Skocz do zawartości

Jak podświetlić fototapetę?

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Skończyłem remont pokoju i chciałbym jakoś podświetlić fototapetę(jeszcze nie położona).
Jakie oświetlenie mam wybrać takie nad fototapetą czy lepsze będzie takie pod nią, jakich lamp użyć?
Napisano
Cytat

Witam.
Skończyłem remont pokoju i chciałbym jakoś podświetlić fototapetę(jeszcze nie położona).
Jakie oświetlenie mam wybrać takie nad fototapetą czy lepsze będzie takie pod nią, jakich lamp użyć?

Podświetlić, czy oświetlić?
Jeśli podświetlić, to musisz mieć fototapetę, wydrukowaną na materiale transparentnym (plexi, szkło, poliwęglan) lub folii, którą na takie materiały naklejasz i zmontować coś w formie ramki na wysięgnikach, pozwalających umieścić tę tapetę w odległości 10 - 15 cm od ściany, za tą konstrukcją umieścić wzdłuż krawędzi konstrukcji świetlówki niedużej mocy i masz podświetlenie icon_biggrin.gif
Jeśli chcesz oświetlić, to do tego celu najlepsze będą halogenowe lampki na elastycznych, regulowalnych wysięgnikach umieszczonych np. w górnych narożnikach oklejonej ściany, skierowanych w punkty fototapety, godne podkreślenia (interesująca budowla, ciekawa roślinka, słońce, zgrabna plażowiczka icon_biggrin.gif - zależnie od motywu fototapety). Możesz użyć lampek ledowych, również dających światło w dużej mierze kierunkowe - zwróć uwagę na barwę światła, aby była najbardziej zbliżona do światła dziennego, chociaż ciekawe efekty uzyskać można doświetlając niektóre punkty obrazu kolorowymi punktami icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

I pamiętaj, żeby punkty świetlne były oddalone od fototapety. Jak będą za blisko to podświetlą wszelkie nierówności ściany i łączenia arkuszy fototapety.

Przed położeniem fototapety trzeba koniecznie tak przygotować ścianę aby nie było ŻADNYCH nierówności, jeśli ta fototapeta ma jakoś wyglądać!!! Ale faktycznie kąt padającego światła jest bardzo ważny i należy doświadczalnie ustawić lampki.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Najlepsze efekty jezeli chodzi o podswietlenie daje tapeta 3D,mozliwosci jest wiele nie sposob tu wymieniac ,zalezy co chcesz osiagnac,moze jak juz zrealizujesz jakis pomysł to zamiesc zdjecie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W artykule też są opisane konsekwencje negatywne co może się dziać w momencie kiedy ta szczelina będzie zastosowana.     Zapewne sprawa nie jest oczywista i myślę, że ten temat już powinniśmy przymknąć aby nie rozdrabniać się aż nadto. Wątek wyszedł. Nie wiem czy będą jeszcze w tym konkretnym wątku jakieś pytania. Ja spotkałem się bardziej z opinią taką jak cytowanym w artykule.   Bardziej miałbym kierunek od strony srebrnej folii zbrojonej, paroizolacyjnej od wewnątrz. Spotkałem się z opinią, że między tą folią srebrną paroizolacyjną, a płytą MDF, OSB lub GK powinien być odstęp 15-30mm, ponieważ ta folia srebrna odbija promienie cieplne do środka. Realizuje się to też podczas inwestycji standardowo? Zachowanie tej dodatkowej szczeliny jak już będę to robił na wieszakach wydaje mi się dodatkowym problemem. Jak można to najprościej zrobić?
    • Kiedy te zmiany się nasiliły/pojawiły?   Czy ma to związek z czasem wymiany drzwi balkonowych?   Kiedy budynek był ocieplany?
    • Spróbuję wybronić pomysł, o którym wspomniałem w 13 poście i powtórzyć to, co usłyszałem od praktyka z wieloletnim stażem w ociepleniach poddaszy.   Każdy rodzaj membran ma różne parametry i sprawą ważną i oczywistą jest tu paroprzepuszczalność. W artykule który podałeś jest napisane  "nie robić szczeliny" ale to dotyczy tych membran z "wysokim" poziomem paroprzepuszczalności a przecież producenci mają różne wartości swoich produktów. Warto sprawdzić jakie parametry ma membrana u Ciebie i będzie wszystko jasne. Paroprzepuszczalność membran podawana jest w g/m²/24h (w gramach na metr kwadratowy na dobę). Można też użyć współczynnika oporu dyfuzyjnego Sd, którego wartości podawane są w metrach. Im wyższa jest paroprzepuszczalność membrany, tym niższy poziom współczynnika Sd. Z tego co pamiętam, nie powinien być wyższy niż 0,04 m. Wszystko to się sprawdza kiedy membrana jest czysta i nie niezapylona a wełny mineralne pylą, i to sporo i wtedy parametry mogą się zmienić. Inna rzecz, to jeśli pod membranę położysz "wełnę mineralną skalną", to  w pewnych newralgicznych miejscach, kiedy wilgoć utrzymuje się tam dłuższy czas (okres jesień-zima-wiosna), może pojawić się pleśń.  Nie ma tego problemu, gdy zastosujesz "wełnę mineralną szklaną".   Sumując, artykuł nie jest błędny. Jeśli masz odpowiednią membranę i dodasz do tego wełnę mineralną o odpowiednich wartościach, to jeśli nie zrobisz szczeliny wentylacyjnej, to też będzie prawidłowo.   Mój post to była sugestia praktyka i jako sugestię to traktuj. Ostatecznie finalną decyzję podejmiesz sam.  
    • Już głupieję. Nie wiem czy Twoja sytuacja jest taka sama jak moja kiedy ja mam folię a Ty masz deski.   Dosłownie chwila poszukiwań:   Link: https://receptynadom.pl/miedzy-membrana-dachowa-welna-mineralna-zrobic-szczeline-wentylacyjna/#:~:text=Membrany dachowe są przepuszczalne dla,bezpośrednio%2C bez żadnej szczeliny wentylacyjnej.     Czyli rozumiem na tej stronie błędnie piszą? Czy nadal coś źle rozumiem? Zacytowany fragment chyba jest jasny.      
    • Zgadzam się, zgodnie ze sztuką  najprawdopodobniej jest postawiona konstrukcja dachowa ale ocieplenie poddasza to inna para kaloszy. Ja wspomniałem o: czyli szczelinie umiejscowionej po dolnej stronie ("poniżej") membrany dachowej a powyżej warstwy wełny. Tu podaje fotkę jak wygląda ta szczelina przed położeniem pierwszej warstwy wełny.   Na zdjęciu zamiast membrany jest deskowanie ale ale to jest bez znaczenia. Wełna od góry opiera się na sznurkowaniu i powyżej powstaje szczelina, gdzie mówiąc krótko hula powietrze i wyciąga wilgoć z wełny mineralnej.  Ta szczelina "musi" mieć otwarte na zewnątrz wlot i wylot na dole i powyżej ocieplenia.   Nie o tym pisałem. To całkiem inna wentylacja.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...