Historia edycji
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Cześć. Do mieszkania zamówiłem sobie ekran do projektora. https://supremascreen.pl/suprema-ekrany/polaris-pro-v3/ Początkowa wycena instalacji tego w suficie była na 1500zł. Nagle okazało się, że dodali kolejne 6000zł i całość instalacji ma kosztować mnie 7500zł. To chyba nie jest normalna cena?
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Na razie zapowiedziano przesuniecie wprowadzenia ETS2 o rok, czyli od 2028 r. Niewiele, ale w 2026 i 2027 r. w wielu krajach unijnych będą wybory. Osobiście też jestem zdecydowanym przeciwnikiem wprowadzania ETS2. On przede wszystkim spowoduje wzrost kosztów energii - paliw do ogrzewania, paliw do samochodów itd. A to oznacza wzrost cen praktycznie wszystkiego. Natomiast spodziewany efekt ekologiczny jest co najmniej wątpliwy. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Tak jak pisałem wcześniej - ściana pomiędzy mieszkaniami jest pod względem akustycznym zaprojektowana jak najbardziej poprawnie. Tu mamy dwie masywne przegrody rozdzielone warstwą materiału elastycznego. O ile ktoś nie zrobi w nich dziur - czytaj przejść na rury wod.-kan. lub przewody wentylacyjne - to o akustykę z tej strony nie mam obaw. Pozostaje kwestia szachtu instalacyjnego po stronie Waszej sypialni. Najkrócej mówiąc - co w nim biegnie i gdzie są z niego przebicia? Najważniejsze żeby uszczelnić wszelkie przejścia na rury w Waszej łazience oraz na styku szachtu ze stropem i ścianą. Bo każda szczelina to "przejście" dla dźwięków (tzw. mostek akustyczny). Zaś samym szachem i rurami dźwięki się przenoszą dość swobodnie. -
I właśnie o to chodzi. Nie można "bzdurami" nazwać czegoś, co jest technicznie poprawne. Pewnie, że łatwiej w cokole, albo za nim, ale i tak kawałeczek przewodu trzeba wyprowadzić do góry. Do gniazdek króciutko i tutaj te dwa podane sposoby są prawidłowe, chociaż istnieje i trzeci. Otóż przy prowadzeniu w pionie można skorzystać z drucianego pilota i przez dziurki przeciągać przewód pod płytą g/k. Wtedy profile nie stanowią przecież przeszkody. Robiliśmy też takie myki (kiedy inwestor zażądał dodatkowego obwodu już po zaszpachlowaniu ściany z dwóch płyt g/k) że wycinało się w ścianie duże kółka, aby operować w ścianie całą dłonią. I przeciągało się przewód przez profile (otwory zabezpieczone rurką pcv aby nie zakaleczyć przewodu). I tak było łatwiej taką ścianę naprawić bez śladu niż zdejmować z niej płyty.
-
Kolego, w umowie z pewnością jak byk stoi o zakazie wkuwania, a jak to zrobi, to oprócz utraty gwarancji może też mieć większe nieprzyjemności
-
-
Popularne tematy