Pomocnik Napisano 22 stycznia 2009 #1 Napisano 22 stycznia 2009 Oczyszczalnie gruntowo-korzeniowe (inaczej hydrobotaniczne) buduje się w Polsce od ponad dwudziestu lat. Są najbardziej proekologiczną metodą oczyszczania ścieków. Stanowią zarazem skuteczny sposób ich utylizacji dla wsi, małych osiedli i prywatnych domów. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/69-oczyszczalnie-gruntowo-korzeniowe
Gość Adam Napisano 18 kwietnia 2009 #2 Napisano 18 kwietnia 2009 Bardzo spodobał mi się ten pomysł, może budując kiedyś dom, pomyślę o takiej ekologicznej metodzie oczyszczania :)
Adam123 Napisano 30 sierpnia 2009 #3 Napisano 30 sierpnia 2009 Cytat <strong>Oczyszczalnie gruntowo-korzeniowe (inaczej hydrobotaniczne) buduje się w Polsce od ponad dwudziestu lat. Są najbardziej proekologiczną metodą oczyszczania ścieków. Stanowią zarazem skuteczny sposób ich utylizacji dla wsi, małych osiedli i prywatnych domów.</strong><strong>Pełna treść pod adresem:</strong>https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/wellness jestem za takimi wynalazkami ale!co na to prawo? czy jest to legalne ?
Gość MCC Napisano 20 września 2009 #4 Napisano 20 września 2009 Tak, jest to legalne i w wielu miejscach porzadane!
Gość Vafel Napisano 13 października 2009 #5 Napisano 13 października 2009 Czy mając normalne szambo (jednokomorowe) można przerobić je na taką oczyszczalnie (tzn. czy np. szambo można wykorzystać jako osadnik i dorobić do niego tylko to poletko z trzciną)?
Gość ekoprom Napisano 5 lutego 2010 #6 Napisano 5 lutego 2010 "Czy mając normalne szambo (jednokomorowe) można przerobić je na taką oczyszczalnie (tzn. czy np. szambo można wykorzystać jako osadnik i dorobić do niego tylko to poletko z trzciną)?" nie polecam takiego rozwiązania gdyż takie szambo najprawdopodobniej nie jest szczelne, nie ma właściwej pojemności, nie odseparuje w wystarczający sposób części stałych. Istnieje ryzyko kolmatacji(zapchania ) filtru żwirowo-roslinnego, zagniwania scieków w osadniku i wydostawania się z niego bardzo brzydkim zapachów.
ekofil Napisano 19 lutego 2010 #7 Napisano 19 lutego 2010 Cytat Czy mając normalne szambo (jednokomorowe) można przerobić je na taką oczyszczalnię (tzn. czy np. szambo można wykorzystać jako osadnik i dorobić do niego tylko to poletko z trzciną)? Jednokomorowe szambo może nam czasem słuzyć jako osadnik wstępny gdy jego wielkość nie przekracza w znacznym stopniu 3-dobowej pojemności wytwarzanych ścieków, przed poletkiem trzcinowym proponuję wówczas zainstalować w zależności od ilości wytwarzanych ścieków zbiornik od równej do 2-krotnie mniejszej pojemności do usuniecia zawiesin i stosując na jego wylocie filtr lamellowy mozemy z powodzeniem zainstalować filtr trzcinowy. Piotr Rosa
Gość Mateusz Gliwice Napisano 27 stycznia 2014 #8 Napisano 27 stycznia 2014 Ja mam oczyszczalnię od 2 lat i oszczędność w stosunku do utrzymania szamba jest niesamowicie nieporównywalna i opłacalna.
Gość MCC Napisano 20 marca 2015 #9 Napisano 20 marca 2015 Mam oczyszczalnie korzeniowa juz ponad 4 lata. Nie zmienilbym jej na inna - bezobslugowa w zasadzie (chociaz kosze trzcine bo zaobserwowalem, ze jesli zostanie to ta w nastepnym roku jest slabsza) a do tego wytwarza w okolo super mikroklimat - wyraznie widac to na trawie. Po rozrosnieciu sie trzciny (1 rok - a w zasadzie sezon) nie wydobywaja sie z niej nieprzyjemne zapachy. Jedynie w pierwszym sezonie w zimie scieki potrafily zamarznac i plynac po powierzchni. W tym roku planuje troche ja wypielic bo rosliny, ktore staruja wegetacje wczesniej potrafia sie tam jakos zadomowic.
Draagon Napisano 20 marca 2015 #10 Napisano 20 marca 2015 No to dajcie jakieś namiary i ceny - bo jedyna firma to jak widze w Gdyni..
Gość slawo Napisano 22 kwietnia 2015 #11 Napisano 22 kwietnia 2015 potrzebuję kontaktu do użytkownika takiej oczyszczalni oraz firmy wykonawczej
Gość asia Napisano 9 maja 2015 #12 Napisano 9 maja 2015 potrzebuję namiaru na firmę wykonawczą najlepiej z woj.warmińsko-mazurskiego, MCC kto ci, ją robił i jaki był jej koszt? ceny w necie masakra od kilku do kilkunastu tysięcy.Z GORY DZIEKUJE ZA INFOwlockaj@o2.pl
Gość kasia Napisano 26 lutego 2019 #13 Napisano 26 lutego 2019 Mam grunt słabo chłonny czy tego rodzaje oczyszczalni beda sie nadawać
Gość Napisano 26 lutego 2019 #14 Napisano 26 lutego 2019 21 minut temu, Gość kasia napisał: Mam grunt słabo chłonny czy tego rodzaje oczyszczalni beda sie nadawać A przeczytałaś dokładnie artykuł zalinkowany w pierwszym poście?
Gość kasik Napisano 16 sierpnia 2019 #15 Napisano 16 sierpnia 2019 mam oczyszczalnię trzcinową i świetnie działała ok. 20 lat, a teraz coś się zatkało i poletko trzcinowe nie przepuszcza wody. Jak temu zaradzić? I gdzie znaleźć jakąś dobrą firmę, która tym się zajmuje w okolicy Minska Mazowieckiego. Dziękuję za informacje
Zdaniem Czytelnika Napisano 20 czerwca 2023 #16 Napisano 20 czerwca 2023 Komentarz dodany przez Aga: Myślałam o takiej instalacji do wyprowadzenia szarej wody z prysznica do ogrodu. Mimo różnicy między czarną a szarą wodą, ta ostatnia podobno też ma jakąś ilość bakterii e. Coli. Czy trzcina sobie z nimi radzi?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się