Skocz do zawartości

Wyspa w kuchni


simon_wicz

Recommended Posts

Napisano
W moim projekcie też powoli rodzi się wyspa. Sama kuchnia jest dosyć mała - ma 10m2 ale jadalnia daje dodatkowe 16m2. W sumie jest 26m2 - i przy tej powierzchni na papierze wygląda to dosyć funkcjonalnie.
Wyspa ma być tylko blatem roboczym, cała reszta znajdzie się na przeciwległej ścianie.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
  Cytat

Na wyspę w kuchni potrzeba sporo miejsca, aby taka wyspa była funkcjonalna powinna mieć 140 cm długości, 80 szerokości, po obu stronach po 100 cm na przejście. Można oczywiście postawić mniejszą wyspę, natomiast wyspa 140 z płytą grzewczą po obu stronach powinna mieć po 40 cm blatu na odstawienie naczyń, itp. Na wyspie najlepiej umieścić strefę gotowania, zlew wysunięty na pokój i mycie garnków to nie najlepszy pomysł icon_smile.gif Na wyspie można gotować z przyjaciółmi, rozmawiać z domownikami. Wyspa może też być ewentualnie dodatkowym blatem roboczym i miejscem na szafki i nie zawierać ani zlewu ani płyty grzewczej. Jeśli nie mieści się wyspa dobrym rozwiązaniem jest też półwysep dostawiony jednym bokiem do ściany.

Projektowanie wnętrz
http://gutdesign.iportfolio.pl/

Rozwiń  



Wyspy, półwyspy, barki >> http://kuchenne.net/index.php/W-centrum-kuchni << Gotowe projekty galeria
Napisano (edytowany)
Hmm, a czy taka wyspa jest w ogóle funkcjonalna? Przy dużej kuchni może i tak. Na pewno fajnie to wygląda, ale jak jest z wygodą poruszania się po takiej kuchni? Sprawdza się w codziennym życiu? moja kuch ni i tak jest chyba zbyt mała żeby coś takiego zrobić, ale pytam z ciekawości icon_smile.gif Edytowano przez BoBudowniczy (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wyspa w kuchni jest znakomitym rozwiązaniem, ale trzeba mieć po pierwsze dużą kuchnię, a po drugie odpowiednio zrobiona instalację, jeżeli chcielibyśmy na takiej wyspie mieć kuchenkę czy tez kran. Nie jest to oczywiście problem, ale wiąże się z większymi kosztami.
Napisano
Ciekawa jestem jak to wygląda. bardzo dobry pomysł tylko chyba nie sprawdza się w małych pomieszczeniach. Czy dobór sprzętu agd musi być specjalny pod zabudowę czy mogą też być wolnostojące? Czy zależy to tylko i wyłącznie od tego jak będę miała zaprojektowaną wyspę?
Napisano
  Cytat

Witam,
Mili Państwo ja z takim pytaniem.
Czy macie może tzw. wyspę w kuchni, to jest kuchenkę na środku( lub zlew)?
Jakie wymiary minimalne powinna mieć kuchnia by zrealizować taki pomysł, i sprawnie się w niej potem poruszać?
Co lepiej mieć na wyspie, kuchenkę czy zlewozmywak?
Pozdrawiam
Łukasz

