpływ na rachunki. Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 września 2010 Udostępnij #10 Napisano 30 września 2010 Nie bardzo widzę możliwość samodzielnego zlikwidowania grzejnika w bloku!!!To, że piszę, że ludzie ( i ja też ) likwidują grzejnik, nie znaczy, że biorą klucz w rękę i heja! odkręcają i już!!!To zawsze wiąże się z "papierami" - pozwolenie w administracji, wyrejestrowanie podzielnika, mierzącego zużycie energii, potem wezwanie brygady z przedsiębiorstwa energetyki cieplnej - TYLKO oni mają prawo spuścić wodę z układu grzewczego, zdemontować grzejnik, zaspawać "gałązki". I to trochę kosztuje - 150-200zł. I potem przy rachunkach nie jest uwzględniany punkt grzewczy, chociaż majstrują coś przy współczynnikach przeliczających powierzchnię grzaną...Tak, że na drastyczne obniżenie rachunków za ciepło nie licz Coś zyskasz na rachunku i masz więcej szafek. Taki jest Twój zysk Link do komentarza
lenonki Napisano 30 września 2010 Udostępnij #11 Napisano 30 września 2010 Ja mam takie pytanie odnośnie urządzenia kuchni, a konkretnie mebli. Zauważyłam, że w sklepach coraz więcej mebli kuchennych, takich komplecików występuje w takich stonowanych kolorach, jeszcze nie tak dawno wszyscy urządzali kuchnie na jasno, ale trend się najwidoczniej zmienił. Widziałam nawet takie fajnie kuchnie w sieci, na meblopol.net zaskoczyły mnie niskie ceny i duży wybór nawet i tak sie zastanawiam nad kupnem mebli w takim ciemniejszym kolorze. Co wy na to? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 1 października 2010 Udostępnij #12 Napisano 1 października 2010 moja kuchnia będzie wyglądała mniej więcej tak(widok od strony drzwi):kuchnia wymiary około 3,4x3,6 Link do komentarza
Cyniczny pan Włodziu Napisano 1 października 2010 Udostępnij #13 Napisano 1 października 2010 Z grzejnikiem i spółdzielnią nie wygrasz Tzn. można zakręcić - jak nie chcesz żeby grzało, a likwidować może tylko namaszczony przez SM "fachowiec". Projekt adiqq O.K. tylko mnie wkurzają te "prześwity" pomiędzy szafkami a sufitem - albo trzeba tam często odkurzać (co nie jest zbyt łatwe) albo gromadzi się tam kurz gigant. Jestem za rozwiązaniem typu "szafki od podłogi do sufitu". A już kompletnie nie mogę zrozumieć rozwiązań tego typu: http://dohgaize.notlong.com czyli z lampkami na szczycie szafek podświetlającymi sufit - rozumiem jak ktoś jest angielskim lordem i ma rzeszę służby, która uwielbia skakać po stołkach i wycierać kurze w trudno dostępnych miejscach, ale samemu się w to bawić? O nie! Link do komentarza
sepoy Napisano 4 października 2010 Udostępnij #14 Napisano 4 października 2010 Cytat Z grzejnikiem i spółdzielnią nie wygrasz Tzn. można zakręcić - jak nie chcesz żeby grzało, a likwidować może tylko namaszczony przez SM "fachowiec". Projekt adiqq O.K. tylko mnie wkurzają te "prześwity" pomiędzy szafkami a sufitem - albo trzeba tam często odkurzać (co nie jest zbyt łatwe) albo gromadzi się tam kurz gigant. Jestem za rozwiązaniem typu "szafki od podłogi do sufitu". A już kompletnie nie mogę zrozumieć rozwiązań tego typu: http://dohgaize.notlong.com czyli z lampkami na szczycie szafek podświetlającymi sufit - rozumiem jak ktoś jest angielskim lordem i ma rzeszę służby, która uwielbia skakać po stołkach i wycierać kurze w trudno dostępnych miejscach, ale samemu się w to bawić? O nie! Dla mnie rozwiązanie z linka jest OK. Za to szafki do sufitu nie wyglądają zbyt zachęcająco. Lordem co prawda nie jestem i z szmatą raczej żona lata, ale bywało już, ze i ja się za nią wziąłem i korona mi z głowy nie spadła Link do komentarza
omeggo Napisano 7 listopada 2010 Udostępnij #15 Napisano 7 listopada 2010 Cytat Ja mam takie pytanie odnośnie urządzenia kuchni, a konkretnie mebli. Zauważyłam, że w sklepach coraz więcej mebli kuchennych, takich komplecików występuje w takich stonowanych kolorach, jeszcze nie tak dawno wszyscy urządzali kuchnie na jasno, ale trend się najwidoczniej zmienił. Widziałam nawet takie fajnie kuchnie w sieci, na meblopol.net zaskoczyły mnie niskie ceny i duży wybór nawet i tak sie zastanawiam nad kupnem mebli w takim ciemniejszym kolorze. Co wy na to? Mnie z kolei bardzo podobają się elementy stalowe w kuchni - nadają jej nowoczesny charakter, zobacz tutaj samahttp://www.domplusdom.pl/rozwiazanie/stal-to-styl Link do komentarza
vicky Napisano 9 listopada 2010 Udostępnij #16 Napisano 9 listopada 2010 Takie ustawienie kuchni albo małe pomieszczenia zawsze są problematyczne niestety do zagospodarowania. Ja bym się też pofatygowała np do jakiegoś projektanta który mógłby mi pomóc, bo takie firmy zazwyczaj mają głowy pełne pomysłów. Z różnymi problematycznymi pomieszczeniami Link do komentarza
