Skocz do zawartości

Odświeżenie ścian i sufitu

Recommended Posts

Witajcie

Postanowiłem sam wyremontować pokój w bloku z lat 90 z betonowej płyty. Proszę o  porady (zdjęcie ściany jak i sufitu w załączniku). Dodam, że jestem budowlanym laikiem i wszelkie roboty będę wykonywał po raz pierwszy, więc zależy mi na najłatwiejszych rozwiązaniach.

W jaki sposób przygotować ściany do malowania? Czy gładź Knauf fill and finish to dobre rozwiązanie? Myślałem o sposobie nakładania wałkiem.

W jaki sposób przygotować jedną ze ścian (chropowaty beton) na naklejenie tapety (Rodzaj : Tapeta Flizelinowa)? Wystarczy zagruntować czy też warto wyszpachlowac?  

Dodam, że wcześniej na ścianach była właśnie tapeta przez dekady 

Jeśli chodzi o sufit (delikatne załamania) czym polecacie wyrównać? 

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

IMG-20250402-WA0013.jpg

IMG-20250402-WA0014.jpg

IMG-20250402-WA0015.jpg

Najpierw trzeba całkowicie usunąć wszystkie fragmenty tapety i kleju. Potem należy sprawdzić, czy całe podłoże jest stabilne, tzn. czy nic nie odpada od ściany. Trzeba też zaszpachlować ewentualne pęknięcia. Gładź można nałożyć wtedy, gdy ściana nie ma dużych odchyleń od płaszczyzny, bo nie da się ich w ten sposób zniwelować. No i sprawa kluczowa - nałożenie gładzi wymaga pewnej wprawy. Można oczywiście spróbować posiłkować się tutorialami z YT, ale nie ma gwarancji, że efekty będą zadowalające...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...