Jan_13 Napisano 14 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 14 lipca 2009 Czym się kierować dobierając kolory w salonie? Oczywiście nie chodzi mi oczywiście o gust, tylko o jakieś ogólne zasady zestawiania kolorów. Co z czym? A co nie? Link do komentarza
Mathir Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 15 lipca 2009 Polecam:https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/salon/a/530-kolory-salonu-5-wnetrzarskich-trendow Link do komentarza
KAROI Napisano 21 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 21 lipca 2009 Tu jest trochę o kolorach:http://projektywnetrz.wordpress.com/2008/0...rojekty-wnetrz/ Link do komentarza
Jan_13 Napisano 23 lipca 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 23 lipca 2009 Tym razem ja znalazłem fajną stronę o kolorach http://www.abrys.net/kolory.html Link do komentarza
Super B Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 24 lipca 2009 Mnie podoba się to rozwiązanie kolorystyczne:http://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/...y_pokoj_dziennyDzisiaj je znalazłem w necie Link do komentarza
Mathir Napisano 10 sierpnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 10 sierpnia 2009 To ja również wkleję coś fajnego http://www.wnetrza.webzine.pl/category/kolory/ Link do komentarza
majsterbieda Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 8 grudnia 2009 zobacz sobie po prostu jakieś inne salony, podpatrz konkursowe salony i zdecyduj jak będzie wyglądał Twój. pisałeś że to nie rzecz gustu, ale po co Ci modny salon skoro nie będzie Ci się podobał ? Link do komentarza
dżoana Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 8 grudnia 2009 http://www.dom.pl/kolorystyka-kolory-poszc...omieszczen.htmltu też jest w miare prosto napisane o kolorach Link do komentarza
Super B Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 9 grudnia 2009 Cytat http://www.dom.pl/kolorystyka-kolory-poszc...omieszczen.htmltu też jest w miare prosto napisane o kolorach Rozwiń Fajna stronka! Dzięki! Link do komentarza
majsterbieda Napisano 11 grudnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 11 grudnia 2009 Albo nie przejmuj się kolorem, bo można jak się okazuje powiedzieć kolorowi NIE! Salon cały w bieli może wyglądać w sumie nieźle. Na pewno elegancko, tyle że jak dla mnie jakoś trochę za zimno i tak sterylnie... Link do komentarza
vicky Napisano 17 grudnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 17 grudnia 2009 A mnie się wydaję, że to właśnie chodzi o rzecz gustu Ogólnie zasady zestawienia kolorów są takie żeby się ze soba po prostu nie gryzły i żeby dane połączenie nie raziło w oczy. cała reszta moim zdaniem to już kwestia tego co podoba się Tobie. Najlepiej podpatrz sobie w internecie na różnych stronach pomysły i może coś Ci się spodoba i będziesz chciał wykorzystać to u siebie. Link do komentarza
Mathir Napisano 18 grudnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 18 grudnia 2009 Cytat A mnie się wydaję, że to właśnie chodzi o rzecz gustu Ogólnie zasady zestawienia kolorów są takie żeby się ze soba po prostu nie gryzły i żeby dane połączenie nie raziło w oczy. cała reszta moim zdaniem to już kwestia tego co podoba się Tobie. Najlepiej podpatrz sobie w internecie na różnych stronach pomysły i może coś Ci się spodoba i będziesz chciał wykorzystać to u siebie. Rozwiń W sumie... samo sedno Czyli warto znać zasady, ale kierować trzeba się własnym gustem. Link do komentarza
cegła Napisano 5 stycznia 2010 Udostępnij #13 Napisano 5 stycznia 2010 jeśli chodzi o wybór kolorów w salonie to chyba najlepiej jest pooglądać inne salony. Ale moim zdaniem decydując się na kolory w salonie chyba najważniejsze jest to, jakie kolory lubisz a drugą ważną kwestią z której strony masz pokój, bo kolory muszą być odpowiednio dobrane, żeby w pokoju nie było zbyt ciemno w ciągu dnia i dlatego uważam, że do salonu dobre będą jasne i ciepłe kolory:) Link do komentarza
Mathir Napisano 6 stycznia 2010 Udostępnij #14 Napisano 6 stycznia 2010 Fajnie, że ten temat wrócił Link do komentarza
