mateuszlor Napisano 2 kwietnia 2010 #1 Napisano 2 kwietnia 2010 Jak lepiej jest zrobić ogrzewanie CWU przez solary, podwójną wężownicą czy może na 2 zbiorniki (jeden do solarów, drugi do zwykłego pieca, woda wstępnie ogrzewana jest w tym pierwszym i dopiero później w drugim)?
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 #2 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Jak lepiej jest zrobić ogrzewanie CWU przez solary, podwójną wężownicą czy może na 2 zbiorniki (jeden do solarów, drugi do zwykłego pieca, woda wstępnie ogrzewana jest w tym pierwszym i dopiero później w drugim)? Ja mam zbiornik 300L. Zbiornik posiada 2 wężownice do Pieca wspomaganego kominkiem z płaszczem wodnym i drugą wężownice z glikolem od solarów.
mateuszlor Napisano 2 kwietnia 2010 Autor #3 Napisano 2 kwietnia 2010 U siebie mam już zbiornik z jedną wężownicą podłączoną do pieca, więc nie wiem czy jest sens wymieniać go na takirgo z dwoma wężownicami, czy lepiej kupić drugi zbiornik tylko do solarów.
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 #4 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat U siebie mam już zbiornik z jedną wężownicą podłączoną do pieca, więc nie wiem czy jest sens wymieniać go na takirgo z dwoma wężownicami, czy lepiej kupić drugi zbiornik tylko do solarów. Zrobiłeś już jeden błąd kupując coś nie myśląc wcześniej o tym co jeszcze możesz podpiąć. Więc nie masz już za bardzo wyboru i to co zrobisz to już twój problem bo my ci nie mamy jak pomóc. Kupujesz drugi albo kupujesz z dwoma wężownicami
mateuszlor Napisano 2 kwietnia 2010 Autor #5 Napisano 2 kwietnia 2010 Zbiornik był kupiony ok. 8 lat temu.
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 #6 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Zbiornik był kupiony ok. 8 lat temu. Dobra to inaczej podejdziemy do tego Kupuj zestaw solarów i w zestawie już będziesz miał taki zbiornik i finito
mateuszlor Napisano 2 kwietnia 2010 Autor #7 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Ja mam zbiornik 300L. Zbiornik posiada 2 wężownice do Pieca wspomaganego kominkiem z płaszczem wodnym i drugą wężownice z glikolem od solarów. A nie występuje u ciebie coś takiego, że glikol z solarów chłodzi wodę w zbiorniku?
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 #8 Napisano 2 kwietnia 2010 w ciągu dnia nie chłodzi w każdym momencie mogę wyłączyć pompkę i stoi w miejscu. W nocy jak najbardziej się chłodzi jak działa
bobu62 Napisano 2 kwietnia 2010 #9 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Jak lepiej jest zrobić ogrzewanie CWU przez solary, podwójną wężownicą czy może na 2 zbiorniki (jeden do solarów, drugi do zwykłego pieca, woda wstępnie ogrzewana jest w tym pierwszym i dopiero później w drugim)? Myślę że nie jest głupie zastosowanie dwóch zbiorników. Jesli solary nie grzeją to kocioł ogrzewa tylko jeden zbiornik . Np dwa po 150 litrów.
coolibeer Napisano 2 kwietnia 2010 #10 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Myślę że nie jest głupie zastosowanie dwóch zbiorników. Jesli solary nie grzeją to kocioł ogrzewa tylko jeden zbiornik . Np dwa po 150 litrów. Jak kto woli napisałem to już musi sam wybrać
Serwis 24 Napisano 7 kwietnia 2010 #11 Napisano 7 kwietnia 2010 Jak jest jeden zbiornik to jeśli solary nie grzeją to kocioł grzeje tylko połowę. Przy zastosowaniu dwóch zbiorników przydałaby się pompa mieszająca bo samo wpięcie w szereg nie wykorzyst w pełni możliwości solara. Jak juz w szereg i pompa to jeszcze automatyka. pozdr adam
bachus Napisano 10 kwietnia 2010 #12 Napisano 10 kwietnia 2010 Witam.coolibeer napisał: Cytat Zrobiłeś już jeden błąd kupując coś nie myśląc wcześniej o tym co jeszcze możesz podpiąć. Więc nie masz już za bardzo wyboru i to co zrobisz to już twój problem bo my ci nie mamy jak pomóc. Kupujesz drugi albo kupujesz z dwoma wężownicami A pozwolę się nie zgodzić z kolegą.Moje zdanie jest takie: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja2pozdrawiam.Witold
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się