Rozwiń  


Witam
Nie mam wyspy w kuchni, ale interesuje się tym tematem. Wyspa spełni swoją rolę w dużej kuchni, połączonej z jadalnią. Ale ja bym za bardzo nie eksponowała kuchenki czy zlewu na środku kuchni. Przy kuchence i zlewie zawsze jest najwięcej bałaganu. Lepiej zrobić wyspę z blatem. Albo jak już ktoś chce mieć kuchenkę na środku to lepiej ją zasłonić od strony jadalni tzw. barkiem i można to wykorzystać - można dostawić krzesełka barowe itd.
  • 1 rok temu...
  • 6 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Albo tylko znajdował się w miejscu, obok którego uderzył piorun. Bo piorun może zabić również z dalszej odległości, to zależy od okoliczności wyładowania atmosferycznego.  A do artykułu polecam ten temat   Jak sprawdzić, czy instalacja odgromowa jest niezbędna?
    • Komentarz dodany przez Paweł: Zgadza się, uderzenie pioruna jest rzadkie, ale nie niemożliwe. Wczoraj ogłoszono śmierć Auduna Groenvolda, norweskiego olimpijczyka w narciarstwie dowolnym, który został uderzony przez piorun podczas wycieczki do domku letniskowego.
    • W Polsce każdego roku burze powodują szkody warte miliony złotych. Zniszczone urządzenia, pożary dachów i porażenia prądem to realne skutki, które dotykają nie tylko właścicieli domów na odludziu. Czy wiesz, że piorun może spalić sprzęt, nawet jeśli uderzy kilometr od twojego domu? Sprawdź, jak skutecznie i tanio zabezpieczyć dom przed burzą. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/116255-piorunochron-chroni-dom-przed-burza
    • Komentarz dodany przez inżynier Mirek: Niestety w artykule zapomniano o podstawowym zadaniu jaki ma spełniać dach - szczelność, pełna ochrona przed warunkami atmosferycznymi, przede wszystkim opadami, aby wnętrze budynku było bezpieczne. Każdy wie, że obecnie układane dachówki, blachodachówki, blacha czy inne pokrycia dachowe nie są szczelne. Zwłaszcza w narożach, koszach praktycznie nie ma szans na szczelne wykonanie pokrycia. Dlatego ważne jest aby pod tą dachówką, blachą, blachodachówką wykonać w 100% szczelną warstwę. Niestety membrany paroprzepuszczalne nie nadają się do wykonania takiej szczelnej izolacji. Mają bardzo małą odporność na promieniowanie UV, przeważnie 2-3 miesiące, a najlepsze do 6 miesięcy. To nic w porównaniu do pap czy membran bitumicznych, które mają odporność na kilka a nawet kilkanaście lat. Poza tym podczas układania takiej membrany paroprzepuszczalnej często dochodzi do naderwań, rozdarć, które ciężko załatać. A poza tym trzeba pamiętać, że każda membran jest przebijana przez setki gwoździ, którymi przybijamy kontrłaty i łaty. A każde przebicie membrany paroprzepuszczalnej gwoździem to dziura, która jest potencjalnym miejscem przecieku wody. Przy papach nie ma takiego problemu - gwóźdź przebija papę, ale bitum uszczelnia się wokół tego gwoździa i nie ma zagrożenia, że woda będzie przeciekała. A co do paroprzepuszczalności to oczywiście jest ona ważna i potrzebna, ale tylko w niektórych przypadkach. Ogólnym założeniem jest, że izolacja termiczna nie może być narażona na zawilgocenie. Skoro od strony pomieszczenia ocieplenie jest chronione folią paroizolacyjną, która ma za zadanie nie przepuszczać wilgoci, pary wodnej to izolacja termiczna jest dobrze chroniona od spodu (od strony wnętrza budynku). A od góry ? No właśnie, żadna membrana paroprzepuszczalna nie ochroni izolacji termicznej przed wilgocią a nawet wodą. Potrzebna jest szczelna izolacja, która daje 100% gwarancji szczelności. Dlatego stosowanie membrany paroprzepuszczalnej montowanej tylko na krokwiach to igranie z wilgocią. A zawilgocona izolacja termiczna to strata ciepła, bo wilgotna izolacja termiczna przepuszcza ciepło. A to kosztuje. Więc to, że deskowanie i dobra papa czy membrana bitumiczna nieco zwiększają koszt budowy, to w bardzo krótkim czasie ten koszt zostaje odrobiony przez oszczędność na ogrzewaniu. I na koniec coś, co żadna membrana paroprzepuszczalna nigdy nie wytrzyma. Chodzi o ostatnio występujące gwałtowne burze i mocne porywy wiatru. Nie ma roku abyśmy w mediach nie widzieli tragedii ludzi, którzy doświadczyli zerwania dachu. Jak wygląda zerwany dach wykonany w wersji ekonomicznej to chyba każdy widział. Zerwana dachówka, blacha, membrany paroprzepuszczalnej praktycznie nie ma, widać strzępy ocieplenia. A deszcz pada i zalewa wnętrze. Tragedia. Natomiast dach wykonany w technologi pełnego deskowania po zerwaniu dachówek, blachy pozostaje sprawny i nadal zabezpiecza wnętrze przed deszczem. Takie pełne deskowanie z dobrą papą czy membrana bitumiczną jest praktycznie drugim dachem. Czy wobec tego stać nas na ekonomiczny dach z membraną paroprzepuszczalną? Czy jednak lepiej wybrać bezpieczne rozwiązanie dachu z pełnym deskowaniem i papą lub membraną bitumiczną? Odpowiedź jest prosta. Każdy potrafi wskazać bezpieczne rozwiązanie.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...