Skocz do zawartości

Panele w kuchni


Recommended Posts

Napisano
To tekst z BD:

Klasa użyteczności paneli określa ich przeznaczenie zależnie od natężenia ruchu w pomieszczeniu, w którym będą układane.
Jest 6 klas:

21, 22, 23 – dla pomieszczeń mieszkalnych, 31, 32, 33 – dla pomieszczeń użyteczności publicznej. Druga cyfra 1, 2 i 3 oznacza intensywność użytkowania odpowiednio – niską, średnią i wysoką.
Klasa użyteczności paneli Panele oznaczone poniższymi klasami najlepiej nadają się do:

* 21 – sypialni, gabinetu, pokoju gościnnego;
* 22 – salonu, jadalni, pokoju dziecięcego;
* 23 – korytarza, kuchni, salonu.

Klasa ścieralności paneli laminowanych

Określa ich odporność na ścieranie. Jest 5 klas (wg normy EN 13329) oznaczonych literami AC i cyfrą od 1 do 5: od bardzo słabej do bardzo wysokiej – dla paneli przeznaczonych do pomieszczeń mieszkalnych i użyteczności publicznej.

* AC1 – bardzo słaba - sypialnia, pokój gościnny
* AC2 – słaba – gabinet, jadalnia,
* AC3 – dobra – salon, pokój dziecięcy
* AC4 – wysoka -przedpokój, hol, kuchnia, pokój dziecięcy, biuro
* AC5 – bardzo wysoka - przedpokój, kuchnia, biuro

EPLF – European Producers of Laminate Flooring EPLF – European Producers of Laminate Flooring – Europejskie Stowarzyszenie Producentów Podłóg z Paneli Laminowanych – producent paneli jest członkiem tego stowarzyszenia lub jest przez nie polecany.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Oj nie nie, po prostu podobał mi się Twój zwrot "panel "udający" trawertyn", icon_smile.gif a że taka wykładzina naprawdę jest, to myślę o zakupie na taras. Moi sąsiedzi tak mają i prawie im zazdroszczę icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

A ja nie polecam jednak paneli do kuchni. Odnoszę wrażenie, że płytki zachowują się lepiej. To oczywiście skrajnie subiektywne stanowisko... ale moje icon_smile.gif

Rozwiń  

Ja też chyba wolałabym płytki, ale teraz są takie panele odporne na wilgoć i ścieranie, ze coraz więcej ludzi się na nie decyduje.
Napisano
  Cytat

Ja też chyba wolałabym płytki, ale teraz są takie panele odporne na wilgoć i ścieranie, ze coraz więcej ludzi się na nie decyduje.

Rozwiń  


Jeżeli kuchnia służy do przygotowywania śniadań i kolacji, a nie do codziennego gotowania obiadów to można się pokusić o panele.
Mam sposobność obserwować panele w kuchni i nigdy bym ich we własnej nie położyła. Po dwóch latach intensywnej eksploatacji są w fatalnym stanie. Powyginane brzegi, porysowane, poplamione i ogólnie przedstawiają żałosny wygląd.
Napisano
A czy to były panele o odpowiedniej wytrzymałości? Wydaje mi się, że takie zniszczenia już po dwóch latach... to groza! Też mam okazję obserwować (za dużo powiedziane, po prostu ostatnio oglądałem) panele w kuchni. Po dłuższym okresie czasu (prawie 4 lata) wyglądają lepiej niż to co opisane zostało przez cyma2704. A pani domu naprawdę lubi gotować icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 5 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Różnie bywa z tymi panelami, dużo zależy np od modelu.
Mam w kuchni panele imitujące kamień z Komfortu dokładnie te..jestem absolutnie oczarowana i zadowolona. Szybko się myją i nie widać brudu;) są lekko chropowate, prawie nie widać łączeń. wygladaja jak prawdziwy kamień
Brak obrazka

Natomiast w przedpokoju umaniły mi się panele podobne do płytek z Kronopolu..i jestem totalnie niezadowolona, efekt beznadziejny;/ Cholernie cieżko je umyć (o tysiąc razy gorzej niz płytki prawdziwe);/ są dziwnie śliskie,jak plastikowe;/ lipa..wiec ciesze sie ze to bardzo mala powierzchnia bo cena za m2 jest duza jak za taki bajer;/
to te: Brak obrazka

wiec panele tak ale ceglane nie plytkowe;)
Napisano
Witam

A ja zamiast paneli polecałabym płytki marmurowe bądż granitowe z kamienia indyjskiego bądż chińskiego. Doskonale prezentują się w kuchni i nie tylko .Przy tym dostępne są w niewygórowanych cenach.
Warto zajrzeć na stronę
www.kemizo.pl
lub na aukcje allegro.pl
http://allegro.pl/plytki-granitowe-black-g...1194327596.html
http://allegro.pl/plytki-marmurowe-rain-fo...1201281018.html
http://allegro.pl/plytki-granitowe-kashmir...1204114604.html

Pozdrawiam
Sandra Korsak
Napisano (edytowany)
Sam pomysł układania marmuru w kuchni jest nieporozumieniem.

