Skocz do zawartości

Ocieplenie kontenerow

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów
I ja zabrałem się za budowę swojego domu jednak w trochę nietypowy sposób.
Zainspirowany kontenerowym osiedlem w Londynie i akademikiem w Amsterdamie
postanowiłem stworzyć coś na ten wzór. Zamówiłem już 3 kontenery morskie 12mx2,5m
które później przerobie i połączę w jeden budynek. I teraz pytanie do kogoś kto zna
się na ocieplaniu. Czym najlepiej ocieplić takie kontenery?
Zastanawiałem się aby w miejsce blachy, czyli ścian obecnego kontenera powstawiać
plyte warstwa 10cm i całość jeszcze docieplić z zewnatrz styropianem tzw metoda lekka sucha.
Czy jest to dobry pomysł czy możne lepiej jakas inna metodę zastosować?
Wiem, ze co niektórzy pewnie pokaja się w tym momencie w głowę ze w naszym klimacie
coś takiego i ze ogólnie zwariowałem, ale naprawdę widziałem cale wielkie bloki w Amsterdamie z
takich kontenerów a klimaty mamy podobne także u nas tez powinno się sprawdzić.
dzięki za pomoc
pozdrawiam
Cytat

Witam wszystkich forumowiczów
I ja zabrałem się za budowę swojego domu jednak w trochę nietypowy sposób.
Zainspirowany kontenerowym osiedlem w Londynie i akademikiem w Amsterdamie
postanowiłem stworzyć coś na ten wzór. Zamówiłem już 3 kontenery morskie 12mx2,5m
które później przerobie i połączę w jeden budynek. I teraz pytanie do kogoś kto zna
się na ocieplaniu. Czym najlepiej ocieplić takie kontenery?
Zastanawiałem się aby w miejsce blachy, czyli ścian obecnego kontenera powstawiać
plyte warstwa 10cm i całość jeszcze docieplić z zewnatrz styropianem tzw metoda lekka sucha.
Czy jest to dobry pomysł czy możne lepiej jakas inna metodę zastosować?
Wiem, ze co niektórzy pewnie pokaja się w tym momencie w głowę ze w naszym klimacie
coś takiego i ze ogólnie zwariowałem, ale naprawdę widziałem cale wielkie bloki w Amsterdamie z
takich kontenerów a klimaty mamy podobne także u nas tez powinno się sprawdzić.
dzięki za pomoc
pozdrawiam

Myślę że to dobry pomysł - styropian na klej z pistoletu <taka zielonkawa piana montażowa> klej siatka klej i ewentualnie elewacja .Nie zapomnij o dobrej wentylacji w środku icon_smile.gif
  • 5 miesiące temu...
Cytat

Myślę, że zamiast wycinać wystarczy tylko ocieplić. Ja mam podobny pomysł tylko jest jeden problem.Jak uzyskać pozwolenie budowlane, czyli skąd projekt ja takiego nie znalazłem. Jeśli to możliwe to proszę o pomoc.
Andrzej

Wycinanie byłoby bez sensu. Blacha trapezowa ścian stanowi usztywnienie całej konstrukcji kontenera.
Kontener można potraktować jako element konstrukcji budynku. Do zaprojektowania pozostaje cała reszta: fundamenty, dach, izolacja termiczna przegród zewnętrznych, dobór okien i drzwi, instalacje wody zimnej i ciepłej, kanalizacji, ogrzewania, elektryczna, wentylcji, projekt zagospodarowania terenu.
Całość musi spełniać wymogi określone w decyzji o warunkach zabudowy terenu lub w planie zagospodarowania przestrzennego.
Po prostu potrzebny jest potrzebny jest projekt indywidualny sporządzony przez osoby posiadajace odpowiednie uprawnienia.
  • 5 lata temu...