klient2006 Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 28 grudnia 2010 Proponuję lodówkę zostawić w tym miejscu co jest. Kuchenke przenieść w miejsce obecnego zlewozmywaka. A zlew może być narożny i obok zlewozmywak po lewej lub po prawej lub zlewozmywak pod oknem. Zmywarka musi być obok zlewu. Piekarnik jeśli nie będzie pod kuchenką to można go dać - obok lodówki zrobić wysokie carco i obok niego zrobić piekarnik, aby piekarnik nie był bezpośrednio przy lodówce. Kanał wentylacyjny ma głębokości 45 cm, można go zabudowąć płytą meblową, a z przodu dać albo drzwiczki albo takie drzwiczki harmonijkowe (nie zajmują miejsca), a miejsce to można wykorzystać np. na przechowywanie np. mopa, szczotki i innych drobnych rzeczy, można w środku zrobić wieszaczki i wieszać na ścienie jakieś drobne rzeczy. Miejsce się wykorzysta a w całości nie będzie widać co jest w środku. Link do komentarza
teddy_02 Napisano 24 czerwca 2012 Udostępnij #18 Napisano 24 czerwca 2012 Cytat Ja mam takie pytanie odnośnie urządzenia kuchni, a konkretnie mebli. Zauważyłam, że w sklepach coraz więcej mebli kuchennych, takich komplecików występuje w takich stonowanych kolorach, jeszcze nie tak dawno wszyscy urządzali kuchnie na jasno, ale trend się najwidoczniej zmienił. Widziałam nawet takie fajnie kuchnie w sieci, na meblopol.net zaskoczyły mnie niskie ceny i duży wybór nawet i tak sie zastanawiam nad kupnem mebli w takim ciemniejszym kolorze. Co wy na to? Masz rację, teraz bardzo dużym powodzeniem cieszą się meble czarne, które będą się dobrze prezentować na ścianach o jasnym odcieniu. Często urządza się kuchnie na zasadzie kontrastu biel-czerń. No i oczywiście połysk. Wydaje się, że połysk jest obecnie wyznacznikiem luksusu, więc jeśli chcesz podążać za trendami, warto zastanowić się nad doborem laminatów. Tutaj możesz poczytać więcej na ten temat: http://kuchnie-warszawa-2012.pl/?article_id=69. Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 27 czerwca 2012 Udostępnij #19 Napisano 27 czerwca 2012 zgadzam sie z postem powyżej najmodniejsza teraz kuchnia to połączenie czerni z bielą no ioczywiscie w połysku Link do komentarza
KAROI Napisano 4 lipca 2012 Udostępnij #20 Napisano 4 lipca 2012 Cytat zgadzam sie z postem powyżej najmodniejsza teraz kuchnia to połączenie czerni z bielą no ioczywiscie w połysku W połysku? Nie lubię, nie lubię, nie lubię... zbyt dużo polerowania i biegania ze szmatką (nie dlatego, że jest brudno tylko dlatego, że nie błyszczy!). Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 4 lipca 2012 Udostępnij #21 Napisano 4 lipca 2012 Błyszczące elementy w kuchni są kompletnie nieużyteczne. tylko wyglądają ładnie - ale pod warunkiem ze się wypoleruje. Szybko się brudzą. Link do komentarza
Projektant_Komandor Napisano 24 lipca 2012 Udostępnij #22 Napisano 24 lipca 2012 Coś za coś, błysk wymaga wysiłku w sprzątaniu. Czerń i biel modna, jednak dość łatwo popełnić błąd i zamiast nowoczesnej kuchni stworzyć zimne pomieszczenie. A co powiesz o eleganckiej szarości z czerwienią? Wersja małej ściennej kuchni w męskim wydaniu. Link do komentarza
Szczurek_86 Napisano 16 października 2012 Udostępnij #23 Napisano 16 października 2012 Grzejnik możesz usunąć. Zawsze nad grzejnikiem musi być np. parapet lub stół. Link do komentarza
kociura Napisano 3 listopada 2012 Udostępnij #24 Napisano 3 listopada 2012 sa bardzo fajne czarne agd do zabudowy, które trzymają połysk dlatego, że są wykonane z lepszych materiałów. Jak wydaje się mniej, to nie można się potem dziwić, że słabo wygląda Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 5 listopada 2012 Udostępnij #25 Napisano 5 listopada 2012 Dorzucę jeszcze swoje pięć groszy w temacie urządzenia kuchni, w postaci ostatniego wpisu na naszym blogu:http://www.meble-bogart.blogspot.com/2012/...nkcjonalna.html Link do komentarza
kociord Napisano 9 listopada 2012 Udostępnij #26 Napisano 9 listopada 2012 Co do ciekawego czarnego agd kuchennego do zabudowy, to może jakies przykłady? Link do komentarza
breska Napisano 26 listopada 2012 Udostępnij #27 Napisano 26 listopada 2012 Witam, poszukuje wciąż cennych porad na tym forum dotyczących urządzenia kuchni w niezbędny sprzęt- mianowicie piekarnik. Błagam doradżcie -jakie typy Waszym zdaniem są najlepsze? Link do komentarza
GTV Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij #28 Napisano 31 sierpnia 2017 Ergonomiczny trójkąt roboczy pozwala na optymalne zorganizowanie przestrzeni między najważniejszymi elementami wyposażenia – kuchenką, lodówką oraz zlewem. To z nich będziemy bowiem korzystać najczęściej, a że w kuchni zwykle nie przebywamy sami, zalecane odległości między kolejnymi „wierzchołkami” trójkąta powinny wynosić, w zależności od ilości dostępnego miejsca od około 120 do 210 cm w przypadku połączenia lodówki i zlewu, a także zlewu i kuchenki. Odległość między kuchenką a lodówką może wahać się między 120 a 270 cm – z tej ścieżki korzystamy bowiem najrzadziej. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się