Rafał z Katowic Napisano 10 września 2009 #1 Napisano 10 września 2009 Witam,Jestem w trakcie budowy domu, w projekcie i decyzji PNB mam szambo, jednak teraz chciałbym zamontować oczyszczalnię ścieków wraz z drenażem na własnej działce.Czy mogę to zrobić bez żadnych komplikacji formalno - prawnych, uwzględniając wszelkie normy i odległości wymagane przy budowie takiej oczyszczalniPozdrawiam,Rafał (Imielin)
acia Napisano 10 września 2009 #2 Napisano 10 września 2009 Cytat Witam,Jestem w trakcie budowy domu, w projekcie i decyzji PNB mam szambo, jednak teraz chciałbym zamontować oczyszczalnię ścieków wraz z drenażem na własnej działce.Czy mogę to zrobić bez żadnych komplikacji formalno - prawnych, uwzględniając wszelkie normy i odległości wymagane przy budowie takiej oczyszczalniPozdrawiam,Rafał (Imielin) Musisz to zgłosić, bodajże do starostwa i jeśli nie będzie w ciągu 30 dni sprzeciwu to możesz budować oczyszczalnię. Ale nie jestem na 100% pewna, bajbaga byłby bardziej kompetentny.Pozdrawiam.
Redakcja Napisano 11 września 2009 #3 Napisano 11 września 2009 Budowa oczyszczalni, jeśli jej projekt nie został zawarty w planie zagospodarowania działki wymaga oddzielnego zgłoszenia w starostwie. Do zgłoszenia należy dołączyć plan usytuowania instalacji na działce oraz projekt oczyszczalni (moze byc gotowy, dostarczony przez producenta oczyszczalni) Jeśli w ciagu 30 dni urząd nie zgłosi sprzeciwu można przystąpić do jej budowy.
shaker Napisano 30 września 2009 #4 Napisano 30 września 2009 Wiem że robią problemy jak jest w planach kanaliza albo możliwość przyłączenia do niej to odmawiają. Tak było w moim przypadku nakaz podłączenia się do kanalizacji miejskiej. Koszta podłączenia się były 2 razy wyższe od oczyszczalni nie wspomnę o eksploatacji.
pit57 Napisano 10 listopada 2010 #5 Napisano 10 listopada 2010 jak chcesz budować oczyszczalnie ścieków to tutaj link do uwarunkowań prawnych
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się