Skocz do zawartości

Kanały wentylacyjne

mklekow

Recommended Posts

Napisano
Witajcie

Buduję dom samodzielnie i skończyłem ściany. W dwóch miejscach w murze zostawiłem pionowe przerwy na wymurowanie wentylacji z pustaków Schiedla. I teraz pytanie- jak uzupełnić te parę cm przerwy między ścianą a pustakami? Zalać zaprawą? Dać piankę?

pozdrawiam
mk
Napisano
Kominów Shiedla nie należy łączyć ze ścianą na zaprawę, producent zaleca przy przejściach przez strop i innych połączeniach należy zastosować wełnę mineralną, którą następnie się tynkuje.
Napisano
Cytat

Kominów Shiedla nie należy łączyć ze ścianą na zaprawę, producent zaleca przy przejściach przez strop i innych połączeniach należy zastosować wełnę mineralną, którą następnie się tynkuje.

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz.
Pustaki wentylacyjne - bo o nich chyba mowa, łączymy zaprawą montażową. A nie żadną wełną. Po co wełna.
Wszelkie "szpary" można potraktować zaprawą. Jest jeden wyjątek i tu bym się zgodził. Dla zapewnienia sztywności poziomej przejścia dachowego, a jednocześnie oddylatowania komina od konstrukcji budynku.
Przejścia dachowe są zestawem konstrukcyjnych elementów stalowych (kątowniki, łączniki, uchwyty krokwiowe i pręty) oraz stalowych elementów montażowych (wkręty i nakręki). Oferowane są w 2 wersjach (montaż na lub pod krokwiami oraz montaż między krokwiami). No ale mklekov pytał o ściany , więc...

Przy systemie kominowym (wysokotemperaturowym czyli odprowadzenie spalin z kotła) są pewne wskazania producenta.
"Otwór przejścia stropowego i dachowego musi być ze wszystkich stron większy od wymiaru zewnętrznego pustaka o min. 2-3 cm. (Przy konstrukcji drewnianej zachować odległość 5 cm). Wolną przestrzeń wypełnić wełną mineralną i zalać betonem.)"
Czyli finalnie system kominowy jest w strefie stropu żelbetowego niby dylatowany ale i tak zalany betonem-wylewką.
Przy pustakach wentylacyjnych nie ma takiego wymogu (albo ja się po prostu nie spotkałem).

Technika Kominowa 2008
Napisano
Dokładnie, pytam o ścianę. Tak obrazowo, patrząc z góry:

SSSPKPSSS

S- ściana K - komin P - przerwa (1-4 cm) między już wymurowaną ścianą a kominem wentylacyjnym. Jeśli dobrze cię zrozumiałem mark01 to mogę po prostu na sztywno połączyć wentylację ze ścianą?
Napisano
Cytat

Dokładnie, pytam o ścianę. Tak obrazowo, patrząc z góry:

SSSPKPSSS

S- ściana K - komin P - przerwa (1-4 cm) między już wymurowaną ścianą a kominem wentylacyjnym. Jeśli dobrze cię zrozumiałem mark01 to mogę po prostu na sztywno połączyć wentylację ze ścianą?

Wydaje mi się, że tak. icon_mrgreen.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Tutaj tak wiele zależy od polityki prowadzonej przez gminę, że żadnego "drogowskazu" nie dostaniesz, Dla przykładu opiszę Ci sytuację z mojej wsi. Aby stworzyć działki budowlane gmina podzieliła kawal gruntu na cztery działki. Takie po 8 - 10 arów.  I wystawiła to na przetarg. Ale wszystkie działki kupił jeden człowiek, dysponujący dolarami, bo chciał je scalić i na takiej dużej działce wybudować swoją rezydencję. Działo się to gdzieś dwadzieścia lat temu. I do dzisiaj nie wbito w ziemię tych działek ani łopaty. Bo gdy burmistrz dowiedział się o planach gościa to publicznie zapowiedział, że nie po to wydzielano działki aby je teraz scalać. I gmina nie wydala mu zgody na budowę w tym miejscu gdzie on chciał stawiać dom.    Tak więc widzisz, w teorii wszystko jest możliwe, ale dopóki nie zasięgniesz wiedzy o zamiarach gminy, to wszelkie podpowiedzi będą nic nie warte. 
    • Kurcze wiecie co jestem w szoku.Ja nie mieszkam w polsce i dom remontuje.Zgnietliscie mi glowe.Dobrze ze ktos inny ma wiedze.I tak fachowca musze wezwac to moze zrobi.Myslicie ze przez takie cos moze sie ulatniac czad?Czyli wszystko trzeba jeszcze raz zrobic.Dziekuje bardzo za pokrzepienie mojego serca oraz dodanie do mojej listy kolejnego punktu.
    • W ofercie są też jednoosobowe. Taki wpisałem w wysłanym esemesie. Teraz się zaczynam dopiero zastanawiać - a może komuś zależało aby spać w pokoju ze mną? Śmiało! Nie krępujcie się.  
    • Zakładam, że piwnicy jednak nie ma? W takiej sytuacji jakaś szczególna dbałość o izolację pomiędzy ławą i ścianą fundamentową nie ma sensu. Za to warto użyć betonu z dodatkami uszczelniającymi na ścianę fundamentową. Do tego pokryć ławę i ścianę jakąś emulsją uszczelniającą (bitumem).
    • Witam, rozważam zakup działki o powierzchni ~1000m2, na której zgodnie z MPZP dopuszczalne jest wybudowanie bliźniaka. Problem polega na tym, że najmniejsza działka może mieć 750m2. Wiem, że możliwe jest wydzielenie mniejszej działki pod istniejącym bliźniakiem jeśli są odrębni właściciele, ale jak to w praktyce wygląda? Mój koncept polegać miał na wybudowaniu takiego bliźniaka (sfinansowanego częściowo kredytem hipotecznym), doprowadzeniu go do stanu deweloperskiego, a potem sprzedaży połowy i z tego spłacenia kredytu plus wykończenia "swojej" połowy. Czy jest to do zrobienia? Jako osoba fizyczna? Ile trwa taki podział działki i na jakim etapie można go zrobić? Czy potencjalny nabywca połówki bliźniaka mógłby posiłkować się kredytem hipotecznym? A może jest jakiś inny patent? Sorry za zalew możliwe że kompletnie absurdalnych pytań, ale ciężko znaleźć gdzieś cokolwiek co by mnie naprowadziło na prawidłową odpowiedź, a chciałbym wiedzieć czy to w ogóle nie jest pomysł z definicji niewykonalny zanim zapłacę specjaliście za konsultacje etc...
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...