Jolka3 Napisano 7 stycznia 2010 Udostępnij #15 Napisano 7 stycznia 2010 Tak, podpatrywanie fajnych wzorów u innych to dobry sposób Link do komentarza
cegła Napisano 14 stycznia 2010 Udostępnij #16 Napisano 14 stycznia 2010 tak podpatrywanie wzorów u innych jest dobrym sposobem, żeby dobrać kolor ścian, i w ogóle urządzić salon. innym dobrym sposobem jest poszukiwanie inspiracji w czasopismach, albo w internecie;) Link do komentarza
Super B Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #17 Napisano 15 stycznia 2010 Dla mnie to co w czasopismach jest często zbyt ekstrawaganckie. Ale macie rację spojrzeć nie zawadzi. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #18 Napisano 17 stycznia 2010 Cytat Dla mnie to co w czasopismach jest często zbyt ekstrawaganckie. Ale macie rację spojrzeć nie zawadzi. Rozwiń Dokładnie! Takie oglądanie zdjęć trzeba potraktować jako punkt wyjścia, a nie jako ściągawkę Link do komentarza
klarysa Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #19 Napisano 18 stycznia 2010 Zgadzam się- nie powinno się kopiować gotowych rozwiązań( chociaż przyznaję,że mi się to jeszcze czasami zdarza:)) Ja lubię zaglądać na dekoria.pl, bardzo podobają mi się ich aranżacje i stosunkowo łatwo je zaadaptować Link do komentarza
Lola00 Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 13 kwietnia 2010 Mój faworyt to zielony do salonu! Link do komentarza
jętka Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 13 kwietnia 2010 Cytat Mój faworyt to zielony do salonu! Rozwiń Mój też i to w całym domu. W połączeniu z bielą i jasnym drewnem. A zieleń jak najbardziej nawiązująca do natury - czyli trawiasta Link do komentarza
Supersaxo Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 13 kwietnia 2010 zielone dodatki- owszem ale do scian to jakos nie moge sie przekonac... (moze ewentualnie w lazience albo pokoju dla dziecka ale na pewno nie w salonie ) Link do komentarza
edwl Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat zielone dodatki- owszem ale do scian to jakos nie moge sie przekonac... (moze ewentualnie w lazience albo pokoju dla dziecka ale na pewno nie w salonie ) Rozwiń Jak już ktoś napisał na tym forum... O gustach się nie dyskutuje. Tylko przyjmuje je do wiadomości Ja przyjmuję z uwagą zarówno upodobania jętki jak i Supersaxo. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 15 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 15 kwietnia 2010 ja podbnie jak Supersaxo niespecjalnie gustuję w zielonym. Ale moja siostra ma zieloną sypialnię z jasnymi sosnowymi meblami i wygląda to ciepło i całkiem fajnie. NIemniej salon napewno nie. Link do komentarza
edwl Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 16 kwietnia 2010 Ale taki oliwkowozielony... ja bym jednak zaryzykował Link do komentarza
majka_87 Napisano 17 września 2010 Udostępnij #26 Napisano 17 września 2010 Czym się kierować? Hmm... Po pierwsze własnymi odczuciami. Salon (obok kuchni;) )jest pomieszczeniem, w którym najczęściej przebywamy. Szkoda, by kolor w nim zastosowany męczył nas czy po jakimś czasie się znudził. Tak więc - poszukaj tego, co Ci się podoba!Dwa - powinien zwracać wrażenie przytulnego i przestronnego. Mocne i odważne kolory tak, ale tylko w dużych pomieszczeniach lub w małych ilościach! Poza tym styl salonu - kolor musi go współtworzyć.Trzy - nie od dziś wiadomo o wpływie kolorów na nasze samopoczucie. Warto zdawać sobie z tego sprawę i już zawczasu kształtować nasz przyszły nastrój. Więcej na ten temat w artykule http://www.koloriwnetrze.pl/artykuly/actio...oc-kolorow.htmlEkspert serwisu: http://www.koloriwnetrze.pl/ Link do komentarza