Po pierwsze - zarysować go można np upadająca szklanką, okruchami pod butem, twardym obuwiem, piaskiem (kwarcem - twardość 6 w skali Mohsa, podczas gdy marmur ma 3-3,5) a wydając tyle kasy (wcale nie mało za m2 bo szybko licząc wymiar płytki wychodzi około 200 PLN) nie możemy narażać się na dodatkowe koszty. Nie poruszam tematu GATUNKU I bo to odrębny temat do dyskusji icon_smile.gif
Po drugie - widać wszelkie przebarwienia i bez wcześniejszej impregnacji nie ma sensu narażać Pani domu na skołatane nerwy. O przebarwienia w kuchni nie trudno: kawa, soki owocowe, soki z warzyw (np. buraki), ocet, herbaty, oleje roślinne, tłuszcze z patelni, pomidory i tak mogę w nieskończoność.
Proszę sprawdzić - sok z wiśni na białym marmurze i wycieczka do apteki po relanium:)

Granit natomiast - OK tu się zgodzę - twardszy 2 razy od marmuru bo aż 6-7 czyli może deko więcej od kwarcu (piasku) i odporny na wszelkie zło środowiska.

Płytki popularne w kuchni: czyli okładzina ceramiczna ma od 6 w górę wg Mohsa a o ile taniej (zakładając, ze to nie Bóg wie jakie produkty z Hiszpanii etc.)

Generalnie apeluję o więcej obiektywnych informacji a nie o żywą reklamę i zdawkowe informacje, które mamią oko/ucho, bo jak ktoś usłyszy słowo marmur to zaraz myśli, że jest na jednej z wysp greckich, gdzie nawet podjazdy do garażu są z marmuru. Tyle, że tam to taki popularny surowiec, że o niczym innym nikt nie pomyśli.icon_smile.gif

Reasumując - wkroczyliśmy w taki etap rozwoju gospodarczego, że możemy wybierać do woli, ale trzeba nam dać argumenty, które nie kończą się na linkach z portalu aukcyjnego:)

Pozdrawiam Edytowano przez gites (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
    • Dzień dobry, Robię generalny remont na poddaszu 22 letniego domu parterowego o powierzchni poddasza 140mkw po podłodze, dachu wielospadowym ze słupami i dachówką betonową na 390mkw. W związku z tym usunąłem wylewkę i styropian i chce upewnic sie ze nie bede musial kuć nowej. Generalnie mimo braku dykatacji na takiej powierzchni strop wygląda dobrze poza jednym fragmentem jak na zdjęciu. Wydaje mi się, że to jakoś wzmacniano przed pierwszą wylewką? Co to jest? Widzę że i tak pęknięcie poszło i zrobiło się takie U. Czy tam coś trzeba dodatkowo wzmacniać? Niby stoi 20 lat dom, ale będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki i nowe ścianki GK, meble, płytki zamiast paneli, więc trochę wagi dojdzie. Ponadto zauważyłem że ktoś beztrosko sobie wykuł wzmocnienie stropu i tak zostawił. Teraz mam szanse to jakoś wzmocnić bo prętów nie przeciął a naprężenia tam będą ściskające. Czym to uzupełnić? Gotowa masa naprawcza wymieszana z kamieniami? To jest aż 5cm głębokie. Nie sypie się, trzeba gruntować? Poza tym w narożnikach domu widzę pęknięcia po przekątnej. Chyba mniej niebezpieczne, ale czy na pewno? Szkoda, że nie pomyśleli o dylatacji!
    • Od dołu folia paroizolacyjna bezpośrednio pod płyty g-k, chociaż jeżeli zaraz nad nimi jest OSB to i tak para wodna zbytnio przez nią nie przejdzie. Bardziej mnie zastanawia całość od góry, bo skuteczność wentylacji przestrzeni z wełną będzie bardzo słaba, gdy zostawimy 2 cm poziomej szczeliny pomiędzy wełną i płytą OSB, płyty też rozsuniemy po 2 m. Bezpieczniej byłoby od góry ułożyć deski i pomiędzy nimi zrobić odstępy po 2 cm. Płyty to jest jednak duża ciągłą powierzchnia. 
    • Po pierwsze, skoro to podłoga na legarach to jak wygląda sprawa z konstrukcją i izolacją tej podłogi? Ile tam jest lub będzie izolacji? Czy rurki mają być zalane w warstwie jastrychu? Po drugie, skoro w tej łazience jest dość chłodno to czym jest teraz ogrzewana? Jakimś grzejnikiem? Na ile gorąca woda do niego trafia? Wtedy będzie można ocenić jaką ma moc. Po trzecie, mam nadzieję, że podłogówka ma tu uzupełniać ogrzewanie grzejnikiem, nie je całkowicie zastąpić? Bo prawdopodobnie w takiej słabo izolowanej łazience nie będzie w stanie tego zrobić. Ta łazienka jest mała, powierzchni z podłogówką będzie tam więc ok. 1,5 m2. Nawet naprawdę mocno grzejąca podłoga (jak na podłogówkę) nie odda więc do pomieszczenia więcej jak ok. 200-300 W mocy. To mało, jako jedyne źródło ciepła się nie sprawdzi. Przy okazji, dlaczego nie zaplanowano ogrzewania pod prysznicem? Po czwarte, nie wiem czy warto w takiej łazience męczyć się z robieniem wodnej podłogówki. Efekt ciepłej podłogi z powodzeniem zapewniłaby tam elektryczna mata pod płytkami. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...