Dzień dobry.
Wiem, że temat dość stary, ale może ktoś jeszcze ma takie plany/ marzenia- budowa domu z kontenerów.
Otóż mam taką sprawę/propozycję- jestem architektem i właśnie pracuję nad rozszerzeniem swojej działalności projektowej o projekty oparte na kontenerach morskich. Czyli budownictwo modułowe- kilka/ kilkanaście wariantów. Byłyby to budynki odważne, nowoczesne i tzw. designerskie- nic podobnego do budynków zaplecza budowy, itp.
Chętnie nawiążę współpracę z potencjalnymi Inwestorami w celu wykonania projektów "pilotażowych", które mogłabym użyć do celów marketingowych.
Ceny byłyby preferencyjne.
Pozdrawiam,
Ola, architekt
info@babaka.pl
ale sobie wybrałem miejsce do mieszkania. Ale gratuluje pomysłu. W miejscu mojej poprzedniej pracy takie kontenery były postawione na ziemi i nie były w środku niczym ocieplone i w zimie to była masakra. Nikt nie chciał tam iść coś szukać bo zawsze było mega zimno. A w mojej nowej pracy mamy taki kontener i jest on od środka ocieplony zwykłym styropianem. I jest ciepło. W lato było mega ciepło. Zimy jeszcze nie miałem okazji pracować w tym ocieplonym kontenerze.
  • 1 rok temu...
Hardkorowo podszedłeś do sprawy. Zamieszkałeś w tym swoim blaszanym domku? Ja używam takiego kontenera w pracy. Ociepliłem styropianem i pianką. Grzeję się za pomocą Infrapaneli. Jest to bezpieczne rozwiązanie i idealnie sprawdza się w małym pomieszczeniu, bo nie zajmuje cennego miejsca. A na jakie ogrzewanie Ty się zdecydowałeś?
  • 3 lata temu...
  • 5 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Może by tak na wyjściu magistralnym u dostawcy zainstalować odpowiednie urządzenia mierzące kaloryczność, pozostające pod nadzorem Urzędu Miar? To by rozwiązało problem.
    • Witam, serdecznie, sklep.grupamagnum.eu to hurtownia z materiałami do ciepłego, szczelnego montażu okien.   Nasza hurtownia wyróżnia się tym, że nie tylko dostarczamy produkty, ale również oferujemy kompleksowe wsparcie: doradztwo techniczne, pomoc w doborze materiałów, a także szkolenia. Wiemy, jak ważna jest efektywność i wygoda w prowadzeniu biznesu, dlatego stworzyliśmy platformę, która działa 24/7, jest intuicyjna i w pełni zautomatyzowana. Jeśli szukasz partnera, który może ułatwić Ci pracę, zapraszam do rejestracji na naszej stronie: https://sklep.grupamagnum.eu. Po rejestracji otrzymasz dostęp do hurtowych cen, rabatów oraz narzędzi, takich jak kalkulatory doboru materiałów, które pomogą Ci szybko i sprawnie realizować zamówienia. Co nas wyróżnia  - Ponad 3000 pozytywnych opinii od klientów, którzy doceniają nasze produkty i wsparcie. - Dostęp do doradców technicznych – zawsze możesz liczyć na naszą pomoc. - Platforma dostępna 24/7 – zamawiaj, kiedy chcesz, bez ograniczeń czasowych. Jeśli chciałbyś poznać naszą ofertę bliżej, chętnie odpowiem na wszystkie pytania i pomogę w rejestracji. Wierzymy, że współpraca z nami może przynieść Ci realne korzyści – oszczędność czasu, wygodę i dostęp do wysokiej jakości materiałów. Zarejestruj Konto https://sklep.grupamagnum.eu/zarejestruj Po rejestracji skontaktuj się ze mną a otrzymasz rabat na pierwsze zakupy 
    • Komentarz dodany przez andrzej lewandowski: Witam, u mnie to samo. Wiem ze jakosc gazu w zimie jest celowo zanizana bo mam przegląd zuzycia z poprzednich lat. 7 lat temu zmieniłem piec i zacząłem analizować zuzycie. W tym roku juz na prawde jest tragedia, zuzycie za grudzień jest wieksze niz w zeszłym roku o nie spełna 30%. Żeby nie byc gołosłownym ten sam piec, ta sama temperatura 21,5 stopnia, żadnych zmian. A jak widzielismy zima nas oszczedzała w tym roku, zużycie w 2023 grudzień 3350kwh, zużycie 2024 grudzień 4307kwh. Nadmienie jeszcze że spodziewałem sie dużo mniejszego rachunku bo cale świeta paliłem w kominku i piec gazowy pogrzewał tylko wodę użytkową. Proszę mi wyjaśnic czy jest inne wytłumaczenie jak niska jakość gazu ?
    • Nie wiem, w czym widzisz problem   Płyty budowlane są nie tylko "nośnikiem" ewentualnych płytek, ale przede wszystkim termoizolacją, zatem kleić należy dla zachowania szczelności... Same płytki są "dziurawe" dla przepływu ciepła...
    • Nie bardzo widzę sens takiego docieplania ścian od środka we wnęce okiennej. Okno powinno mieć ocieplenie od zewnątrz, zachodzące lekko na ościeżnicę. Ale skoro już koniecznie chce się czymś docieplać wnękę również od wewnątrz, to przy tak cienkiej warstwie trzeba użyć materiału o bardzo dobrej izolacyjności. XPS będzie tu wyraźnie lepszy niż Purenit. Współczynnik lambda Purenitu to nieco ponad 0,08 W/(m·K), natomiast XPS nieco ponad 0,03. Można użyć gotowych płyt z XPS przeznaczonych np. do zabudowy wanien. Są wtedy fabrycznie pokryte welonem szklanym.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...