barabus Napisano 14 grudnia 2008 Udostępnij #1 Napisano 14 grudnia 2008 Witam, to mój pierwszy post na tym forum no i pewnie w ogóle na jakimkolwiek forum budowlanym wiec proszę o wyrozumiałość Pytanie: Jakie ogrzewanie CO i CWU ?Dodam że na działce nie ma gazu a kotłownia ma wymiary 1,5x4 m (6m2)Dom parterowy (http://pprojekt.pl/projekt72-ola_iii,opis.html)pow. użytkowa: 109.7 m²garaż: 36 m2pow. zabudowy: 193.0 m²kubatura: 524.0 m³Ocieplenie domu... jeszcze brak, ale podejrzewam że będzie to 12cm styropian na ściany, 30m wata na strop drewnianyPoczątkowo myślałem o kominku z nadmuchem powietrza (mój teść ma taki, ale u niego to inna bajka, dom jest piętrowy budowany z thermomuru, ciepło z dołu wędruje samo w górę-jest to jedyne ogrzewanie w domu i sprawuje sie znakomicie !!) Nie wiem czy takie ogrzewanie sprawdziło by sie w moim domu, jest dużo małych pomieszczeń w poziomie. Pomyślałem ze można by zrobić w moim przypadku kominek z płaszczem wodnym, grzejniki itd... tylko przeraża mnie jedno... kotłownia w salonie Mieszkam obecnie u teściów, przyszła zima i widze co to za robota, co dzień trzeba rozpalać, dokadać itd... nie wspomnę już o wcześniejszych zabiegach przygotowawczych drzewa, magazynowania itpco tu innego wymyślić ? może POMPA CIEPŁA ? tylko ile to mnie wyjdzie na gotową z instalacją domową (grzejniki i inne duperele), po prostu pod klucz dodam iż mam ku temu możliwości, działka spora, podłoże gliniaste....czekam na porady, bo juz sam nie wiem Link do komentarza
Ekopiece - piece kominkowe na pelet Napisano 18 stycznia 2009 Udostępnij #2 Napisano 18 stycznia 2009 Projektując kotłownię o wymiarach 1,5x4 m pewnie projektant miał coś na myśli?Może coś takiego:http://ekopiece.net/index.php?strona=amalfi-13-kw Link do komentarza
wyrzutnia Napisano 4 lutego 2009 Udostępnij #3 Napisano 4 lutego 2009 możesz zrobić normalne centralne ogrzewanie z piecem wszystko palnym,wnoszenie opału i wynoszenie popiołu z mieszkania to wątpliwy komfort Link do komentarza
wader21 Napisano 20 lutego 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 lutego 2009 ciekawe jak to sie sprawdza w ogrzewaniu , zrobic kanały i rozprowadzic po mieszkaniu było by fajnie , zadnych rurek do grzejników , jezeli taki piecyk potyrafi ogrzac 150m i jeszcze na automatyce , nietrzeba wielkiego komina toz to sama zaleta Link do komentarza
Ekopiece - piece kominkowe na pelet Napisano 11 czerwca 2009 Udostępnij #5 Napisano 11 czerwca 2009 Cytat nietrzeba wielkiego komina toz to sama zaleta Powiem więcej. W ogóle nie potrzeba komina Ekopiece, czyli piece kominkowe na pelet, posiadają mechaniczny wyrzut spalin, czyli nie potrzebują ciągu kominowego. Jezeli mamy komin, to oczywiście wpinamy się w komin, ale jesli go nie mamy, to wystarczy wyprowadzić spaliny za zewnętrzną ścianę budynku i piec wydmuchuje sobie tam spaliny. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się