Hadraadae Napisano 16 czerwca 2010 Udostępnij #1 Napisano 16 czerwca 2010 Witam, To mój pierwszy post na tym forum:)Mam nadzieję, że pomożecie mi uratować młodą winorośl. Sadzonka ma 2 lata, na razie rośnie w doniczce, jest to odmiana Arkadia. Na wiosnę na listkach pojawiły się takie jakby nakłucia, a na łodyżkach coś przypominające drobne kryształki cukru. Zasugerowano mi, że to pewnie przędziorki. Oprysk karatem nie przyniósł efektu. W sklepie ogrodniczym pani stwierdziła, że to raczej mączniak, po oprysku na mączniak w miejscu nakłuć pojawiły się na spodniej stronie brązowe plamki. Te białe plamy na wierzchniej stronie liści to tylko pozostałość po oprysku. Proszę o porady, co to może być i jak uratować roślinkę?Pozdrawiamhadraadae Link do komentarza
brzoza Napisano 16 czerwca 2010 Udostępnij #2 Napisano 16 czerwca 2010 opryskiwałaś owadobójczym spróbuj grzybobójczym /curzate, helm - cymi, itp./ Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 16 czerwca 2010 Udostępnij #3 Napisano 16 czerwca 2010 Mi to na jakiegoś pasożyta wyglądaA nowe liście które odrastają są też chorobowo zmienione?Jeśli są zdrowe,to być może oprysk zadziałał ..... Link do komentarza
Ogrody Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #4 Napisano 21 czerwca 2010 Zdjęcia porażonych liści winorośli niestety nie wskazują jednoznacznie co zaatakowało sadzonkę. Aby wyeliminować mączniaka rzekomego i grzybnię szarej pleśni warto zastosować oprysk z Miedziana 50. Najlepiej wykonać go dwa razy - w odstępach 4 dniowych. Link do komentarza
Hadraadae Napisano 21 czerwca 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 czerwca 2010 Próbowałam i owadobójczym i grzybobójczym. Nowych liści w ogóle nie wypuszcza - jakby zamarła.Pociesza mnie to, że wygląda, że plamki maleją - jakby struktura liści się odbudowywała. Niestety nie widać nowych pędów Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 czerwca 2010 Udostępnij #6 Napisano 22 czerwca 2010 Po przebytej chorobie czy inwazji szkodników nawet roślina potrzebuje jakby "rekonwalescencji" czyli jakiegoś czasu by odzyskać siły i znów wypuszczać pędy czy nawet kwiaty....Być może i u tej winorośli za jakiś czas pojawią się nowe listki i pędy.... Link do komentarza
brzoza Napisano 22 czerwca 2010 Udostępnij #7 Napisano 22 czerwca 2010 Cytat ... Niestety nie widać nowych pędów teraz warto opryskac "nawozem" przygotowanym z wody, pokrzyw i lisci mniszka lekarskiego /przefermentowany przypomina gnojówke/ Link do komentarza
Hadraadae Napisano 23 czerwca 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 23 czerwca 2010 Właśnie zastosowałam taki nawóz z pokrzyw parę dni temu. Widzę, że te rdzawe plamy zaczynają znikać.Dziękuję wszystkim za pomoc! Link do komentarza
coolibeer Napisano 23 czerwca 2010 Udostępnij #9 Napisano 23 czerwca 2010 Cytat Właśnie zastosowałam taki nawóz z pokrzyw parę dni temu. Widzę, że te rdzawe plamy zaczynają znikać.Dziękuję wszystkim za pomoc! Jak znikną te plamki wsadzaj do ziemi jak najszybciej zobaczysz jak pięknie szybko ci się rozwinie i nowe listki pojawią. W doniczce roślinka słabo się rozwija. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się