Para Paints Napisano 23 września 2010 Udostępnij #27 Napisano 23 września 2010 Witam,Wybierając farby do salonu warto postawić na barwy nastrajające nas optymistycznie, to znaczy jasne, pastelowe. Zestawienie zbyt wielu krzykliwych kolorów może wprowadzić do pokoju poczucie chaosu. Aby go uniknąć, można zastosować kompromisowe rozwiązanie, na delikatnym, jasnym tle umieścić dodatki w postaci bardziej pikantnych, jaskrawych szczegółów. Ponad to w niewielkich pomieszczeniach chłodne, pastelowe kolory ścian wprowadzą wrażenie otwartości.Osoby, które dobrze czują się w ciemnych kolorach, mogą je oczywiście stosować, ale na większych przestrzeniach. Tak urządzone wnętrze nabierze odmiennego klimatu, na przykład klubowego czy industrialnego.Poza tym - kolor kolorowi nie jest równy. Różne odcienie tego samego koloru inaczej będą wyglądać w nasłonecznionym salonie, a inaczej w pokoju z oknami wychodzącymi na północ. Dlatego kolory należy dobierać przy świetle dziennym, a przed ostateczną decyzją warto zrobić na ścianie kilka próbek w wybranych odcieniach.Mariusz Kaperczak Link do komentarza
Tikkurila Napisano 24 września 2010 Udostępnij #28 Napisano 24 września 2010 Aranżacje...Zielenią - salon zyska świeżość jeśli połączymy butelkową zieleń ścian ? doskonałe tło dla czarno-białych fotografii ? z białymi meblami, jasną podłogą i dodatkami w innych tonacjach koloru nadziei.Amarantem - dobrym sąsiedztwem dla tej barwy jest m.in. biel - przytulna kanapa, utrzymana w tej tonacji, zachęci do odpoczynku, stanie się centralnym elementem wnętrza i podkreśli mocny kolor ściany. Amarant można powtórzyć w dodatkach - intensywny róż stolika o nietypowej formie sprawi, że mieszkanie będzie wyglądać elegancko. Propozycją dla osób, które lubią eksperymenty i cenią nowatorstwo, jest połączenie amarantowego z głęboką czernią mebli oraz srebrzystym grafitem dodatków rozświetlających pomieszczenie. Uzyskamy w ten sposób zmysłowe wnętrze. Natomiast pogodny klimat mieszkania stworzymy używając dużo bieli w postaci mebli, obok amarantowych ścian, w połączeniu z ciepłym pomarańczem i czernią elementów dekoracji.Indygo - nietuzinkowym pomysłem wystroju, np. salonu, będzie zestawienie indygo z pomarańczową lub czerwoną barwą w elementach wykończenia.Fioletem - sprawdzi się połączenie fioletu z zielenią oraz nieco bardziej kojące i eleganckie pastelowe wersje tego koloru, np. lawendowy czy liliowy, zestawione np. z drobnymi dodatkami w kolorze gorzkiej czekolady, które stanowią doskonałe tło dla ciemnych mebli.Amarant, zieleń, indygo i wiele innych modnych barw o różnym stopniu nasycenia, znajdziemy w bogatej ofercie kolorystycznej farby Optiva Matt [5] marki Tikkurila. Optiva Matt [5] jest lateksową farbą akrylową o matowym wykończeniu. Farba nie kapie podczas aplikacji, łatwo się rozprowadza i szybko schnie. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną zaletę - farba dobrze kryje - ta cecha ma istotne znaczenie w przypadku malowania ścian na wyrazisty kolor. Ponadto, wysoka jakość Optivy Matt [5] sprawia, że przypadkowe zabrudzenia mogą być łatwo wyczyszczone przy pomocy zwykłej wilgotnej szmatki, a ściany pokoju na długo zachowują świeży wygląd. Farba posiada rekomendację Polaskieto Towarzystwa Alergologicznego.Optiva Matt [5]Stopień połysku: matKolorystyka: biały + paleta barw Tikkurila, NCS, RALWydajność: do 16 m2 z 1 litra przy jednokrotnym malowaniuOpakowanie: 0,9 l; 2,7 l; 9 l; 18 lCena: 28,97 zł / 0,9 l (baza A)Czas schnięcia: ok. 2 h Gdzie kupić? http://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/...s&hid=1.1.7 Link do komentarza
Mathir Napisano 5 października 2010 Udostępnij #29 Napisano 5 października 2010 Dzięki! Link do komentarza
Klaudai Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #30 Napisano 28 grudnia 2010 Cytat Czym się kierować dobierając kolory w salonie? Oczywiście nie chodzi mi oczywiście o gust, tylko o jakieś ogólne zasady zestawiania kolorów. Co z czym? A co nie? Rozwiń Tutaj znajdziesz dużo ciekawych propozycji:Domy w stylu Link do komentarza
edwl Napisano 10 stycznia 2011 Udostępnij #31 Napisano 10 stycznia 2011 Cytat Tutaj znajdziesz dużo ciekawych propozycji:Domy w stylu Rozwiń Faktycznie fajne miejsce w sieci. Również bardzo polecam! Link do komentarza
dekoratorka Napisano 22 września 2011 Udostępnij #32 Napisano 22 września 2011 Ja jestem zdecydowanie za jasnymi, stonowanymi barwami w salonie - kremy, brązy, kolory ziemi itp. Bardzo podobają mi się też salony czarno-białe - tzn. i ściany i reszta w tych kolorach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się