Skocz do zawartości

Jaki jest koszt utrzymania jacuzzi?

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Chcialabym kupić jacuzzi o wymiarach 228/218/90 cm.Czy ktoś mógłby przyblizyc mi miesięczny koszt utrzymania?
Przy zalozeniu,ze będzie uzywane codziennie.
Pozdrawiam
Ania
Napisano
Nie napiszę jaka to suma, bo problem znam z drugiej ręki. Znajomy ma! Ale wiem od niego, co brać pod uwagę. Koszt chemii stosowanej do utrzymania wody w czystości (różny u różnych producentów) + prąd zużywany do utrzymywania wody w określonej temperaturze (nie jest to dużo, gdy jacuzzi się przykrywa izolowaną pokrywą) i "bąbelkowania". A jeśli chodzi o konkrety, czyli ceny... to też chętnie się dowiem, bo kolega nie chce powiedzieć, a ja... chcę go zaskoczyć icon_smile.gif
Napisano
W tym miejscu muszę zadać prozaiczne pytanie:

... a co autor miał na myśli pisząc jacuzzi ?

1) ... bo jeśli wannę typu SPA (sądząc z wymiarów i codziennego użytku to tak może być) ... to nie zajmuję się takimi produktami i znacznymi kosztami ich eksploatacji,
2) ... wannę firmy Jacuzzi (włoski producent uznanej marki ... prekursor w dziedinie wanien z hydromasażem) ... to należy zwrócić się do przedstawiciela tej firmy w Polsce,
3) ... wannę z hydromasażem ... to zależy od konkretnego rozwiązania producenta i zastosowanych funkcji higienicznych ... no i tu mógłbym coś na ten temat powiedzieć.
Napisano
Myślę,ze autorowi tematu chodziło o wannę typu spa,taka którą można wstawic do więszej łazienki. Jeżeli chodzi o koszty z tym związane to nie sa one duże,wszystko zależy jak często korzystasz z jacuzzi.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Myślę,ze autorowi tematu chodziło o wannę typu spa,taka którą można wstawic do więszej łazienki. Jeżeli chodzi o koszty z tym związane to nie sa one duże,wszystko zależy jak często korzystasz z jacuzzi.

W kwestii konkretów to sprawa wygląda następująco. Do swojego Spa będziesz potrzebował z pewnością chemii do wanien Spa, najskuteczniejszą "mieszanką" jest zastosowanie tabletek tlenu aktywnego, wkłada się je do skimmera lub do pływaka ( ważne !!! nie mogą być one wrzucone bezpośrednio do wanny ponieważ mogą spowodować odbarwienie akrylu )
koszt 85 zł + aktywator tabletek koszt około 75 zł, dodatkowo jony srebra wkładane do filtra, jak wiemy srebro pełni funkcję dezynfekującą, koszt około 130 zł, ponadto należy kupić paski do sprawdzania PH w wodzie + środek klarujący wodę ale to so niewielkie koszty 20-30 zł. Najwyższy koszt to prąd użyty do utrzymania temperatury w spa jeżeli korzystamy codziennie. Z pewnością koszt utrzymania takiej wanny wynosi kilkaset zł miesięcznie, ale nie są one też takie aby rzucić na kolana( w końcu wanny takie kupują Ci Klienci których stać na dobry produkt oraz jego utrzymanie )
Należy przede wszystkim poszukać dobrego i markowego produktu, jeżeli szukamy taniego Chińskiego Spa to raczej odradzam ponieważ występuje ciągle problem z elektroniką i trwałością dysz, chyba że mają markową elektronikę oraz inne komponenty a są również takie na rynku.
W razie dodatkowych zapytań pozostaje do dyspozycji.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Widzę że mamy na forum specjalistę od jacuzzi oraz hydromasażów. Czyli tak po krótce i jednym słowem: czy w mieszkaniu opłaca się mieć jacuzzi?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dopiero teraz doczytałem Ps. pod zdjęciem... Tu nie potrzeba nic kleić czy spawać - powinien po prostu wymienić ten zaworek na nowy...   To jest - jak przypuszczam - zaworek odcinający na wylocie z grzejnika...  
    • https://koperrt.com/products/16072304607348528752213120?utm_source=ad&utm_medium=google&utm_origin=shopline&utm_campaign=636491&utm_content=23181985177&adset_id=187535772916&utm_term=780698919071&aatid=4779585835&gad_source=2&gad_campaignid=23181985177&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5WFmWVEn9SZthO88c8_HxQVL0demJEIHMSolG6Kq14QQ2evmHAjg1RoC4UMQAvD_BwE    
    • Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...