Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Andrzej Trojden · Napisano
Jest też możliwość lotu na Marsa niestety nic to nie wnosi merytorycznego w tym wątku -
Przez podczytywacz · Napisano
Jest taka możliwość... Jakie pytanie - taka odpowiedź... -
Przez Andrzej Trojden · Napisano
Ale co w tym jest śmiesznego? Że chcę okna osadzić w murze a nie na konsolach w warstwie styropianu? Przecież tak się budowało od zawsze i tak buduje nadal zdecydowana większość inwestorów. I słusznie bo montaż konsolowy nie jest wcale wolny od problemów: - jest bardziej skomplikowany i potencjalnie łatwiej o fuszerkę - wątpliwe jest czy poniesione nakłady zwrócą się w postaci mniejszych kosztów ogrzewania. W moim domu mam 3 spore balkony stanowiące swoisty radiator cieplny. Mam wentylację grawitacyjną, którą wylatuje 1/3 ciepła itd. Ergo mam lepsze miejsca do inwestowania niż okna na konsolach w warstwie ocieplenia - mniejsza szczelność akustyczna - mogę też sobie wyobrazić gryzonie, owady etc wchodzące swobodnie do domu przez wydrążony styropian między oknem a murem To tyle w kwestii off-topic bo pytanie jest o mur szczelinowy i możliwość montażu na nim okien i ocieplenia na warstwie osłonowej. Z całą pewnością jest to tak zrobione i w moim domu, który stoi już prawie 40 lat i nigdzie nie zauważyłem jakichkolwiek odkształceń ściany. Wiedząc jak bardzo solidnie zrobione są inne elementy domu jestem pewny że i ten element jest wykonany zgodnie ze sztuką. Nie zmienia to jednak faktu że nikt tego nie projektował pod montaż okien w warstwie osłonowej, stąd moje wątpliwości. A w kwestii montażu samego ocieplenia do takiej ściany rodzi się pytanie jak to kotwić. Do warstwy nośnej czy osłonowej? -
Wiem o tym, wiązano wcześniej też cegłami, ale zauważ, że to dom po architekcie więc tam dodatkowo kotwy zagęszczono i dali je z pręta Φ 12 34GS.
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Wiem, sądy je lubią, bo wtedy nie muszą zagłębiać się w meritum sprawy. Przynajmniej takie są moje podejrzenia.
-
-
Popularne tematy