Historia edycji
Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Nie wiem skąd takie dane, ale i tak mam je w nosie, bo w realu u mnie na wsi istnieją instalacje wody prowadzone po podwórkach do budynków gospodarczych (rury nieizolowane termicznie), układane na głębokości ok. 1 metra. Mój wujek (jako prezes Kółka Rolniczego), innowator i postępowiec, miał takową jako pierwszy we wsi i działa ona nadal. Jak wspomniałem, zamarzła w końcówce lat 60-tych, potem nigdy. Przypominam, że wschód i południe to właśnie u mnie.
-
A co mówi projekt techniczny? Jakie i czego te nadproża strunobetonowe? Czy dom będzie dodatkowo izolowany cieplnie, od zewnątrz, od wewnątrz?
-
Odkop dookoła studzienkę 25-30cm od kręgów, na głębokość 50-60cm zasyp przestrzeń keramzytem, a od strony ziemi wyłóż w pionie folię kubełkową. Właz zaizoluj od spodu, masz w nim tam żebra-przestrzenie wypełnij je, daj nawet grubiej, pianą PUR natrysk. IZOPLUS poliuretanowa izolacja termiczna w sprayu, zamkniętokomórkowa piana PUR do ociepleń. To powinno wystarczyć, chyba że wrócą mrozy z XX wieku, wtedy rzucisz na wierzch kilka worków słomy.
-
Ostatni raz ziemia na głębokość poniżej 1 m zamarzła bodajże w 1968 roku.
-
Zgodnie z obowiązującą mapą stref przemarzania w Polsce (opartą na normie PN-81/B-03020), Kraków i cała Małopolska znajdują się w II strefie przemarzania, gdzie maksymalna głębokość przemarzania wynosi około 1,0–1,1 m.
-
-
Popularne tematy